MTI

Amerikának nem tetszik Bush "halála"

"Lelövi" George Bush amerikai elnököt a brit Channel 4 kereskedelmi tévéállomás: az elképzelt merényletről szóló, bemutatásra váró film témája azonban enyhén szólva nem aratott nagy sikert az óceán túlpartján.

Az egész estét betöltő filmdráma, amely a Death of a President (Egy elnök halála) címet viseli, 2007 októberében játszódik, egy olyan időszakban, amelyben az amerikai kormány kül- és belpolitikája a forgatókönyv szerint "mélyen megosztotta az amerikai társadalmat". Az alaptörténet szerint Bush Chicagóba látogat, ahol - jóllehet hatalmas háborúellenes tüntetés fogadja - a hivatalos programnak megfelelően megtartja beszédét üzleti vezetők előtt. Amikor azonban távozik az előadás helyszínéről, egy szír orvlövész agyonlövi. A film bemutatja azt a "nemzeti paranoiát" is, amelybe az Egyesült Államok a halálos merénylet után belesüllyed.

A másfél órás alkotást először a jövő hónapban, a torontói filmfesztiválon láthatja a szakmai közönség, nem sokkal ezután bemutatják a Channel 4 digitális nagy-britanniai tévécsatornáján, a More4-on. A Channel 4 abban reménykedik, hogy a filmet jó pénzért Amerikában is értékesíteni tudja. Pénteki brit sajtóbeszámolók szerint azonban a tengerentúlon már a bemutató előtt olyan ellenséges a hangulat a művel kapcsolatban, hogy erre nem sok az esély.

Az amerikai Republikánus Párt külföldön élő híveit képviselő, londoni központú szervezet, a Republicans Abroad vezetője, Eric Staal a Daily Mirrornak azt mondta: a film "elborzasztó módon bánik el egy másik ország államfőjével". A MediaWatch nevű amerikai tévétartalom-figyelő csoport illetékese egyenesen attól tart, hogy az alkotás "ötleteket adhat" egy valós merényletkísérlethez. John Beyer szerint "ha valami történik e film következményeként", akkor a Channel 4 vezetőinek kezéhez "fog vér tapadni".

Peter Dale, a More4 igazgatója ugyanakkor kijelentette: a tévédráma "a kortárs amerikai társadalom gondolatébresztő kritikája", és "kifinomult alkotás". A rendező, Gabriel Range a The Times pénteki számában közölt nyilatkozatában cáfolta, hogy szenzációhajhász célok vezérelték a film elkészítésére. Range szerint a számítógépes effektusokkal forgatott alkotás alapos kutatómunka eredménye; a készítők még FBI-ügynökökkel és "a terror elleni háború másik oldalán állókkal" is interjúkat készítettek. A rendező kizárta annak lehetőségét, hogy bárki a filmből merítsen ihletet a Bush elnök elleni merényletre.

A Channel 4 egyébként Bush legfőbb szövetségesével, Tony Blairrel sem bánik kesztyűs kézzel. A társaság novemberben mutatja be azt az alkotást, amelynek sztorija szerint a brit kormányfőt Irakban elkövetett háborús bűnök címén bíróság elé állítják - írta a pénteki The Sun.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Morden23 #22
    És az még ráadásul kamu is volt.
  • Zseblovag #21
    Bárcsak valóban szétamortizálta volna a sok léhűtő bújtatott tisztet.
  • azirafael #20
    Super már alig várom... A Tony blair-es movie is kafa lesz...
  • DjDano #19
    Én se csipem Busht de ez a film finoman szólva morbid...
  • Lenny #18
    "A MediaWatch nevű amerikai tévétartalom-figyelő csoport illetékese egyenesen attól tart, hogy az alkotás "ötleteket adhat" egy valós merényletkísérlethez."
    ATYAÉG!!!!

    Egyébként felőlem is lelőhetnék. Meg a hátterében állókat is, akik irányítják.
  • Loverman #17
    ez meik film?:)
  • schrank #16
    anno a FREI Tomi is hasonló szarba nyúlt nem is volt egy darabig frejdosszié
  • hPi #15
    Az emberek sem itthon, sem máshol nem feltétlenül azért szavaznak egy politikusra, mert szeretik, hanem azért, mert nincs alternatíva.
    Ott ki lett volna az alternatíva? Kerry és Edwards? Haha. Itt ki lett volna az alternatíva? Ugyanmár.
    Na mindegy, ez már off, sorry.
  • Gladiator #14
    ezt megnezem. a tonz blaieres is kiraly lehet.
  • Balumann #13
    bár csak lelőnék...