Napi Online

Arany Pálmáért versenyez Tarr Béla új filmje

A 60. cannes-i nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában mutatják be Tarr Béla A londoni férfi című, nemzetközi koprodukcióban készült alkotását.

Tarr Béla többéves kálvária után elkészült filmjét, A londoni férfit is meghívták a május 16. és 27. között megrendezendő 60. cannes-i nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjába. Hivatalos versenyfilmként 19 éve nem szerepelt magyar alkotás a világ egyik legrangosabb mustráján. (A francia tengerparti városban hatvan éve megrendezett fesztivált sokan a filmművészet legjelentősebb A kategóriás filmes seregszemléjének tartják.) Legutóbb, 1988-ban Szabó István Hanussen című alkotása versenyzett itt az Arany Pálmáért.

Az idei fesztivált Wong Kar Wai My Blueberry Nights című filmje nyitja meg; a versenyprogramban huszonegy alkotás szerepel, Tarr mellett többek között a Coen fivérek, David Fincher, Emir Kusturica, Kim Ki Duk, Gus Van Sant és Quentin Tarantino egy-egy filmje.

A Georges Simenon bűnügyi regényéből készült filmet Tarr tízévnyi tervezés és többéves előkészítés után, két esztendő alatt tudta csak leforgatni Korzikán. A zűrök szinte végigkísérték a film létrejöttét: a forgatás elindulását a francia producer, Humbert Balsan öngyilkossága lassította, ami a film finanszírozását bizonytalanná tette, de a helyszín kiválasztása, a koprodukciós partnerek változása és likviditási problémák is nehezítették a nemzetközi stáb munkáját. Végül mintegy 5,3 millió euróból, francia, német és magyar pénzből, francia és angol nyelven, a cannes-i fesztiválra időzítve készült el A londoni férfi.

A két óra tizenkét perces, fekete-fehér mű forgatókönyvét Tarr az író Krasznahorkai Lászlóval együtt készítette, akivel húsz éve, a Kárhozat című - első nemzetközi sikert hozó - filmje óta együtt dolgozik. A londoni férfiben szerepel a cseh Miloslav Krobot, az Orlandóból is ismert angol Tilda Swinton, valamint Derzsi János, Szirtes Ági és Lénárt István.

A film finanszírozása és befejezése akkor vált biztossá, amikor a stábnak a korzikai jelenetek negyedének forgatását sikerült Magyarországra hoznia, és így a tervezett 6 millió eurós büdzséből 700 ezer eurót meg tudtak spórolni. A cineuropa.com adatai szerint Tarr filmjéhez az Európa Tanács koprodukciós alapja, az Eurimages 400 ezer, az Arte France Cinema 480 ezer, a Francia Nemzeti Filmközpont (CNC) 380 ezer euróval járult hozzá, de a támogatók között szerepel a ZDF, a Canal+, a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a kulturális tárca is.

Két éve a cannes-i filmfesztiválon Tarr Béla - nem fesztiváldíjként - a France Culture díjat vehette át, mint az év legjobb külföldi filmrendezője. Az elismerést a Franciaországban akkor bemutatott Kárhozatért érdemelte ki, amely elsöprő kritikai sikert aratott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atyus #3
    Két fajta film létezik, az egyiket csak plázákban játszák...
  • Cat 02 #2
    Arany Pálma nem a legrosszabb díj ?
  • kandeláber #1
    "az Orlandóból is ismert angol Tilda Swinton"

    No meg ő volt a Narnia Krónikáiban a gonosz fehér boszorkány :)