Szekeres Viktor

Vejedre ütök

Két hónappal az amerikai premier után végre beúszott a magyar mozikba is a felettébb sikeres Apádra ütök (Meet the Parents) című komédia folytatása. Az eddig sem gyenge csapat ezúttal Dustin Hoffmannal és Barbra Streisanddal egészült ki.

A történet annyira adta magát, hogy szinte nem is a forgatókönyvírón múlt a folytatás, hanem a szereposztó emberkén, hogy kit tud megszerezni az ifjú Beckur szüleinek. Miután Gaylord Focker (az itthoni keresztségben Shag Beckur, akit Ben Stiller alakít) megismerte leendő hitvese szüleit, most a viszontlátogatáson a sor, mely ugyan két évet várat magára, ellenben annál nagyobb lesz a tétje. Az überkonzervatív Byrnes apuka (Robert De Niro) a gyermekek elmondása alapján egy ügyvéd apára és egy orvos anyára a számít - az eredmény viszont egy háztartásbeli apa (Dustin Hoffman) és egy 60 éve felettiekkel foglalkozó szexuálterapeuta anya (Barbra Streisand). A lapok leosztva, egyértelmű, hogy a találkozásból semmi jó nem sülhet ki.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A főszereplők természetesen lubickolnak szerepeikben. Robert de Niro, mint ex-CIA ügynök paranoiásabb, mint valaha, Dustin Hoffman, mint Beckur apuka olyan laza és barátságos, hogy szinte lecsordul a vászonról. Nem kell félteni az anyukákat, vagyis Blythe Dannert és Barbra Streisandot sem. A mostanában túlreprezentált Ben Stiller ugyan egy kicsit háttérben marad, de azért ő is megkapja a kellő megaláztatást újabb félreértéseknek köszönhetően. A hitvese, Teri Polo viszont csak kirakat a filmben - azon kívül, hogy látjuk, hogy pár év alatt mennyire megráncosodott, mást nem tesz hozzá, illetve a készítők nem tetetnek hozzá vele a filmhez.

A karmesteri pálca ismét Jay Roach kezébe került, aki bár itthon kevésbé ismert, de mondhatjuk, hogy ő Hollywood legújabb aranytojást tojó tyúkja - legalábbis filmjei amerikai jövedelmezőségét vizsgálva. (Az Austin Powers 2 206, az Apádra ütök 166, míg az Austin Powers 3 213 millió dollár bevételt hozott). A rendező ismét pénzgyárosnak bizonyult, hiszen a "Vejedre ütök" sikere még az elődöket is felülmúlta és 273 millió dolláros bevétellel az év negyedik legsikeresebb filmje lett (a Shrek 2, a Pókember 2 és a Passió mögött - általános döbbenetre megelőzve A Hihetetlen családot és a Harry Potter 3. részét).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az adatokból tehát egyértelműen kitűnik, hogy egy tipikus közönségfilmről van szó. Viszont az is axióma, hogy a mennyiség - vagyis jelen esetben a zöldhasúak volumene - nem feltétlenül jár együtt a minőséggel. A film valóban közönségfilm, ennél többre azonban természetesen/sajnos nem is kell számítanunk - a közepes mércét azonban magabiztosan teljesíti. Hozza, amit hoznia kell, megvannak a poénok is, melyek nagy része az első részben ismertek újrája (macska, betört orr, CIA kémkamera), valamint klasszikus nekimegyek az ajtónak és melléülök a széknek gegek, kiegészítve pár 80-on túli, szexuálisan igen aktív öregember által generált poénnal.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Tény, hogy az ember bármikor mosollyal a szája szegletében követi a De Niro és Hoffman bohóckodását, viszont nem mehetünk el amellett, hogy a film nem több, mint egy Amerikai pite klón, csak a tiniszex poénok helyett itt az ötvenen túliak altesti vágyai jutnak kifejezésre. Akinek tetszett az első rész, annak nagy valószínűséggel a folytatás is be fog jönni - legalábbis a film végén már csak a szépre fog emlékezni. Akinek viszont gondjai voltak már az első résszel is, annak tanácsos messziről kerülnie a folytatást.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése, mérete 8 MB, formátuma .mov

Vejedre ütök (Meet the Fockers)
magyarul beszélő amerikai komédia, 115 perc, 2004

Rendező: Jay Roach
Forgatókönyvíró: John Hamburg
Operatőr: John Schwartzman
Vágó: Jon Poll

Szereplők:
Ben Stiller (Gaylord 'Greg' M. Focker)
Teri Polo (Pamela Martha Byrnes)
Robert De Niro (Jack Byrnes)
Barbra Streisand (Roz Focker)
Dustin Hoffman (Bernie Focker)
Blythe Danner (Dina Byrnes)
Alanna Ubach (Isabel)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #23
    ott van a cikk alján
  • madart #22
    meg tudná valaki mondani az angol címét?
  • Cat #21
    indexet különösen utálom, mert MINDEN filmet lehúz - meg szerintem egyébként sem a tiszta véleménymondás a kritikusok dolga, hanem hogy bemutassák milyen a film anélkül, hogy elmondanák a tartamát (port.hu ebben különösen szar, simán leirják hogy mi van benne)
  • magus #20
    cikkironak gratulálok, de ha már mindenféleképpen leakarja huzni a filmet, akkor tegye ugy mint az index vagy a mozinet, mert igy semmi ertelme
  • mEkLaU #19
    Megnéztem!Hát nekem vmi kegyetlenül bejött:D
  • winnie #18
    nyilván valahogy a gaylord keresztnevet (magyarul tükörfordítás: b*zi úr), és a focker vezetéknevet (magyarul tükörkiejtésben: b*szó) - valahogy magyarosítani kellett.
  • Inquisitor #17
    Annyira nem rossz film, 1x meg lehet nézni és végig lehet rötyöni, deeee ...
    Hogy lett "Gaylord 'Greg' M. Focker"-ből Segil Bekur a magyar ferdítésben?
    (Unokatesókból meg Fei és Mell Bekur???)
  • winnie #16
    ha bejön a pisi-kaki humor, akkor érdemes.

    ha akarod látni, hogy bolondozik egymással d. hoffman és r. de niro, akkor is érdemes.

    nem rossz, de annyira nem is jó - röhögni tuti fogsz.
  • KeKKSZike #15
    Ez hülyeséég! Sztem meg sokkal-sokkal jobb, mint az első rész! :P
  • miklos17 #14
    Állítólag nincs annyira jó, mint az első rész, igaz ez, vagy érdemes-e megnézni?