Tóth Benedek

Idén Altman kapja a tiszteletbeli Oscart

Az Egyesült Államok filmakadémiája nemrég jelentette be, hogy az idei tiszteletbeli Oscart Robert Altman fogja kapni.

Altmant pályafutása során összesen hétszer jelölték a díjra, öt filmjéért, ötször rendezőként, kétszer producerként, de végül egyszer se kapta meg. Ezzel amúgy holtversenyben világelső Martin Scorsese, Alfred Hitchcock, Clarence Brown és King Vidor mellett. Az akadémia indoklása szerint Altman olyan művész volt, aki "folyamatosan újra feltalálta a stílust és megihlette a többi filmest és a közönséget".


Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Nashville, a Gosford Park, a Short Cuts, a Player, a MASH vagy éppen a Thieves Like Us. Nevét elsősorban a rendhagyó rendezési megoldásai tették halhatatlanná. Sok beszélő karaktert alkalmazott, amelyek párbeszédei szinte fedték egymást. Ismert volt még hosszú vágásairól és arról, hogy szerette folyamatosan mozgásban tartani a kamerát. Jelentős szerepe volt abban hogy a hatvanas évekre újra fellendült a filmipar.

Altman még 1957-ben készítette első saját filmjét, most nyolcvan éves, de még mindig aktívan dolgozik. Legújabb filmje, a Prairie Home Companion júniusra várható. Emellett egyre többször rendez színházakban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!