SG.hu

Dokumentumfilm nyitja újra a vitát a Bitcoin-alkotó, Satoshi Nakamoto kilétéről

A film célja, hogy megoldja az internet egyik legnagyobb rejtélyét, és végre feltárja Satoshi Nakamoto, a Bitcoin 2008-as megalkotójának, az álneves programozónak a kilétét. A film második küldetése, hogy bizonyítsa, hogy a Bitcoin megalkotójának kiléte valóban számít; hogy a Bitcoin minden hibája ellenére fontos technológiai áttörést jelent, amelynek messzemenő következményei vannak, és hogy a kíváncsiságon kívül jó okunk van arra, hogy érdekeljen minket, ki hozta létre.

Az HBO filmet készített a világ legnagyobb digitális valutájának történetéről Money Electric: The Bitcoin Mystery címmel. Cullen Hoback dokumentumfilmes három éven át repkedett egy stábbal a világ körül, ősi üzenőfali bejegyzéseket vizsgált át és összerakta a bizonyítékokat. Arra a következtetésre jut, hogy a Bitcoin névtelen megalkotója nem más, mint a közösség egyik régi tagja és a Bitcoin korai fejlesztője, Peter Todd. Todd a dokumentumfilmben visszautasította az állítást. "Hoback bizonyítékai arra, hogy én vagyok Satoshi ugyanolyan véletleneken alapuló, körülményes teória, mint ami a QAnon-hoz hasonló összeesküvés-elméleteket táplálja” - mondta Todd. "Ami ironikus, tekintve, hogy Hoback előző nagy projektje egy dokumentumfilm volt a QAnonról. Nyilvánvalóan ő sem próbálta megcáfolni az elméleteit”.

Hoback előző projektje, a Q: Into the Storm célja a QAnon mögött álló személy leleplezése volt, ami talán érdekeltté tette Satoshi Nakamoto személyazonosságának feltárásában. Todd azonban úgy véli, Hoback csak az új filmje iránti érdeklődést próbálta felkelteni. "Szerintem Hoback csak marketingfogásként elevenítette fel a Satoshi-ügyet: valójában a Bitcoinról készített dokumentumfilmet, és szüksége volt egy szenzációra, hogy felkeltse a média figyelmét” - mondta Todd. „Elsősorban azért választott engem a vádaskodásra, mert valószínűtlen jelölt voltam, ami még nagyobb figyelmet kelt. Nem hiszem, hogy érdekelte volna a valódi igazság kiderítése.”

Todd nem tartozik a szokásos gyanúsítottak közé. A Polymarket tippelő oldalon a Bitcoin-rajongók fogadásokat kötöttek arra, hogy a filmben kit fognak Nakamotoként azonosítani, de Todd neve nem is szerepelt a listán. (A legtöbben a magyar Nick Szabóra tippeltek.) És meglepő állítás, hogy Todd lenne a kriptográfiai zseni, aki képes volt egy ilyen kifinomult rendszer kitalálására, hiszen a Bitcoin fehér könyvének megjelenésekor mindössze 23 éves volt. Az igazsághoz tartozik, hogy a dokumentumfilm inkább a Bitcoin történetét, elterjedését és a felemelkedésének kulcsfiguráit mutatja be, köztük a Satoshi-gyanús személyekkel. A film interjúkat tartalmaz számos potenciális Satoshival, köztük Adam Backkel, a Bitcoin elődjének, a Hashcash-nek a feltalálójával, akit a film a Bitcoin mögött álló másik legvalószínűbb jelöltként mutat be. A filmben végig szerepelnek utalások arra, hogy a film végső soron Nakamoto személyére összpontosít, de a bizonytalanság mindig ott lebeg egy plusz rétegként a filmen, amely inkább az analóg valuta digitális formába való átalakulásáról szól.

Todd a film elején még azt is bevallja, hogy az emberek őt gyanúsítják azzal, hogy ő Satoshi, miközben tagadja az állítást. Egyúttal elmondja ő is azt a gyakori poént, miszerint „Ó, én vagyok Satoshi” - ez a mondat gyakran elhangzik a Bitcoin bennfentesek között. „Elég kreatív vagy és őrült elméletekkel állsz elő” - mondta Todd Hobacknak a film végén, amikor szembesíti azzal a váddal, hogy ő Nakamoto. „Nevetséges, de ez az a fajta elmélet, amit valaki, aki dokumentumfilmes újságíróként tölti az idejét, kitalálna”.


Hoback dokumentumfilmjében szereplő kulcsfontosságú információk, amelyek Toddot Nakamoto személyével hozzák összefüggésbe, két tételből származnak: az egyik Todd és egy ismeretlen személy közötti kommunikációsorozat, aki „John Dillon”-nak nevezte magát. Ő azt állította, hogy az amerikai kormány hírszerzésénél dolgozik, és a Bitcoin blokkláncának replace-by-fee (RBF) bevezetését támogatta. Todd később hozzáadta az RBF-et a Bitcoin platformhoz. Hoback azt állítja, hogy Todd álnéven szócsőként használta Dillont, hogy a saját elképzeléseit erőltesse, ugyanezt tette állítása szerint Todd is, amikor a BitcoinTalk fórumon Nakamoto néven álcázta magát.

Todd egyik legkorábbi hozzászólására mutatva a fórumon - amely közvetlen válasz volt Nakamoto megjegyzésére, miszerint a tranzakciós díjak miatt a blokklánc bemenetei és kimenetei nem egyeznek meg pontosan - Hoback arra a következtetésre jut, hogy Todd véletlenül bejelentkezett az új fiókjába a valódi nevén, azzal a szándékkal, hogy Nakamotóként válaszoljon, mivel a hozzászólás úgy tűnt, hogy ugyanazt a gondolatmenetet folytatja. Todd azonban rámutatott Greg Maxwell korai Bitcoin-fejlesztő társának (akit a dokumentumfilmben szintén potenciális Nakamoto-gyanús személyként neveznek meg) egy kommentjére, aki megjegyzi, hogy Todd fiókját akkoriban „retep” névre keresztelték, és csak később nevezték át. "Ha Satoshi valóban elkövette volna ezt a hibát, a legkézenfekvőbb dolog az lett volna, hogy egyszerűen elhagyja a fiókot.” - mondta Todd. "Hoback könnyen ellenőrizhette volna a tényeket saját maga, vagy úgy, hogy az interjú után megkérdez minket, hogy van-e értelme az elméletnek. De nem tette meg.” A film egy másik ellentmondásra is rámutat Todd történetében: egy régi önéletrajzában azt állította, hogy jártas a C++-ban, az eredeti Bitcoin kódbázis megírásához használt programozási nyelvben, de később tagadta, hogy azt ismerné.

Végső soron nem valószínű, hogy bárki is valaha is felfedné az igazságot Nakamoto személyazonossága mögött - vagy ha mégis, akkor sem valószínű, hogy be tudnák bizonyítani, mondja Todd a dokumentumfilmben. "Ha én Satoshi lennék, megsemmisíteném a képességemet, hogy bebizonyítsam, hogy én vagyok Satoshi, mert akkor soha nem csábulnék el” - mondja Todd a film elején. Szerinte nem valószínű, hogy valaha is megtudjuk, ki is valójában Satoshi, megjegyezve, hogy „a személyazonosságod elrejtése, ha az emberek nem keresnek komolyan, valójában nem is olyan nehéz”, valószínűleg Hobackra célozva, aki szerinte részben azért érdemel gúnyt a következtetése miatt, mert ezzel hatalmas céltáblát állít Todd hátára.

Sok becslés szerint Nakamoto több mint egymillió Bitcoin digitális készletét ellenőrzi, vagy ellenőrizte korábban, ami a teljes készlet nagyjából 5%-a. Mai árfolyamon ez a készlet több mint 60 milliárd dollárt érne, ami tulajdonosát a világ egyik leggazdagabb emberévé tenné. Az úgynevezett Satoshi-tárcákban lévő érmék túlnyomó többségéhez soha nem nyúltak. De nem is semmisítették meg őket. Ha Nakamoto még mindig irányítja ezeket a tárcákat, és van módja arra, hogy visszaszerezze a bennük lévő pénzeket, az azt jelentheti, hogy egy tízmilliárdos rejtőzik, aki bármikor előbukkanhat. "Nem szeretnéd tudni, hogy van-e odakint egy névtelen személy, aki a bolygó összes bitcoinjának egy huszadát ellenőrzi?” - kérdezi Hoback.

"Egy átlagos vagyonnal rendelkező, hétköznapi embert hamisan megvádolni azzal, hogy több tízmilliárd dollárral rendelkezik, nyilvánvaló okokból veszélybe sodorja” - mondta Todd. "Cullen nagyon jól tudja, hogy veszélybe sodorja az életemet, mindezt csak azért, hogy reklámozza a filmjét. Lépéseket kellett tennem, hogy csökkentsem a saját magamra vonatkozó kockázatokat.” Todd szerint a közösségi vicc, miszerint mindenki Satoshi, részben azért van, hogy elporlasszák a kockázatot. „A Bitcoin közösségben ezt mindenki tudja” - mondta.


A film végén Todd láthatóan feldúltnak tűnik, amikor közvetlenül azzal vádolják, hogy ő Nakamoto. Válaszul szarkasztikusan azt állítja, hogy nemcsak ő Satoshi, hanem Craig Wright is (aki azt állította, hogy ő Nakamoto, de bebizonyosodott, hogy nem az), azért, hogy nevetségessé tegye Hoback állításait. "Nagyon vicces lesz, amikor ezt beletesszük a dokumentumfilmbe, és egy csomó Bitcoin-rajongó megnézi” - mondta Todd a film végén. Az, hogy megvádolták, szerinte izgalomba fogja hozni a Bitcoin-közösséget, mert ez „egy újabb példa arra, hogy az újságírók tényleg nem értik a lényeget. A lényeg az, hogy a Bitcoin globális fizetőeszközzé váljon, és az olyan emberek, mint te, akiket ostobaságokkal etetnek, potenciálisan jót tehetnek ezzel” - tette hozzá.

Az HBO dokumentumfilmje már megtekinthető, és érdekes bemutató a Bitcoin történetéről és globális befolyásásának növekedéséről. Hogy a film valóban leleplezte-e Nakamotót? Igazából ugyanolyan közel vagyunk az igazság megismeréséhez, mint a bemutatása előtt. Bármennyire is meggyőző Hoback, nincs perdöntő bizonyítéka. És azok a filmkészítők, akik éveket szentelnek életükből egy rejtély megoldására, ahogyan Hoback tette, érdekeltek abban, hogy rendezett végkifejletre jussanak. Ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan bebizonyítsa valaki, hogy Todd valóban Nakamoto, azt kellene látni, hogy Nakamoto Bitcoin-tárcájának privát kulcsait használja, vagy elő kellene ásni valami megdönthetetlen törvényszéki bizonyítékot, amely összeköti a kettőt. Ez nem történt meg.

De talán a kiléténél is érdekesebb, hogy mit gondol Nakamoto arról, mi történt a Bitcoinnal a megalkotása óta eltelt 16 év alatt. Kevesebb mint két évtized alatt a Bitcoin egy trillió dolláros kriptopénz-ipart hozott létre, korábban elképzelhetetlen mértékű csalásokat és illegális tevékenységeket tett lehetővé, világtörténelmi vagyonokat teremtett és embereket tett tönkre, több ország is elfogadta törvényes fizetőeszközként, világszerte elkeseredett szabályozási harcokat váltott ki, milliók nyugdíjalapjában szerepel és a Bitcoin „hívőket” hozott létre, akik szerint a valuta fel fogja váltani az amerikai dollárt. Nakamoto remélhetőleg egyszer majd kilép az árnyékból, és elmeséli a történetét. Mert a Bitcoin mint kriptovaluta eddigi sikerei és kudarcai (és mindkettőből volt bőven) nem az alapító személyazonosságán múlnak. Nakamoto 2011-ben felhagyott a Bitcoin fejlesztéséhez való hozzájárulással, és nem vett részt a projekt jövőjéről szóló legfontosabb vitákban sem. Ha tudnánk, hogy ki ő, az nem tántorítaná el a Bitcoin-rajongók légióit, akik szerint ez az „egyetlen igazi valuta”, és nem győzné meg a kriptoszkeptikusokat sem, akik szerint az egész csak átverés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!