Ötvös Tibor

A hazai mozikban a Serenity

Joss Whedon, a világsikerű Buffy, a vámpírok réme és Angel megalkotója az amerikai mozikban a Serenity című sci-fivel mutatkozott be. A film az azóta már megszűnt Firefly című sorozaton alapul.

Az eredeti sorozat egy Föld-utáni, futurisztikus univerzumban játszódik, amelyet a bolygóközi Szövetség ural és Serenity nevű űrhajó hányatott sorsú legénységének kalandjairól szól. A filmváltozat ott folytatja, ahol a sorozat abbahagyta.

Malcolm Reynolds kapitány annak idején a vesztes oldalon állt a galaktikus polgárháborúban, így most abból tengődik, hogy kétes üzleteket és gyanús fuvarokat bonyolít bérhajóján, a Serenitin. Maroknyi, ám annál különcebb figurákból verbuválódott legénysége már-már a családjának tekinthető: civakodnak, engedetlenek, és mindhalálig hűségesek. Amikor Mal felvesz két új utast - egy ifjú doktort, és annak labilis, telepatikus képességekkel megáldott húgát - még nem is sejti, milyen veszélyes ügybe keveredik.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A testvérpár menekül az univerzumot uraló hatalom elől, amely bármi áron vissza akarja szerezni a lányt. A legénység hozzászokott, hogy észrevétlenül kalandozhatnak a galaxis külsőbb vidékein, ám ezúttal a Világszövetség megállíthatatlan hadereje és az űr peremén portyázó Fosztogatók kegyetlen kannibál hordái között találják magukat. A két különböző, de egyaránt fenyegető ellenség közt lavírozva hamarosan ráébrednek, hogy a legnagyobb veszély a hajójuk fedélzetén les rájuk.

A filmet az Államokban szeptember 30-án mutatták be. A 36 milliós költségvetésből azonban csak 25-öt termelt vissza. A kritikai megnyílvánulások mindenesetre pozitívak és a viszonylagos bukta valószínű annak köszönhető, hogy a sorozat ismerete nélkül elég nehezen érthető a film.

Most kishazánk Firefly-rajongói ünnepelhetnek, hiszen az eddigi hírekkel ellentétben mégis a mozikban élvezhetik kedvenc sorozatuk filmváltozatát! November 24-én ugyanis a MOM Palace mozi műsorára tűzi a Serenity-t, méghozzá eredeti nyelven, vagyis magyar szinkron és felirat nélkül. Szóval Firefly-rajongók, kasszára fel!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vg #34
    Kurvajó film!
  • [NST]Cifu #33
    A néző mentalitásától függ. Aki nem látja a film írónikus vonalát, annak csak annyi jön le, hogy hú, de hősies és hú de cool minden.
    Hidd el így van, mikor a moziból kifele a haverokkal dumáltunk, többen is megjegyezték, hogy nagyon jó toborzófilm lett. Ezen én is kicsit meglepődtem, hiszen a film egyik alaptétele éppen a háború brutalitásának és következményeinek bemutatása.
  • winnie #32
    Amúgy szerintem kicsit túlérzékenyek vagytok. A Starship troopers, az military prop. Ez nem.

    a starship troopers-nél anitmilitánsabb és autorizmusellenesebb film nem sok van.
  • Nethyrrea #31
    "a viszonylagos bukta valószínű annak köszönhető, hogy a sorozat ismerete nélkül elég nehezen érthető a film."


    röhej. először a mozifilmet láttam aztán hallottam csak a sorozatról, és azért szedtem le a filmet mert a mozifilm hihetetlenül tetszett.
  • vg #30
    "Eredeti nyelven, felirat nélkül?
    Olyan bonyolult egy feliratot rittyenteni hozzá?"

    Digitális a film, azért nincs hozzá felirat! A Star Wars 2-3 részehez sem volt felirat ebben a moziban, a digitális vetítéseken!
  • irkab1rka #29
    Már láttam, és nekem tetszett. Jó a sztorivezetése, bár látszik, hogy a 30M nem volt elég mindenre (kb 2x ilyen hosszú filmet is lehetett volna csinálni belőle).
    Amúgy szerintem kicsit túlérzékenyek vagytok. A Starship troopers, az military prop. Ez nem.
    És most, hogy már tudom, hogy van egy sorozat is, lehet, hogy megnézem.
  • blakshep #28
    én msot nézem a sorozatot, és sztem nem rossz, bár a Szövetség tényleg egyazegyben birodalom koppintás, és a cowboy bebop nekem speciel jobban tetszett, ha már űrwestern
  • [NST]Cifu #27
    Részemről először a Serenity-t láttam, és annyira tetszett, hogy kedvet kaptam a sorozat, vagyis a Firefly végignézésére is. Tény, hogy a sorozat ismeretében lesz csak teljes a film is, de ugyanígy volt ez pl. a Star Trek filmekkel is...
  • winnie #26
    "nem önálló mozifilm" - már megbocsáss, de amit moziban játszanak, az az én fogalmaim szerint mozifilm.

    oké, most esett le, hogy direkt játszod a hülyét... jó, megadom magam:)

    vajon hol írtam azt, hogy "nem mozifilm". egy szó fölött átsiklottál...
  • rgranc #25
    Nem lenne szabad hajnali fél kettőkor hozzászólásokat írogatnom...

    Még egyszer összefoglalva: szerintem egyáltalán nem a háborúskodás mellett áll ki a film, nekem egyáltalán nem ez a következtetés jön le az említett részből, hanem az hogy a (a te szavaiddal élve) "szarházi militarista" állam gonosz, az emberek totális elnyomására és kontrolljára irányuló (és szigorúan eltitkolt) praktikái ellen kell küzdeni.

    Ha valami militarizmust a film szemére lehet róni, az a verekedés és lövöldözés előtérbe helyezése lehet... (Bár ez a vonal is talán hangsúlyozottabb a sorozatban) Ez viszont - azt hiszem - teljes egészében a western egyik lényege, ahol az erős ököl és a hatlövetű a konfliktusok megoldásának fő módszere... :)))

    Szerintem.