Ötvös Tibor

Narnia Krónikái kiütötte Pottert

A Disney ezúttal jó lóra tett: C.S. Lewis Narnia Krónikái könyvsorozata hatalmas sikernek örvend az egész világon.

Nem volt meglepő, mikor kiderült: a sorozatot hamarosan a mozik vásznain láthatjuk viszont. Az viszont annál inkább, mikor bejelentették, hogy először a második, Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címet viselő könyvet dolgozzák fel.

Lucy, Edmund, Susan és Peter a második világháború alatt a bombázások elől Londonból vidékre menekül, ahol egy furcsa professzor kastélyában lelnek menedékre. A kastély egy félreeső szobájában egy napon öreg szekrényre bukkannak, ami egyenesen egy másik világba röpíti őket. A Narnia nevű csodaországot különféle beszélő lények, törpök, faunok, kentaurok és óriások népesítik be, de a békés földet örök télre kárhoztatta a gonosz jégtündér, Jadis átka. Narnia nemes lelkű és titokzatos uralkodója, a hatalmas oroszlán, Aslan oldalán a gyerekek felveszik a harcot Jadis ellen, hogy kiszabadítsák Narniát a jég és fagy fogságából.


A király és egyik "lovagja"

A Disney bízott a sikerben, hiszen 180 milliós költségvetést engedélyezett a produkciónak. És úgy tűnik a pénz vissza is folyik a kasszába. A Narnia Krónikái ugyanis bemutatója hetében rögtön az első helyen kezdett, 67 millió dolláros bevétellel. A második helyre a George Clooney - Matt Damon nevével fémjelzett Syriana került 12 millióval, míg a Harry Potter és a Tűz Serlege a dobogó alsó fokát szerezte meg 10 millióval.

Érdekesség, hogy a Steven Spielberg felügyelete alatt készült Egy gésa emlékiratai 8 moziban került bemutatásra és onnan 674 ezer dollárt szedett össze. A hét legnagyobb vesztese a múlt héten debütáló Aeon Flux lett, hiszen alig több, mint 4,5 milliót szedett össze 63,5%-os zuhanás mellett. A 20 millió dolláros bevétel pedig nem igazán fedezi majd a 62 milliós gyártási költséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rider84 #21
    Megnéztem én is.Gondoltam akkor szólok hozzá ha már láttam is,mert úgy igazságos.A véleményemet akár ezzel a 3 szóval is megfogalmazhatnám:csodálatos,magasztos,lenyűgöző.
    Hihetetlenül jól sikerült film.Felemelő hangulat,sugárzó szépségű képek.A mondanivaló meg hatalmas és magáért beszél.
    Annyi szeretettel csinálták ezt a filmet és ez csak úgy sugárzik róla.
    A színészek előtt is le a kalappal.A gyerekszínészek is fantasztikusat alakítottak.A kis Lucy karaktere nagyon aranyos ,az őt játszó kislány rendkívül tehetséges már ilyen kis korban is,ígéretes karrier áll előtte az 100%!Természetesen a többi gyerek előtt is.Petert a legidősebbik testvért,Susan-t az idősebb lányt és Edmund-ot a kisebbik fiút is nagyon tehetséges gyerekek játszották.Látszott rajtuk is hogy mennyire beleélik magukat és mennyire szeretik amit csinálnak.
    A zene is libabőr.Be is szerzem hamarosan.
    Az egész tökéletes úgy ahogy van.Kötelező!:)
    (Az hogy nincs vér meg kifejezetten jópont és filmtörténeti jelentőségű. Bebizonyította hogy nem a csöpögő vér literszámától lesz jó egy csatajelenet. Így a csatajelenet közben is végíg ott volt az a fantasztikus felemelő hangulat.)
  • Timbo #20
    10es skála:

    narnia -6os
    potter4 -8as

    sztem:) monjuk én a potter könyveket olvastam egy párszor:P
    a narniát meg most kezdem
  • Malbeth #19
    Nagyon jó film!
  • Sné Zsuzsa #18
    a bemutató nagyon szuper, de a film....pfff
  • Eleskanyar #17
    Talán a moziplussz kritikája adja vissza leginkább a filmel kapcsolatos érzéseimet:
    ,,Kudarc minden téren. Ezzel a rövid mondattal lehetne a legtalálóbban jellemezni a Narnia Krónikáit. Sem látvány, sem hangulat, sem dramaturgia. Gyorsan sirassuk meg a legenda karóba húzását.A Gyűrűk Ura megnyitotta a kapukat a klasszikus fantasy-k nagyfilmesítései előtt – a Narnia Krónikái pedig vélhetőleg egy durva mozdulattal bevágja.A legnagyobb gond a Narnia Krónikáival, hogy érezhetően összecsapott.(A Gyűrűk Urával még csak párhuzamba állítani sem merem)"
    Még annyit, hogy a Disney-nek sikerűlt újra szirupos, csöpögős masszává gyúrnia egy potenciálisan jó anyagot.
  • owen20 #16
    Valaki tudna nekem ehhez a filmhez feliratot?
  • Malbeth #15
    Szia!
    December 22.-től vetítik nálunk is a filmet.
    Már nagyon várom!
  • Redpaladin #14
    Mikor lesz mozikban Mo-n?
  • winnie #13
    és kit érdekel, hogy páran mihez hasonlítják a narniát? arról volt csak szó, hogy bevételben a narnia nem fogja megelőzni a hp4-et. mint a hogy a king kong sem előzi meg egyiket sem.
  • Csacsis #12
    Ez a Peter gyerek összefoghatna a Blizzardos fiúkkal és csinálhatnának egy vérbeli Fantasy filmet. :)
    Bár a film a trailerből kiválónak látszik. Csak nehogy tévedjek. (lást Alone in the dark és az ehhez készült trailer)