Ötvös Tibor

Elhunyt Robert Altman

Hétfőn éjjel, egy Los Angeles-i kórházban elhunyt az amerikai rendezőlegenda, Robert Altman. A 81 éves direktor kapta idén az Életmű Oscart. A halál okát egyelőre nem közölték a sajtó munkatársaival.

Kevés olyan rendező van a világon, mint amilyen Robert Altman volt. Sajnos a múlt idő nem véletlen elírás. A nemrégiben a 81. életévét betöltő rendezőlegenda ugyanis hétfő éjjel egy Los Angeles-i kórházban elhunyt.

A szomorú hírt a rendező saját produkciós cégének vezetője közölte a sajtó megjelent munkatársaival. A halál okáról azonban egyelőre mélyen hallgat mindenki. Hollywood és a filmvilág újabb legendás alakját vesztette el. Nyugodjék békében, Mr. Altman!


Isten Önnel, Mr. Altman!

Robert Altman 1925. február 10-én született Kansas City-ben. Pár éves katolikus képzés után Lexingtonba utazott, ahol jelentkezett a Wentworth Katonai Akadémiára. 1945-ben a Légierő egyik pilótája lett, ám a háború befejezte után katonai múltjával is leszámolt. Ekkor döntött úgy, hogy megpróbál betörni a filmes világba. Első próbálkozásai nem arattak sikert, így maradt a tévénél, ahol különböző sorozatoknak rendezett epizódokat.

45 éves korára Altmant még mindig sikertelen direktorként tartották számon, ám ez egycsapásra megváltozott a M.A.S.H. bemutatója után. Az Oscar-díjra jelölt film megnyerte az Arany Pálmát és még rengeteg egyéb díjat. Ezután Altman megalapította a Lion's Gate stúdiót, amit pár sikertelen filmmel később elad és megalapítja a Sandcastel 5 nevű produkciós cégét, mely haláláig forgalmazta filmjeit.

A rendező olyan filmekkel lett halhatatlan, mint a Nashville, A játékos, Rövidre vágva vagy legújabb műve, Az utolsó adás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mellon #1
    Az idei Oscaron nagyon jó volt látni, hogy átvehette az életmű díjat. Nehéz elhinni, hogy a rendezésért nem tarthat magánál egy szobrocskát, az az ember aki ennyi kiválló filmet adott a világnak (bár az eset nem egyedi). Egyéniség volt.
    Nyugodjék békében.