Napi Online

Sarkozy reklámmentes közszolgálati csatornákat akar

Nicolas Sarkozy francia államfő "civilizációs politikája" jegyében meg akarja tisztítani a két francia közszolgálati televíziós csatornát a reklámoktól, és a kieső bevételt új adók bevezetésével pótolná.

Az elnök tegnapi sajtóértekezletén maga is példátlannak nevezte a kezdeményezést. Sarkozy elsősorban a kereskedelmi televíziók reklámbevételeit tervezi megadóztatni, miután ezek a bevételek legalább évi 800 millió euróval nőhetnek annak köszönhetően, hogy a közszolgálati tévék kiszállnak a versenyből. Emellett "jelentéktelen nagyságú" adót vetne ki az internet- és a mobilszolgáltatókra. Szerinte így valóságos kulturális forradalom mehetne végbe a közszolgálati televíziókban.

A két nagy kereskedelmi csatorna, a TF1 és az M6 árfolyama 9,9, illetve 4,5 százalékkal nőtt a bejelentésre, miután a tervek szerint még az idén végrehajtják a most bejelentett reformot. A televíziós hirdetési piac tavaly Franciaországban 7 százalékkal, 6,7 milliárd euróra nőtt, ebből a TF1 3,3 milliárd, az ugyancsak közszolgálati France-Television 1,18 milliárdot kasszírozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • The Garrett #4
    hat ezt nem hiszem hogy átgondolta a jó öreg sárközy. Nemertem, hogy ha az angoloknál sikerült megvalósítani egy kiegyensúlyozott (reklámok vs közszolgálatisági szempontból) és színvonalas közszolgálati modelt, akkor a hasonló ráfordításokat megengedhető franciaországnak miért kéne internet meg mobil adó...

    Vagy ha kell is, akkor miért nem a TV adót vezetnek be, hogy legalább az fizessen aki nézni is fogja?...
  • kernerster #3
    Ha bevezetik a net-adót, akkor majd külföldi szerverről fogják nyomatni. Ezt nekik is be kell majd látni. Egyszóval ilyen se lesz, nyugi.
  • Wittgen #2
    Köcsög, a netet akarja megadóztatni, hogy a fos tv műsorokat bambulja inkább a nép? Ekkora majmot.
    Aztán a jelentéktelen adó hirtelen jelentőssé válik, mi után bevezetik, elég lesz csak nyafogni a sirámaikat, hogy az adó mértékét növeljék. Pl nő a segélyek kifizetésének száma, amit csak úgy tudnak teljesíteni, ha a már meglévő internet-adót megnövelik, hogy a tehetősebb állampolgárok hozzájáruljanak a söpredék jólétének növekedéséhez.
  • Mister #1
    jelentéktelen internet adó... nanemár