Szekeres Viktor

Gombócból is sok - újabb TV2-es megabukta

A TV2 továbbra is vergődik az RTL Klub szorításában, hisz ismét bebukta új nagyköltségvetésű műsorát. Vajon mikor adják meg a kegyelemdöfést?

Vártunk amíg várhattunk, de tovább nem megy. Mintha átok ülne a TV2-n, mely nem elég, hogy az előkelő második helyet foglalja el a kétszereplős országos kereskedelmi tévés piacon, de az utóbbi időben minden sajátgyártású produkciója becsődöl. A legutóbbi vállalkozásuk hatalmas bukása közvetve kvázi az egész csatornavezetés lefejezéséhez vezetett.

Tévében kétféleképpen bukhat meg egy produkció: a nézői nemtetszés és a nézői érdektelenség hatására. Előbbi erős indikátor, hiszen ha valamilyen új műsor kicsit is figyelemfelkeltő témával bír, akkor egy erős kültéri és/vagy tévés reklámkampány hatására minden bizonnyal el lehet érni, hogy akár 1,5-2 millió ember is lecsüccsenjen adott időpontban a tévékészülékek elé, hogy megnézzék, hogy ugyan mi is ez a műsor, aminek már a csapból is az előzetese folyik.

Az efféle úton-útonfélen beharangozott műsorok premierjének eredményeit szokták büszkén hirdetni mindenfelé a csatornák, hogy aztán hallgassanak a második adás esetleges gyengébb nézettségéről. Ugyanis ha nézői nemtetszésbe ütközik egy produkció, akkor értelemszerűen megindul lefelé a lejtőn a nézettség, és vagy fokozatos csökkenés jut osztályrészül a produkciónak, vagy egy, a konkurensénél alacsonyabb szintre történő beállás. Mindkét eset természetesen bukást eredményez. (Erre volt példa a remek nézettséggel indító Hősök, melynek premierjét 1,7 millióan látták, de utána a háziasszonyok rájöttek, hogy nem feltétlenül őket fogja lenyűgözni Peter Petrelliék világmentése, így ők passzolták a sorozatot.)


A bukások másik válfaja az azonnali zakó, melyet az olyan produkciók szenvednek, amik reklám ide vagy oda, fel sem keltik az emberek érdeklődését. Ezek általában halálra ítélt műsorok, hiszen nagyon jó visszhangnak kell keletkeznie ahhoz, hogy a nézők fokozatosan rátaláljanak a műsorra és az ikszedik adásban még bekapcsolódjanak a nézésébe. Az esetek többségében az a műsor, melynek premierje érdektelenségre van kárhoztatva, annak sorsa nagyjából a kezdetektől fogva meg van pecsételve. (Ugye még mindenki emlékszik az Egy rém rendes család Budapesten buktájára?)

A TV2, miután erősen befürdött tavaszi vetélkedőjével, az amerikai sikerlicencnek hirdetett, de valójában odaát csak középszerű nézettségnek örvendő "Egy a 100 ellennel" úgy döntött, hogy nem a megvalósításban volt a probléma, hanem az adagolásban. Ezért megvették a legújabb amerikai sikerlicencet, az "Okosabb vagy, mint egy ötödikes?" című játékot. Ezt az eddigi próbálkozásokkal (Áll az alku, Multimilliomos) ellentétben nem kívánták napi szinten kiégetni, hanem okosan, heti adásokkal próbálták elfogadtatni a nézőkkel. (Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy a TV2 ismét rossz tanácsadóra hallgatott, hiszen a rekordnézettséggel, 26 millióval nyitó játéknak Amerikában körülbelül 5 adás elég volt ahhoz, hogy 8-9 milliós, Egy a 100 ellen-szerű szintre álljon be a nézettsége, így nyilván nem lehetett nagy szenzációról beszélni.)


A TV2-nek azonban helyesírási plakátok ide, ennivaló, cukipofának hitt gyerekekkel való spotok oda, már a péntek este kilenc órára időzített premiert sem sikerült jól abszolválnia. Az RTL Klub egy Steven Segal-filmmel, a Félholttal agyabugyálta, ööö, félholtra a TV2 új sikervárományosát a kereskedelmileg fontos 18-49-es korosztályban (közönségarányok: 28,7% - 36,1%). Bár a ronda vereségre gyógyír lehetett, hogy a teljes lakosságban még 200 ezer nézővel a TV2 nyert, de az idősebbek megnyerését nem lehet sikernek felfogni. (Magyarán szólva a nézőknek nem a műsorral volt bajuk, hanem eleve nem is érdekelte őket az.)

Ahogyan pedig várható volt, az érdektelenég ezúttal is nézői elutasítással párosult, hiszen egy héttel később éppen 200 ezer néző választott más elfoglaltságot a vetélkedő helyett. Így az RTL Klub konkurens akciófilmje, a híres-neves Különösen veszélyes már a teljes lakosságban is legyőzte a TV2-t, a fiatalokról nem is beszélve (23,4% - 35,8%). Azt nyilvánvalóan felesleges ecsetelgetni, hogy egy többtízmilliós költségű saját gyártású produkció bukása egy fillérekért, egy csomag részeként megvett külföldi bé-filmmel szemben mennyire megalázó.


A TV2 minden sanyarúság ellenére is kitartott az Okosabb vagy, mint egy ötödikes? mellett, s tette mindezt kevés sikerrel. A két csatorna közti távolság egy ideig stabilizálódott, majd az RTL új sorozatpéntekének (Miami helyszínelők, Lost) köszönhetően már olyan mérvűre nőtt, hogy szégyenszemre a csatorna vetélkedőt követő este 10 órás műsorai (Mi kérünk elnézést!, Liptai Claudia Show, Médiacápa) is jobb eredményt értek el a 18-49-es korosztályban, mint a vergődő játék.

A jelen tehát ismert, ebben az évben ritkán állt a TV2-nek a zászló az új projekteket illetően. A pozitív oldalra egyedül a Nagy fogyás premierjét tudják felírni, mely valóságshow nézettsége azonban a második hétre visszaesett egy cseppet, de még mindig veri a Vészhelyzetet kedd esténként. A nagy kérdés, hogy marad-e a sorminta, miszerint az RTL mindig nyer, a TV2 mindig kikap? Nemsokára ugyanis debütál az RTL Klub napi vetélkedője, a Pókerarc, valamint a szombat esti tehetségkutató műsor, a Csillag születik. A TV2 legnagyobb aduja egyelőre úgy tűnik, hogy a jövő tavaszra tervezett Uri Geller-es mágus-show lesz, mely sikere a fentiek miatt is több, mint kétséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Justil #90
    emberek,

    NE

    NÉZZETEK

    TÉVÉT

    ...
  • GEPSAS #89
    Elgondolkozhatnanak a vezetok hogy nem biztos a musor szerkezetevel van a problema, hanem a musorvezetokkel! Mar csak azert sem nezek meg egy musort mert a musorvezetotol hanyingerem tamad... Mellesleg megvaltoztathatnak a studiok diszleteit, mert iszonyat rondak es sotetek. Gondolok itt a regebben futo TV2 jegtancolos musorara szemben a RTL csillogo villogo szombatesti tancshowjaval. Engem irrital a TV2 sotetkek-zold szinvilaga... masokat nem?
  • winnie #88
    nem a tévéműsorok színvonalával van a gond, csak 1-2 hangoskodó (pl. én) igényeivel, amit a tévéműsorok iránt támasztanak. a nagy többség tökéletesen elégedett.
  • NessieGraf #87
    Szerintem ott a gond, hogy a tv músorok színvonala és a béka között van távolság. Nem a béka van alul. Kutyát se, hogy mibe kerül.

    Vetélkedőkkel, okoskodással, sorozatokkal, bezárunk néhány embert együtt egy időre - ki marad meg asszem bugyor tele sokaknál. Én speciel még a mulatós nyálműsorokat is utálom. Ezekhez képest egy akció C+ film is jobb: elkezdődik, vége lesz, el lehet felejteni.

    Ezeket a folytonmindigugyanazaműsor dolgokat meg hiába szeretnénk.
  • DjDano #86
    Na erre az idióta beszólásra tényleg szükség volt.... szerintem először nézz utána mit jelent a bolsevik szó, utána meg hallgass

    A tv2-nél egy dologra biztosan szükség lenne, brutális vezetőváltásokra. Gondolok itt elsősorban a gagyiság attyára: Sváby Andrásra, csakhát mint máshol az életben itt se a tehetségen múlik az, hogy ki van vezető pozícióban...
  • bertino #85
    én azt nem tudom, hogy gondolták, hogy ez a műsor majd sikeres lesz, sztem ránézésre is totál bukta az egész...
  • Omega #84
    Úgy kell nekik. Kötsög bolsevik tv csatorna.
  • Yoshimitsu #83
    Na meg a Tilla azokban a szocialista tanár zorkókban tiszta szánalmas. Arról nem is beszélve hogy egy ilyen Tilla aki a műsorvezetésen kívül szerintem nem sok mindenhez ért eljátszik itt egy tanárt. :D Jah és lehet hogy hülyébb vagyok mint egy ötödikes, de nekem a boltban odaadják a cigit, a sört. Bemehetek a night klubba. :D Vásárolhatok a szex shopban, vezethetek autót stb. :D
    Szóval elmehetnek a retekbe a hülyeségeikkel ezek a Ötödikesek. :D (szigorúan csak a játékban szereplőkről beszélek, és magáról a műsorról. Eszem ágában sincs megbántani az ország összes ötödikesét.)
  • MEdievil #82
    ~A TV2 legnagyobb aduja egyelőre úgy tűnik, hogy a jövő tavaszra tervezett Uri Gelleres mágus-show lesz~

    A múmia visszatér lesz a címe? XD így ősz végén azért érdekes ha csak tavaszra terveznek bármi újat főleg ilyen vergődés mellett nemde?
    Mondjuk engem nem érint fél kezemen meg tudom számolni azokat az órákat amit egy hónapban a tv2-rtl klubb előtt eltöltök.. Discovery-National az amik tényleg is érnek valamit a tv csatornák közül csak ott meg a gyakori ismétlés a zavaró de legalább garantált hogy senki nem marad le semmiről.
  • DukeHT #81
    Szerintem meg adig nem érdebnemmes tv közelébe se menni amig ilyen szánalmas moc..k,f.sz,ORTT Agyon cenzuráza meg olyan szabályokat hoz,hogy csak ilyen szánalmas saját készitésü müsorokat tudnak csak sugározni.Meg probáltam a szikla cimü filmet nézni valameuk nap és levoltam döbenve ,hogy egy jo filmet agyon cenzurázva milyen faszán tönkre lehet tenni.Dicaveri és national-rol annyit hogy annyi szánalmas hogy minden ami angol meg amerikai az a fasza , már hányingerem van.pl:II.világháborus amerikai technika milyen fasza volt az német meg mekora szutyok. MOst akkor mondja meg nekem valaki akkor mért tarto olyan sokáig a háboru.