Alien: Romulus - majdnem sikerült

Nagyon kár az Alien: Romulusért, hiszen az első harmada zseniális, a közepe szintén izgalmas, majd az utolsó harmadra szétesik az egész.

Az Alien-franchise sajnos nagyon rossz állapotban van manapság. Őszintén megmondva számomra a harmadik rész volt az, ami még egy elfogadható szintet képviselt mert bár voltak problémák vele, de a börtönbolygós közeg és az egyetlen Xenomorph kimondottan izgalmas alapötlet volt és a megvalósítással sem voltak komolyabb gondok. Azóta azonban nagyon zuhan a színvonal, legyen szó a hivatalos folytatásról vagy akár a Prometheus-vonalról. És akkor még az Aliens vs Predator mellékágról már ne is beszéljünk. Mindenesetre akadnak még olyan filmesek akik szeretnék visszahozni az első részben tapasztalt és azóta is egyedülálló atmoszférát, Fede Alvarez pedig akár a Vaksötét első részével, akár a Gonosz halott remake-ével már bizonyította, hogy nagyon érzi a nyomasztó és egy helyszínen játszódó filmeket. Éppen ezért nagyon reménykedtünk, hogy A nyolcadik utas: a Halál vonalon megy majd a rendező saját próbálkozása, a Romulus.


A sztori szerint egy csapat fiatal nem úgy képzeli el a jövőjét, hogy életük végéig a Wayland vállalatnak dolgoznak és ezért el akarnak menekülni és új életet kezdeni. Ehhez azonban szükség lenne pár hibernáló kapszulára, mely a felettük lebegő hajón, a Romuluson található. Oda feljutva azonban hamar rájönnek, miért is kihalt a fedélzet és jobban jártak volna, ha a seggükön maradnak.

Kezdjük rögtön az elején: a Romulus egész egyszerűen zseniálisan építi fel magát. Az első, a bányászbolygón játszódó rész remekül mutatja be a karaktereket, a világot és teremti meg azt a hangulatot, ami rögtön be is szippant minket. Nagyon szépen rajzolja fel a szereplőket, megismerjük a motivációkat és fejtjük fel a kapcsolatot a karakterek között. A hajóra érkezve pedig megjelenik az izgalom is és valóban azt érezzük, mintha egy eredeti Alien-filmet néznénk.


A technológia, a bezártság érzése, a Xenomorphok felbukkanása és az egész "születési" folyamat újbóli előadása mind mind a helyén van, cseppet sem érezzük erőltetettnek. A szereplők egyike sem világsztár, de mégis nagyon jól hozzák a karaktereiket. Egyedül számomra Andy, az android volt aki néha gyenge volt, de a többiek mind megdolgoztak a pénzükért. És végre Ian Holm is visszatér: persze a színész a halála miatt nem lehetett fizikailag jelen, de a CGI-segítségével újra androidként hozza ránk a frászt. Szóval minden szépen halad és még azt a kis váltást is elnézzük - és még örömmel is fogadjuk -, hogy egy Bolygó neve: Halál vonalat is behoz a Romulus. A fegyver hangja kellemes emléket hoz elő, de azért akad benne újítás is.

Ami szintén ebben a kétharmadban jön elő, az a Wayland cég célja a Xenomorphokkal, hogy miért is olyan fontos számukra, hogy végre eljusson hozzájuk egy. Ez a vonal egyébként kimondottan izgalmas és érdekes jövőt vetíthet még a franchise elé és mindenképpen jobb magyarázat, mint a biológiai fegyver szöveg. Kíváncsi vagyok, mit hoznak még ki ebből.


Az Alien: Romulus egy szinte tökéletes folytatás, mely simán elfeledteti velünk a negyedik rész borzalmait. Azonban a kötelező csavar olyan ostoba és egészen őrületes, ami még sokáig meg fogja osztani a rajongókat. Amit még negatívumként említenék, azok maguk a Xenomorphok. Sajnos látványosan lassúak és néha esetlenek. Sőt, sokszor tűnnek amolyan haverkodós kis háziállatoknak, de ez csak pár jelenetben szúrja az ember szemét. Ettől függetlenül az Alien: Romulus a harmadik legjobb film a franchiseban és ez nem rossz eredmény. Sajnálom a befejezést, de a rengeteg visszatekintés a két nagy elődre, illetve az új ötletek bevezetése így is reménnyel tölthetik el a rajongókat abban a tekintetben, hogy a Disney méltó módon kezeli a franchise-t és az örökségét. 7/10



Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Alien: Romulus (Alien: Romulus)
szinkronizált, amerikai-angol horror, sci-fi, 119 perc, 2024
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Fede Alvarez
Forgatókönyv: Fede Alvarez, Rodo Sayagues
Operatőr: Galo Olivares
Producer: Balika Gergő, Ridley Scott, Walter Hill
Zene: Benjamin Wallfisch

Cailee Spaeny (Rain)
David Jonsson (Andy)
Archie Renaux (Tyler)
Isabela Merced (Kay)
Spike Fearn (Bjorn)
Aileen Wu (Navarro)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rick Walsh #5
    Az Én értékelésem nulla alatt van és lehet, hogy még mínusz száz alatt is. (Én az Alien 4-et választom)
  • Macropus Rufus #4
    jogos. Anno olvastam, hogy a Alien 2. részében is benne volt egy jelenet mikor Ripley megtalálja Burke-t már a királynő fészkében. És éppen kell ki belőle a dög. Na ezt azért vágták ki, mert túl gyorsan fejlődött volna ki a szőrny. Am. az Alien 2. részének a könyv változatában ez a jelenet benne van. És nem csak itt fejlődnek marha gyorsan ki. Lásd még AvP, vagy akár a Covenant idegenjeit. Sőt a Covenantban konkrétan olyan nagy a kikelt dög, hogy jogos a kérdésem: hogy a fenébe fért el ez egy emberben?!
  • Elef #3
    Van egy problémám az utóbbi alien filmekkel: az alien egyre gyorsabban fejlődik ki, miközben nincs annyi anyag amit fel tudna használni ill ilyesmi mi sci-fi ben is egyszerűen butaság..
    Ebben a filben az utolsó szörny MÁSODPERCEK alatt válik 2m-es teljesen kifejlett valamivé. Akkora WTF hogy megölte az egész "élményt" ami egyébként csak egy remake lett.
  • hawkie22 #2
    Kövezzetek meg, de nekem nem ez a harmadik legjobb film a sorozatban, az továbbra is a Végsö megoldás Halál. Sokaknak nem tetszett, de szerintem nagyon is élvezhetö volt az a film, össze volt rakva, jobban, mint ez. Nem volt ez se rossz, de ezt már mind láttuk, új ötlet nem nagyon volt benne. És a kiscsaj se lesz egy új Ripley vagy Shawn.
  • Kotomicuki #1
    Még a 4-ben is jobban voltak felépítve a karakterek és hihetőbb volt a sztori, mint ebben.
    A biológiai fegyver is hihetőbb indíték volt, mivel egy korlátokat és szabályozást nemismerő gigavállalatról van szó, aminek eddig minden megnyilvánulása a mindenek fölött álló hatalmáról és a fékeveszett önzéséről szólt, ezért nem ismerték fel, vagy nem akarják (f)elismerni, hogy az Alien számukra (is) használhatatlan és csak a pusztulásukat okozza. Egyszerűen nem áll össze az első 4 rész az azt követő kettővel, ahol próbáltak volna csavarni az addigi horroron és más műfaji irányba lökni a franchise szekerét, hogy nagyobb teret kaphassanak a játszadozásra, de az utólagos "finomítás" és "belemagyarázás" eléggé hiteltelenre sikerült és csak rontott a sorozat helyzetén (és megítélésén).
    Egyszerűen kódolva van a természetbe(n), hogy a fejlettebb faj leváltja a fejletlenebbet (vagy a túl-/megrekedt-fejlődés miatt ellenállását vesztettet), így bármilyen kísérlet az emberiség részéről, hogy önmagát meghaladót hozzon létre, mindenképp az emberiség bukásával fog járni, ha a folyamat "sikeres" lesz - robotika, MI stb. Ezért értelmes egyén nem is ezen, hanem az ember/önmaga fejlesztésén dolgozik: tanulással és nem "génterápiával" - mivel a halhatatlanság sem opció (a természetben sem)!

    Túl sok mindent gyömöszöltek belé, viszonylag kevés karakterrel, így az "igazi" horror nem domborodhatott ki - eléggé csapongó és átgondolatlan a történetvezetés, amit kéne azt sem bontja ki, építi fel, vagy mélyíti el kellően a maradék meg limonádé (se).
    A történetben sok a logikátlanság és hiteltelenség, ami nagyon megnehezíti a beleélést, vagy a figyelem folyamatos fenntartását, így az a vonal sem tudja a víz fölé emelni az alkotást.
    Egyedül az Alien maradt meg, úgy, ahogy, de ez, önmagában kevés ahhoz, hogy jó film lehessen - minden más hiányzik belőle, legfőképp az újdonság a 45 évvel ezelőtt már (többször) látottak után.