Szekeres Viktor

Robotok

A CGI-rajzfilmek sikerhullámát meglovagolandó pár héttel az amerikai premier után a Jégkorszak alkotógárdája is új alkotással jelentkezett a hazai mozikban. A siker - ha a többi hasonszőrű filmet nézzük - előre megjósolható, a kritikai elismerés azonban kérdéses.

Ahhoz szép lassan hozzászokhatunk, hogy ezentúl sportnyelven szólva három istállótól várhatják a CGI-animációk szerelmesei a betevő falatot. A legrégebbi versenyző, a Disney égisze alatt sokat bizonyított, de nem oly rég független útra lépő, állandó színvonalat hozó Pixar (Toy Story 1-2, Szörny Rt., Némó nyomában, A Hihetetlen család), őket követi a Dreamworks csúcsokat és mélységeket döngető animációs részlege (Shrek 1-2, Cápamese) - míg a legfiatalabb részleg a Foxé, akik egyelőre csak a Jégkorszakot mutatták be. Az utóbb említett Fox legfrissebb próbálkozása cikkünk tárgya, a Robotok is. (Egyelőre az egyetlen Polár Expresszel jelentkező Warner még kakukktojás lenne itt.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A történetet sajnos pár szóban el lehet intézni: Adva van a robotvilág, amiben is a falusi robot a nagyvárosba megy szerencsét próbálni, de a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy elképzelte. Sajnos akárcsak a Jégkorszak esetében itt sem lehet igazán történetről beszélni. Az nyilván örökre megoldatlan rejtély marad, hogy miért is dolgozott három forgatókönyvíró ezen a történeten, hisz az csak a legnagyobb kliséket és közhelyeket tartalmazza, és ezerszer elpuffogtatott tanulságokkal szolgál a fiatal nézőknek, akik még nem immunisak az ilyesmire.

Az is igaz azonban, hogy ebben a műfajban nem feltétlenül a történet az elsődleges, ám nem hátrány, ha a látványorgia és a járkáló névtáblák helyett a néző kap pár kidolgozott karaktert, valamint egy érdekes és fordulatos történetet. A Robotok esetében azonban az erre szánt energiát a látványra fordították a készítők, és ez bizony meg is látszik a filmen. Valami brutális részletességgel sikerült ábrázolni a robotok világát, egyszerűen döbbenetes odafigyeléssel készítették el a jelenetek folyamatosan mozgásban lévő háttereit, rengeteg apró, csak másodszori-harmadszori megnézésre leeső poént elrejtve a kíváncsi nézők számára. Tehát, amit nem sikerült verbális poénok terén teljesíteni, azt többszörösen is bepótolták a készítők vizuális téren, kezdve az emberek világának robotvilágra való átültetésével, egészen az aranyos filmes utalásokig. (Óz, Ének az esőben, 2001 Űrodüsszeia, Csillagok háborúja)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A hangjukat adó színészek - akik neveire ismét ráépült a film marketing - a külföldi kritikák alapján hozzák a tőlük elvárható színvonalat (Ewan MacGregor, Halle Berry, Mel Brooks, Jay Leno, Paula Abdul). Persze mivel gyerekfilmről van szó, ezért ezek a magyar szinkronban nem felismerhetőek (asszociálni esetleg Mikó István hangjáról lehet, aki szokás szerint Robin Williams karakterének kölcsönzi hangját) - ellenben a nemrég elindult tendencia alapján bizony a magyar forgalmazó jóvoltából mi is értesülhetünk a filmben szinkronizáló két nagy sztárról (a popzenész Judyról és Bebéről), akik ily módon való feltüntetése a forgalmazó által célba vett korosztályt életkorát jelzi.

Ítéletképpen csak ismételni tudom magamat. A film grafikája borzasztóan bűbájos, tele hihetetlen kreatív megoldásokkal (Robotváros közlekedése, járókelő robotok), óriási gegekkel. Ezzel ellentétben történet mintha nem is létezne és maga a túlságosan elvont világgal sem könnyen barátkozik meg a néző, pláne nem a 10 éven aluliak, akik nem valószínű, hogy tudják mi az az elektromágnes. Ahogy mondani szokás, egynek elmegy, de nem váltja meg a világot, mert bár sok élőszereplős filmnél jóval színvonalasabb, de műfajában minden érdeme ellenére csak az utolsó helyek egyikét foglalhatja el.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A viszonylagos amerikai anyagi bukás (130-140 millió dolláros a várható bevétel, ami a Pixar-filmek 250-350, a Shrek 2 440 millió dolláros, de még a Jégkorszak 180 millió dolláros bevételétől is bőven elmarad) ellenére vigasztaljuk magunkat azzal, hogy a Fox visszatért a gyökerekhez és gőzerővel dolgozik a 2006-ban bemutatandó Jégkorszak 2-n (a Robotok előtt látható is egy jégkorszakos rövidfilm kedvenc mókusunkról). A filmből egy akció-kalandjáték is készült, annak demóját itt tölthetitek le.

Szerencsére a többi fronton is izzanak a megahertzek, hiszen a Pixar még az idén bemutatja az autókról szóló Cars c. animációs filmet, majd jövőre a már nem disneys francia témájú Ratatouille-t. A Disney ezenkívül készíti a már itthon is agyonreklámozott Chicken Little-t. Velük ellentétben a Dreamworks inkább nem új ötleteket valósít meg, hanem Shrekről húzza le 2007-ben a várva várt harmadik bőrt.

Magyar nyelvű filmelőzetes, mérete 6 MB, formátuma .wmv

Robotok (Robots)
amerikai animációs film, 90 perc, 2005

Rendező: Chris Wedge, Carlos Saldanha
Forgatókönyvíró: Lowell Ganz, Babaloo Mandel
Zene: John Powell
Látványtervező: William Joyce
Vágó: John Carnochan

Szereplők:
Ewan McGregor (Rodney Copperbottom hangja)
Halle Berry (Cappy hangja)
Greg Kinnear (Ratchet hangja)
Mel Brooks (Big Weld hangja)
Drew Carey (Lugnut hangja)
Amanda Bynes (Piper hangja)
Robin Williams (Fender hangja)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SASboy #13
    szerintem a robotok nagyon hulladék volt. :( káár volt megnézni
  • gismoone #12
    Nem értem mit erölködnek még a robotos filmekkkel a 200 éves ember volt az utolsó jó robotos film
  • AnuluWork #11
    A Disney bejelentette, hogy több "hagyományos rajzfilmet" nem készít. :(
  • AnuluWork #10
    "két nagy sztárról" :) Ugyan ez irónikus, de röhejes, hogy ezeket tényleg reklámozzák a filmesek.
  • FTeR #9
    a hófehérkésre csak annyit, hogy nézz meg egy 20-30 évvel ezelőtti horror filmet. ma végig röhögöd, míg régen majd be fostak rajta.
    a hófehérke egyébként egy aranyos történet és ügye maga nemében az első.
    ne is hasonlítsuk össze az új fajta röhögtetős mesékkel, nem is ugyan az a kategória. ezek az újak gyakorlatilag paródiák (shrek-klasszikus grim mesék, incredibles-képregény szuperhősök).

    az, hogy rajzolt vagy cgi gyakorlatilag tök mind1
    az incredibles meg ez a robots meg direkt arra hajazik, hogy minnél műbb legyen (nem azért ilyenek, mert nem tudnának "élethűbbet"). nekem pl ez bennük az egyetlen negatívum (utóbbit még csak bemutatóba láttam), de talán pont ezzel akarnak valamit érzékeltetni...
  • FTeR #8
    ok, igaz. a legelőset nem láttam.
    (megnéztem, a szilaj dreamworks)
  • archkoven #7
    Szerintem a legújabb animációs filmek grafikája olyan szintre fejlődött, hogy már szinte senki -én legalábbis tuti nem- kívánja vissza a rajzfilmeket. A karakterek hihetetlenül élnek a képernyőn és valami kurvajól néznek ki, amit látunk szebb mint maga az élet.
    Én ezt még nem láttam, de nekem a cápamese nagyon bejött.
    Én azért vitatkoznék azzal, hogy a komoly történet sokat emelne ezeknek a filmeknek a színvonalán. Egyébként már bocs, de pl. a Hófehérkének annyira jó a története? Mert szerintem az is totál szimpla és az is zömével klisékből építkezik (persze lehet, hogy amikor írták még nem számítottak kliséknek, de ma már azok), csak mellette messze nem ilyen humoros.
  • vax #6
    A legelő hősei és a Szilaj két különböző rajzfilm. A Szilaj kicsit régebbi. Egy betörhetetlen lórol szól. A legelő hősei pedig egy farmon élő állatokról. Ez Disney film. A Szilaj nem tudom biztosan, hogy ki csinálta.
  • FTeR #5
    a legelő hősei az a lovas igaz? a szilaj vagy melyik. az sztem egyáltalán nem gyereknek való mese, túl művészire/alternatívra sikeredett.
  • artschi #4
    nem kötekedni akarok, meg kicsit off, de olyan rajzfilmet többet ne is csináljanak, mint amilyen a legelő hősei volt...