SG.hu

HD TV adás a Magyar Telekom hálózatán

Magyarországon először a Magyar Telekom hálózatán fogható HD TV adás. A kísérleti projekt keretében Budapest XI. kerületének egy részén jelenleg 100 ügyfél próbálhatja ki a 25 Mb/s sebességű internetkapcsolatot.

A vállalat 2007 nyarán indított kísérleti projektet a szolgáltatás technikai hátteréül szolgáló VDSL2+ technológia kiépítésére és üzemeltetésére Budapesten a XI. kerületben. A VDSL2+ technológia megjelenése forradalmat jelent a szélessávú kapcsolatok terén, hiszen minimum 25 Mb/s letöltési és 1.5 Mb/s feltöltési sebesség is elérhető vele. "A társadalom internetes szokásait a Magyar Telekom aktívan kívánja alakítani a folyamatosan bevezetésre kerülő új szolgáltatásaival, ezért 2007 nyarán elkezdte az üvegszál alapú, nagy sávszélességet nyújtó hálózatának kiépítését" - mondta Simó György, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, a T-Com és a T-Online vezetője.

Az új, optikai hálózaton alapuló technológiának köszönhetően a fejlesztési területen az elérhető internetes sávszélesség a jelenlegi többszörösére nő (min. 25Mb/s), így a jövőben a T-Com ügyfelei gyorsabban internetezhetnek majd. A fejlesztést követően a már jelenleg is elérhető internet, telefon és T-Home TV (hagyományos televízió készüléken nézhető internetes televízió szolgáltatás, mely számos kényelmi funkciót nyújt) mellett lehetőség nyílik olyan újdonságok bevezetésére is, mint a videotelefon vagy a nagyfelbontású HD TV adás.


"Törekszünk arra, hogy ügyfeleink számára minél gyorsabban válhassanak elérhetővé azok az innovatív szolgáltatások, melyek könnyebbé vagy éppen kellemesebbé tehetik mindannyiunk életét. Ezért nagy örömünkre szolgál, hogy Magyarországon elsőként a Magyar Telekom hálózatán fogható HD TV adás" - tette hozzá Simó György. A HD TV nagyfelbontású, digitális adást kínáló szolgáltatás, mely a hagyományosnál lényegesen jobb, élvezhetőbb képminőséget biztosít további kényelmi funkciók mellett. Az T-Home TV segítségével például a Pekingi Olimpia idején nappal nézhetjük meg az időeltolódás miatt éjszaka közvetített sporteseményeket, és az arra alkalmas HDTV készülék segítségével nagy felbontásban is élvezhetőek lesznek a közvetítések. A tervek szerint az új szolgáltatások bevezetésére 2008-ban kerülhet sor.

A Magyar Telekom VDSL2 hálózati eszközökre kiírt tenderén az Ericsson kapta a lehetőséget mind a próbahálózat kiépítésére, mind pedig egyes területeken a későbbi hálózatfejlesztésben való aktív részvételre. A próbahálózaton az innovatív szolgáltatások tesztelése jelenleg is zajlik. A kísérleti projekt keretében Budapest XI. kerületének egy részén jelenleg100 ügyfél próbálhatja ki a 25 Mb/s sebességű internetkapcsolatot (letöltés min. 25 Mb/s, feltöltés 1,5 Mb/s), az IPTV szolgáltatáson (T-Home TV) keresztül a Sony BRAVIA HDTV készülékein az első HD csatornákat, valamint az IP telefon szolgáltatást.

A sikeres projektet követően a Magyar Telekom több budapesti kerületben, az agglomerációban és nagyobb vidéki városokban folytatja az üvegszál alapú, nagy sávszélességet nyújtó hálózatának kiépítését. Az érintett önkormányzatokkal folyik az egyeztetés, a fejlesztések első fázisának átadására 2008 első félévében kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ssx22 #15
  M2-n néhány film HD jelzéssel megy, ez vonatkozik a hagyományos kábeltv adásra is vagy csak a digitálisra?
 • NeoMaN #14
  ...kivétel ha politikus vagy ill. hozzátartózója...
  :))
 • endrúdí #13
  Hihi:

  Japan
  FTTP, often called FTTH in Japan, was first introduced in 1999, and did not become a large player until 2001. In 2003-2004, FTTH grew at a remarkable rate, while DSL's growth slowed. 10.5 million FTTH connections are reported as of September 2007 in Japan.[2] Currently, many people are switching from DSL to FTTH, the use of DSL is decreasing, with the peak of DSL usage being March 2006.

  Average real-world speed of FTTH is 66 Mbit/s in the whole of Japan, and 78 Mbit/s in Tokyo.

  FTTH first started with 10 Mbit/s (at end-user rate) passive optical network (PON) by Nippon Telegraph and Telephone (NTT), and 100 Mbit/s (at end-user rate) with GEPON (Gigabit Ethernet-PON) or broadband PON is major one in 2006. PON is major system for FTTH by NTT, but some competitive services present 1 Gbit/s (at end-user rate) with SS (Single Star). Currently, most people use 100 Mbit/s.

  Major application services on fibers are voice over IP, video-IP telephony, IPTV (IP television), IPv6 services and so on.

  Amúgy itt a link: http://en.wikipedia.org/wiki/Ftth

  Európában szerintem mindenki lenyomta már magyarszágot.

  Gondolom mert keveset adóznak az emberek azért nem megy a fejlődés.

  100% jövedelemadó kellene és kapnánk a hónap végén tejjegyet meg zsömit :D
  Mindent vegyenek el tőlünk !!!!!!!!!! Nem kell ide semmi !!!!!!! ADÓZZÁ !!! Kérjé számlát !!!!!! Fizessé!!!!!!!! Büntethető legyél bármiért vastagon !!!!
 • BaliBoy #12
  Muhahaha... Remélem ez a trágya társaság előbb-... (maradjunk az előbbnél) eltűnik a jó ............ba. Felháborító, hogy a kb. 20 éve kiépített infrastruktúrán (rézkábel) 8-9e ft-ért adja a szar ADSL-t! Remélem a feltörekvő szolgáltatók (pl.: TVnetwork (nem TVnet!!!), Digi) a már most elérhető optikai szolgáltatásaikkal úgy lemossák a Tfost meg a UPC-t a *csába, ahogy azt kell!
 • Suffering #11
  25 megabit egy 100-as :D metro lauljároban igy fogják árulni.
 • Alwares #10
  Üvegszálas netet Érdnek is! Na jó, mire itt ilyen lesz, eltelik agy 20 év még :S
 • Inquisitor #9
  Nem az a baj, hogy fejlesztenek, hanem amint lentebb írta valaki, az a gáz, hogy a jelenlegi "gyors" ADSL többnyire nem tudja azt, amivel reklámozzák.

  Egyébként mikor is lesz ez a "Magyarországon első" HD adás, mert a hírek szerint több kábelTV-n és műholdas UPC-n is jön első negyedévben pár HD csatorna majd ...?
 • kicsizoz #8
  Fikázás ment amikor duplázták a sávszélességet :)
  Most bejelentik, hogy indul a VDSL2+, fika van megint :)

  És még mi csodálkozunk, hogy a parlamentben képtelenek egymással beszélni a képviselők.....
 • tntcoder #7
  "Ez a másfél megabit röhej, és manapság már nem csak a warez miatt kell a nagy upload sávszél."

  Hanem?

  Egyébként ez már egy sokszor kitárgyalt téma, nem is értem miért hozod fel újra...
 • gorbedome #6
  Ez azért így eléggé vicces. Nem akarom bántani a pestieket de mindíg csak őket tápolják, a vidék meg csüng a nagy semmiben. Nem értem nemek azt tanították anno a BME-n hogy rézkábelon is képesek lennének 10 Mbit-et biztosítani, de ők vannak olyan ügyesek (mi meg hülyék) hogy aranyáron vesszük a gagyit. Ez kb olyan mint "kínai" cipőt 35 ezerér megvenni. Bár nem értem miért van ott a + jel. Tőlünk nyugatabbra erre -- jelet raknak, vagy gyököt.
  Mi is sztrájkojunk mert sz.r a net.