Ötvös Tibor

Terroráradat Hollywoodból

Álszentség! Talán ez az első szó, ami e hír hallatán azonnal eszembe jutott. És hogy miért, azt majd a végén fejtem ki.

Adott egy szörnyű terrorcselekmény, mely megrázta az egész világot: 2001. szeptember 11. A nap, melyen Amerika rádöbbent: bizony ő sem sérthetetlen! A gyász színe borult az Államokra és Hollywood megígérte: nem készül film a tragédiából.

Ám amint arról már mi is beszámoltunk, Oliver Stone 4 évvel később mégis elkezdte forgatni a Paramount számára egyelőre cím nélküli drámáját. Azután felbukkant Paul Greengrass, aki a Universal számára készíti Flight 93 címmel filmjét. Most pedig jön Mike Binder, a hazájában nagy sikert aratott The Upside of Anger című romantikus film rendezője és bejelenti, hogy ő is filmet készít szeptember 11-ről, méghozzá a Sony számára. A Reign O'er Me munkacímet viselő dráma főszerepeire Adam Sandlert és Don Cheadlet választották ki. Sandler egy megtört férfit alakít, akinek családja odaveszett a tragédiában. A veszteségen nem sikerül túltennie magát, míg egy nap belefut régi szobatársába (Cheadle), aki megpróbál segíteni egykori barátján. A filmet jövőre szeretnék a mozikba küldeni. Érdekesség, hogy a főszereplő sztárok ellenére a költségvetés alig éri el a 20 millió dollárt.

És most a hír elején közölt álszentségről. Talán mindenki emlékszik rá, hogy a tragédia után TILOS volt a World Trade Center ikertornyait bármilyen filmen, játékban vagy egyéb más médiában ábrázolni. A Pókember kalandjai is veszélybe kerültek emiatt, hiszen utólagos számítógépes retusálással kellett eltüntetniük a tornyokat. Erre most mi történik? Mindenki próbál pénzt húzni az eseményből! És ezt nevezem én álszentségnek!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kukacos #33
    Ki ígérte meg? Nézd, az amcsi társadalom egy meglehetősen bonyolult valami és nem egy személyiség, aki lehet "szemét" meg "álszent". Ne vedd egy kalap alá az ott élő közel háromszázmillió embert. Nem csak a hozzátartozók iránti együttérzésből merült fel, hogy a filmekben kerülni kell a témát, hanem mert mindenki attól félt, hogy perelni fogják, a közhangulat meg akkor olyan volt, hogy mindenki a vádlóknak adott volna igazat. 9/11 nemzeti sorstragédia volt, és egyúttal tabutéma is. Ma már kicsit más a helyzet, azóta a csapból is az folyik, a politikusaik bezzeg nem féltek visszaélni vele, ma már valószínű más fogadtatásra talál egy ilyen film, mint akár két éve. Nyilván ilyenkor jön is, aki meg akarja csinálni az elsőt a várható kaszálás reményében - a botrányfilm kategória is nagyon tud jövedelmezni. Hadd döntsék el ők, milyen kockázatot vállalnak, legfeljebb belebuknak, nekem semmi dolgom velük, és nem is tartom rossz ötletnek, mert szerintem a tragédiák feldolgozásának egyik legjobb módja, ha szembenézünk vele. Inkább az a nevetséges, ahogy a végtelenül prűd és merev amerikai közhangulat szentként tiszteli a témát.
  • 5i #32
    Ez így van!

    Mikor készítették el a Ryan közlegényt? Sok-sok évvel a világháború után. Pearl Harbor?

    Vagy a Jó reggelt, Vietnám? Szakasz?

    Nem az a baj, hogy filmet készítenek a dologból, hanem hogy: MEGÍGÉRTÉK, HOGY A HOZZÁTARTOZÓKRA VALÓ TEKINETTEL NEM KÉSZÍTENEK AZ ESEMÉNYBŐL FILMET!!!
    Senki nem ábrázolhatja a tornyokat? Majdnem megváltoztatják a Gyűrűk ura 2. részének címét, hogy nehogy valaki a Két Toronyból a katasztrófára következtessen?

    És ez nem álszentség? Nem szemét dolog?

    Amerika nem nagy és csúnya! De azért vannak határok!!!
    Ha valamelyik hozzátartozóm ott lelte volna halálát, tuti tiltakoznák ez ellen! Majd idővel lehet belőle film, de még korai! Nagyon korai!!!
  • Matyóhímzés #31
    ezzel egyet értek, nem az a baj, hogy csinálnak, hanem hogy most. Az öbölháboruról sem 2 évvel később kezdtek el filmet csinálni.
  • fawcet #30
    Másrészről én emlékszek a Dia Hard főszereplőjének a kijelentésére, hogy 9/11 után nem szerepel ilyen témájú filmekben. Mert ő filmjei miatt vettek ötletet a terroristák. Erre hamarább szerepel lásd a Túszdráma. Ez nem álszentség? (Bruce Willis)
  • fawcet #29
    Szerintem gyászév letelt, csináljanak ebből filmet, ami nem sérti természetesen a hozzátartozók sértéseit.
    Vagyis azokról, akikről a megemlékezéseit engedélyezi a családjaik.
    Másrészről lehet jól is rosszul is készíteni filmet. Majd a mozikban eldől.
  • kukacos #28
    Ráadásul a cikkíró véleménye roppant gyermeteg. Az aki a filmet csinálja az nem ugyanaz az ember, mint aki tiltakozik ellene, így aztán kit is vádol "álszentséggel"? Ebből inkább az az egyszerű világkép süt, hogy amerika naaaagy, cúna ország, ahol naugye látjátok a pénz irányít mindent. Persze ez nagyjából igaz, de ez az eset nem erről szól.
  • kukacos #27
    Senki sem tiltotta be ezeket a filmeket, legfeljebb a hozzátartozók perelni kezdenének, hogy megsértették az érzéseiket. Fognak még ebből filmet csinálni, hajaj... csak még túl közel van időben. Majd ha eltelik 30 év, mint a "München" esetében.
  • Inquisitor #26
    Nemértitek a csíziót, az emberek már kezdenek "megnyugodni" 9-11 ügyben, de lagalább is kezdik nem érteni mi is történt, ezért KELL néhány film, amivel beléjük súlykolják a hivatalos verziót.
  • Matyóhímzés #25
    na ja ebben igazad van assdf, rohadt igazságtalannak tartom, hogy ha amerikában meghal mittomén 1000 ember, azon 1 évig csámcsog a sajtó, az, hogy pakisztánban esetleg 1 millióan is éhenhalhatnak a földrengés miatt, az már a kutyát sem érdekli, peddig még egy hónapja se volt.

    De a londoni merényletről sem lehet már hallani semmit jó ideje, a szept. 11. meg még egy év múlva is hallgattuk.

    Persze mondhatnám akár a hurrikán mizériát is.
  • assdf #24
    De most komolyan. Miért ne csinálhatnának belőle filmet? Rengeteg olyan film van ami megtörént dolgokon alapul (1.,2. világháború, vietnámi háború stb..) és ráadásul sokkal több ember, milliók haltak meg. Ha abból filmet lehetett csinálni akkor ebből miért nem? Én sajnálom az amcsikat, de például törökországban egy ilyen "mindennapos" földrengésben többen halnak meg mint amcsiban összesen.