SG.hu

Újoncokkal forgat Gibson az Apocalypto-ban

Gőzerővel forog a dél-mexikói Veracrúzban Mel Gibson új filmje, az ősi maja kultúra összeomlásáról szóló Apocalypto. Az akciójelenetekben gazdag eposz szinte teljesen sztármentes.

A film főszereplője újonc a filmezés világában, korábban egy bennszülött amerikai színházi társulatban táncolt. A főhősnő is teljesen kezdő színész, a film legidősebb és legfiatalabb szereplői pedig nem is beszélnek másként, csak maja nyelven. A szereplőgárda tagjai közül sokan maják, vagy más újvilági törzsek leszármazottai.

A holt nyelveken beszélő legutóbbi Gibson-film, A passió után nem meglepő fordulat, inkább tendenciának tűnik az, hogy a rendezőt az autenticitás foglalkoztatja. Az Apocalypto szereplői kizárólag Yucatán-félszigeti maja dialektusban szólalnak meg a vásznon. "Őszintébb és valósághű lesz tőle a film" – állította Mel Gibson a TIME magazinnak adott interjújában. "Ezek az emberek teljesen hihetően formálják meg az ősi közép-amerikai karaktereket."

A 25 éves Texasban élő Rudy Youngblood alakítja az Apocalypto menekülő főhősét, a Jaguármancs névre hallgató indiánt. A fiatal táncos ereiben komancs vér is csörgedezik, és mielőtt a rendezővel találkozott volna, a Native American Dance Theatre tagjaként dolgozott. Mivel a film nagy részét vad és ijesztő üldözéses jelenetek teszik ki a mexikói esőerdőben, a rendező komoly akciós kiképzésben részesítette, mint többi kaszkadőrét is.

Az Apocalypto az alkotók szándéka szerint a civilizációk összeomlásáról szóló allegória lesz, némi figyelmeztető utalással a környezetpusztításra és a politikai célú félelemkeltésre. A látványvilággal és a korhű nyelvezettel pedig az "Újvilág görögjeire", a majákra és magas szintű kultúrájukra irányítják a figyelmet, a filmtörténetben talán először. A film bemutatója augusztus elején lesz az Egyesült Államokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #2
    én láttam a trailert... hát kissé elborzadtam. Nem az én világom a film. Sőt, helyenként kissé undorító volt a trailer... Az alapötlet tetszik, de kissé bizarr az ahogy a vásznon kinéz...
  • Alfa Of NS #1
    Érdekesen hangzik.