Ötvös Tibor

Hayao Miyazaki új mesén dolgozik

A világszerte csak japán Walt Disney néven emlegetett Hayao Miyazaki új mesét készít. A Chihiro Szellemországban című klasszikus anime direktora azonban teljes titoktartás között forgatja egyelőre cím nélküli művét.

Remélem nincs olyan olvasó, akinek ismeretlenül cseng Hayao Miyazaki mester neve. Az úriember - akit egyébként csak a japán Walt Disney címmel illetnek - olyan műremekeket tett le ebben a komputeranimációs meséktől hangos filmvilágban az asztalra, mint a Chihiro Szellemországban vagy A vándorló palota.



Az anime egyik legnagyobb alakja most újabb filmet készít, melyet elég komoly titoktartás övez. Azért - szerencsére - pár infót sikerült megtudni az egyelőre cím nélküli meséről. Az első - ami teljesen egyértlemű -, hogy az új alkotás sem szakít az eddigi hagyományokkal és egy "szimpla", többségében kézzel rajzolt 2D-s rajzfilm lesz a szentem.

A másik, hogy - bár a munkálatok október 1-én megkezdődtek - a bemutató mégis "csak" 2008. év végén lesz. A gyártást a mester cége, a Ghibli vezeti. A legújabb hírek szerint bővebb infót a filmről csak decemberben kaphatunk, hiszen akkor tart majd Hayao Miyazaki egy nemzetközi sajtótájékoztatót. Ezen az eseményen jelentik be egyébként a film címét is. Várjuk szeretettel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bordapapa #16
    Studio Ghibli

    a szigettenger valamelyik része alapján készül elvileg...
    vagy csak a világot használja fel, gondolom abból, h ott van az, h "tales from earthsea"...
    asszem szigettengernek magyarították, javítsatok ki, ha tévedek...

    de biztos komoly lesz ez is!
    :-)

    némi ismertető a világról:
    Earthsea wiki
  • sajoati #15
    ez jó kérdés, hogy mit nevezünk mesének. idehaza a legtöbbeknek az animációs film == a mesével.

    pedig a szó inkább jelent kitalált történetet, aminek a célközönsége nem behatárolt, egyáltalán nem biztos, hogy a gyereknépség az.

    az angolban a "tale" szó (mint mese) jobban tükrözi az értelmi elterést.
    (a Decameron is "tale" pl., vagy a nálunk is korrektül fordított "Mesék a kriptából" :))

    gyerekeknek ott a fairy tale vagyis tündérmese, esetleg fable, bár az wiki szerint népi gyökerű történetre utal.

    Miyazakitól gyerekeknek (ha lenne magyarul) a Kiki's Delivery Service-t ajánlanám, annyira finom kis könnyűsúlyú mű, szelíd film.
    A világai közül nekem a Laputa (vmi Castle in the sky-ra angolosították a címét) tetszett legjobban, pedig az már 25 év körüli.

    Ezekről egyébként az sg is írhatna, vmi anime rovatban. :)
  • The Termentor #14
    Én már láttam a plakátját egy párizsi moziban, sajnos a címére nem emlékszem de egy lany lesz benne aki eljut valami foldre. szoval nem sokat lehet rola tudni.
    Egyébként a walt dizni fos meg mar olan mereteket oltott hogy nyiltan valljak azt hogy a gyerekmeseknek ilyeneknek kell lennie. Mindig a jo gyoz szinvonal es csak hepiend. A narnia volt az elso...
  • Randal #13
    Nézzétek meg a Jin-Roh-t. Elég durva Piroska és a Farkas történet. Egy alternatív II. vh utáni Japánban. Legalábbis nagyon arra hajaz:)
  • blakshep #12
    jah pontosan, mostanra ha nem lenne dvd már rég lehúzhatnák a rolót.
  • Inquisitor #11
    Vándroló Palota is az, vagy akár a Charlie és a Csokigyár is, csak ugye van akit sokkol ha egy "mese" mondanivalót és erkölcsi tanulságot hordoz és nem gagyi Walt Disney szinvonalon.
    (Itt nem az öreget bántom, de a nevével élő stúdió igen súlyos hanyatlást mutatott kb. a Szépség és a Szörnyeteg óta ...)
  • Inquisitor #10
    Egy japánnak? Igen.
    Jah, hogy mifelénk kiölték az Andersen féle horrort a mesékből, hogy a gyerek csak szépet és jót láthasson, és felnőtkorrára belezakkanjon a valóságba?
    Na igen, itt EU-ban, meg az USA-ban lehet túl súlyos egy gyerekmesébe a vérben tocsogó sárkány ...
  • wolruf #9
    Imádom, örülök neki, hogy ha itt megjelenik egy Miyazaki film infó, akkor vannak akik tudják értékelni. Naccerű filmek, mind-mind.
  • moRtiZ #8
    miert szerinted Chihiro gyerekmese?! :D
  • cateran #7
    Baratomat ideznem,aki elkotelezett manga es anime utalo,de addig rugdostam a fejet amig neg nem nezte a vandorlo palotat:):
    "Ebben a rajzfilmben magasabb szinvonal es tobb kreativitas,otlet van,mint hollywood egesz evi termeseben..."
    Utana megnezte e Chihirot is:D Most se szereti a stilust igazan,de ha en ajanlok valamit megnezesre akkor van esely, hogy szakit ra idot (GitS,Ninja Scroll,Steamboy):DD