Szekeres Viktor

Kirándulás helyett mindenki TV2-t néz

Van egy furcsa szokásunk. Hétvégén, amikor se munka, se iskola, akkor nem feltétlenül társas elfoglatságot keresünk, hanem a tévét bámuljuk.

Csak az RTL Klub, mindenki az RTL Klubot nézi - ejnye, minő badarság. Vajon kinek a szájából hangozhatott el efféle mondat? Persze az tény, a nézettségi adatok alapján el kell ismerni, hogy az RTL Klub már évek óta uralja a hétköznap estéket, a főműsoridőnek számító időszakot, azon belül is a 8 óra utáni sávot. Köszönhető ez többek között a sokadik virágzását élő Barátok Köztnek, melyet ki a dráma miatt, ki - állítása szerint - az echte magyar karaktereken való röhögés miatt, de mégis "mindenki" néz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Nagy RTL Klub-imádatról már csak azért is lehet beszélni, mert a csatorna az eredmények alapján úgy tűnik, hogy kicsit is meg is érdemli a feléje irányuló nézői, fórumozói szeretetet, hiszen ami műsorba a közelmúltban belefogott, az általában nagy siker lett. Elég csak a legfrissebb üdvöskére, a Csillag születik!-re gondolni, vagy annak váltóműsorára, az előző két évadával a TV2-t szinte elsöprő Szombat esti lázra.

Hiába, egyszerűen csak jól kell a licencekhez nyúlni és ebben mostanság a TV2 nem jeleskedett. A csatorna fokozatosan bebukta a Rém rendes család-átiratot, az Okosabb vagy, mint egy ötödikes?-licencet, az Egy a 100 ellent és a Sztárok a jégen-licencet is - és még mindig jobb, ha a hazai ötleteket meg sem említjük.


De hiába ez a sok felsorolt és papíron/monitoron jól mutató negatívum, ha a fele sem igaz annak, hogy az RTL Klubot nézi mindenki: ugyanis napközben a TV2-t választják a nézők. Ez még mostanság is így van, amikor a Mónika és a Balázs Show botladozik a TV2 sorozataival szemben, a Híradók versenye hol ide, hol oda dől el, és a Pókerarcok indulásáig az RTL Klub felettébb lyukas este 7-8 órási sávját is simán elverte a TV2 szappanoperájával és bulvármagazinjával.

Remek példa erre a TV2-es fölényre a hétvégi csata, amikor is nagyrészt mindkét csatorna sorozatokkal bombázza azon nézőket, akik nem kertészkednek, családi ebédelnek vagy kirándulnak. Bár az RTL a Forma-1-gyel legyőzhetetlen vetélytársat állított pár hétvégén a TV2 sorozatainak, de ha összességében nézzük, akkor bizony egyértelmű, hogy a TV2 uralkodik hétvége délutánonként.


Hogy ez a vezetés a sorozatok minőségével egyenes arányos-e, azt természetesen nem vagyunk hivatottal eldönteni.
TV2: Charlie - Majom a családban, Knight Rider, A mélység fantomja, Kyle - A titokzatos idegen, Smallville, Walker, a texas-i kopó, JAG, Bűbájos boszorkák, Csillagkapu, Rejtélyes vírusok nyomában, Az elveszett ereklyék fosztogató, Ed.

RTL Klub: Ki vagy, Doki?, Döglött akták, Dadus, Tengeri őrjárat, Eltűntnek nyilvánítva, Tuti gimi, John Doe - A múltnélküli ember, Medicopter 117, Doki.

Az mindenesetre már ezekből az adatokból is leszűrhető, hogy nagyjából hasonló szintű és minőségű a hétvégi sorozatkínálat (európai sorozat, scifi itt és ott is, retró- és tinisorozatok) leginkább arra utal, hogy a nézők mégiscsak kevésbé csatornatudatosak és nem csak tévét választanak, ha sorozatot néznek, hanem valóban műsort. Ergó... közel sem azon múlik az RTL Klub főműsoridőbeli sikere, hogy a néző már csak reflexből sem a TV2-re kapcsol.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Prof William #40
    Én ugyan nem nézem. de atomot szívesen küldök nekik postán...

    De ez minden kereskedelmi csatornára igaz...
  • winnie #39
    németbe' is sorozatok vannak (főleg), hiszen a sorozat tévés műfaj, míg filmet nincs sok értelme adni, hiszen a tévéfilmektől eltekintve az más sokadsugrzás.
  • Vogel #38
    pfújj. Nagyon nem szeretem ezeket a csatornákat (4 csatornám van). Örökké kiba sorozatok meg reklámok. TV2n a bulvárosíott híreket megnézem majd m1 utána. Milyen szokás már 9-fél 10 körül egy filmet elkezdeni ami éjfélig tart a sok reklám miatt? Németbe a mai napig 20:15kor kezdődik minden film és korrekten max 22:30ig. Ofc agyon nyomva reklámokkal de legalább időben be tudok fejezni egy filmet. A 4dik adóm a fix.tv :) no comment.
  • Atisz #37
    A Sztárok a jégen azért nem volt bukta... részemről filmeket és híradást valamint 1-2 sorozatot nézek mind2 csatornán. Az első 2 szempontból tv2 viszi a prímet, a sorozatok szempontjából nagyjából kiegyensúlyozott a helyzet.
  • red baron #36
    Én már lassan egy éve kapom folyamatosan a híreket az SG.hu-ról. Valamennyiszer mikor TV csatornákról volt szó, ez az illető aki szembeállítja a TV2-őt az RTL Klubbal, folyton az RTL Klubot dicséri a csillagos egekig, miközben a TV2-őt kisemmizi, lebecsüli. Nem tudom a pontos okát, hogy mért teszi ezt, de szerintem vagy a saját véleményét hangoztatja, vagy jó vastag a summa amit az RTL Klub-tól kap, hogy "mossa" az olvasók agyát, hogy őket nézzék. Szerintem az elmúlt egy év alatt gyanúsan LEHETETLEN, hogy egy illető tévéadó folyamatosan nézettséget sújtó bakikat kövessen el. Ti mit szóltok hozzá?
  • aateks #35
    Naná, hogy tévét néznek. Kinek van pénze kirándulni?
  • wanek #34
    "még szerencse, hogy tévé helyett netezel, mert ott egy deka reklám sincs:)" - az internetes reklámok letilthatók, míg az online tv nézésben ezt nem tudod megoldani, csak ha másik csatornára kapcsolsz (ahol egyébként valószínűleg szintén reklám megy), vagy addig elmész a tv elől úgy, hogy még a hangját is kikapcsolod.
  • winnie #33
    csak egy halk tipp: az olvasót. nyilván, ha nem érdekelné, akkor más lenne a téma. ez olyan, mint a blikk. ha az ember antal imrével a címlapon veszi meg a számot, akkor antal imrét fognak minden címlapra tenni.
  • kecskeszeme #32
    Elég sokat foglalkoznak errefelé mindenféle tv-s adatokkal...
    De valójában: kit érdekel?
  • winnie #31
    de nyilván, akiket nem lehet meggyőzni, azokat nem lehet, így hiába mondok olyasmikat, hogy mutasson valaki 2 olyan műsort, aminek a nézettsége irreális. épp ez a gáz a nézettségekkel, hogy olyton papírformát hoznak, semmi várttól eltérő eredmény. (oké, akad, de nagyon ritka.)

    ráadásul ugye a minta változik és az eredmények mégis meglehetősen állandóak, hiába a rotáció. a statisztika nem véletlenül tudomány. (de ezt majd egy statisztikus elmagyarázza, remek hasonlatok vannak rá.

    (az ilyesmin igazából kár vitatkozni. mert a két oldal meg van győződve általában az igazáról. amerika 250 millió nézőjét 10 ezres minta szolgálja.)