Ötvös Tibor

Marvelek - újabb bukás a Marvel háza táján

A Marvelek már az előjelek szerint sem tűnt jó vállalásnak, de a végeredmény minden képzeletet alulmúlt.

Nem igazán tudom megérteni, hogy mégis mi folyik mostanában a Marvel stúdió vezetői megbeszélésein. Nehéz megemészteni, hogy azok az emberek, akik anno a Vasember, Thor: Ragnarök vagy éppen a Bosszúállók elkészültét hagyták jóvá, most a Kvatumánia, a Thor: Szerelem és mennydörgés és a mostani Marvelek kapcsán égetik magukat és teszik tönkre a Marvel-brandet.

Alapból érdekes ötlet, hogy a filmes univerzum egyik legmegosztóbb hőse, Carol Danvers, alias Marvel kapitány és a sorozatok közül legnagyobbat bukó Kamala Khan, azaz Ms. Marvel közös filmet kaptak, melyben csatlakozik hozzájuk még Monica Rambeau is. A sztori szerint valamilyen titokzatos esemény során a három hős összekapcsolódik és mikor egyik használja a képességét, helyet cserél a másikkal. A trió elindul hogy kiderítsék, mi is történik és persze egy, az univerzumot fenyegető veszéllyel találják szembe magukat.


Nagyon tanulságos az a folyamat, ahogy változott a Marvelek marketingje a hónapok során. Az első trailerekben még a poénokra, a könnyed hangulatra helyezték a hangsúlyt, majd elkezdett egy kicsit komorabb vonalat képviseli - a végén pedig, az utolsó előzetesben már Amerika kapitány és Vasember duója, a csapatszellem lett a központi elem.

Ettől függetlenül a film lehetett volna akár egy kellemes kikapcsolódás is, hiszen a maga 105 percével a legrövidebb Marvel-film a 33 darabos felhozatalban. Azonban annyira látványos, hogy még maguk a szereplők sem érzik jól magukat a díszletben. Brie Larson szinte folyamatosan úgy néz maga elé, mint aki számára szimplán égő egy ilyen filmben szerepelni.


Ezt az arcot egyébként már a Marvel kapitányban is láthattuk tőle és elég kellemetlen, hogy ismét ezt hozta. A nagy kérdés, hogy ha ennyire nem fekszik neki a kapitány szerepe, akkor miért vállalja el? Persze ez költői, hiszen köti a szerződés, de akkor legalább egy kicsit odatehetné magát. Vannak filmek, melyről átüt, hogy maga a forgatás se zajlott jó hangulatban és a Marvelek is ilyen.

A helyzeten a két másik főszereplő sem segít. Iman Vellani már a sorozatban is idegsítő Ms. Marvel volt, Teyonah Parris pedig bebizonyította, hogy nem neki való a szuperhősös feladatkör. A Kampókézzel egy egészen elfogadható filmet készítő Nia DaCosta rendező nem tudja mit akar kihozni a filmből a "girl-powert" leszámítva. Bizonyára mindenki emlékszik a Bosszúállók utolsó harcának jelenetére, mikor az összes női szereplő egy snittbe kerül és mennyire kellemetlen volt azt nézni. Itt sajnos számos ilyen jelenet van. Rosszul megrendezett, ritmustalan CGI akciók, melyek semmilyen izgalmat nem tartogatnak.


És persze itt van még Nick Fury, aki a kezdeti kémes karakteréből mára egy semmirekellő, tehetetlen öregember lett, aki állandóan Goose-zal próbál cukiskodni. Apropó, a macska. Az eredetiben nagyon jókor vetették be szörnyű mivoltát és ezzel értelmet adtak a létének, de itt szinte csak arról szól, hogy nyitott pofával zabálja be az ellenfeleket.

A Marvelek nagyon mellément, de ez sajnos már nem meglepő a Marvel háza táján. Az utóbbi időkben ugyanis folyamatosan esik a színvonal a mozis fronton és már a sorozatoknál is buknak a próbálkozásaik. Egyedül a Loki második évada az, ami most érdekes és kellemes kikapcsolódást nyújthat a Marvel fanoknak. Az, hogy mit hoz a jövő még kérdéses, de félő, hogy a mostani vezetés egész egyszerűen mindent elront majd, amit csak tud. Épp ezért nem igazán dobott fel a stáblistás jelenet, amikor is egy igazán nagy visszatérésnek lehetünk szemtanúi. De szerintem érdemesebb megnézni a neten ezt a jelenetet, a filmet pedig kihagyni, mert rosszabb, mint a Kvantumánia. 2/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Marvelek (The Marvels)
szinkronizált, amerikai fantasztikus kalandfilm, akciófilm, sci-fi, fantasy, 105 perc, 2023
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Nia DaCosta
Forgatókönyvíró: Megan McDonnell, Nia DaCosta, Zeb Wells, Elissa Karasik
Producer: Kevin Feige

Brie Larson (Carol Danvers / Marvel Kapitány)
Teyonah Parris (Monica Rambeau)
Iman Vellani (Kamala Khan / Ms. Marvel)
Samuel L. Jackson (Nick Fury)
Zawe Ashton (Dar-Benn)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #27
    nagyjából ez a földi civilizáció átlag szellemi nívója, mit vársz..
  • zetortraktor #26
    Emberek, akik kritikátlanul minden szart megnéznek.
  • Kelta #25
    Marhára tetszett hogy a végén belerepül egy haldokló csillagba és bebikázza :) szénné röhögtem magam.,.
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2023.12.12. 01:03:03
  • kalapos01 #23
    És mégis, egy tíz éves gyerek, ha elkezdi, mindent tökéletesen ért, és egy kérdése sincs.
  • Macropus Rufus #21
    Azért van ilyen kavar, mert egy rakat játékot és könyvet vesznek már alapul. Aki nem látta mondjuk a rajzfilmeket esetleg nem játszott egyik SW játékkal sem az nem érti az egészet, és levonja a konzekvenciát: katyvasz az egész. Mert, hogy az.
  • dyra #19
    Majd a bevételek eldöntik ezt a kérdést. Ha anyagilag bukó lesz akkor nem érdemes többet gyártani.
  • Macropus Rufus #16
    Persze ha szereti valaki akkor ez kevés, ez teljesen érhető. De még is kezdenek besokalni az emberek, mert a sztori egyre rosszabb.
    A látvány meg hót egyforma, semmi új nincs benne. Anno a SW VII. részét is nagyon várták (én is), aztán annyi SW jött viszonylag rövid idő alatt, hogy a végén már totál érdektelenség lett belőle. (most a mozikra gondolok, mert a sorozatok azok még úgy ahogy jók voltak.)
    Szokták mondani, hogy a kevesebb néha több. ;)
  • zetortraktor #15
    Itt a Marvelről volt szó. De persze kitágíthatod műfajokra. Persze, van bőven szuperhősös film. De egyrészt csak az látott 4 havonta egy Marvel vagy DC filmet, aki oda van a műfajért, másrészt szuperhősös filmnél lehet, hogy gyakrabban látunk romantikus filmet, komédiát, űrhajós filmet, vagy horrort. Én, ha valamilyen műfajért oda vagyok, mondjuk a horrorért, biztos, hogy nem zavarna, ha havi 1-2-nél többet látnék. Ezért is volt jó, amikor a Hulu meg az Amazon csinált ilyen horrorgyűjteményeket.

    Engem egy pillanatig nem zavar, hogy vannak olyan műfajok, amikből egy csomó film van. Maximum nem nézem őket. Ha pedig szeretem, akkor reklamálok, hogy miért csak ennyi van belőlük.

    (Ha már szuperhősös filmek és sorozatok, mint műfaj, éppenséggel pont azért kell ennyi, hogy legyen bőven remekbe szabott darab. Nyilván ezek adaptációk, de ettől még, ha nem lenne ennyi, akkor lehet, hogy nem lenne Boys vagy Umbrealla Academy vagy Invincible vagy Moving vagy Extraordinary. Mindenki el tudja dönteni, hogy mit és mennyit néz. Ha valaki nem képes leállni vele, akkor magát okolja, ne azt, hogy készülnek filmek.)
  • Macropus Rufus #14
    Sztem lényegtelen, hogy mcu vagy dc. Marha sok készül belőle.
    33 Marvel 21 DC film készült 2008 óta. Átlag 4 havonta láthattunk egy Marvel vagy DC filmet. 15 éven át.
  • zetortraktor #13
    " Megint villogsz, hogy mennyire fogalmatlan vagy?"

    Amikor valaki házhoz meg a lóf*szért:) A jelek szerint nem mindenki van képben azzal, hogy mi Disney és Marvel.

    Vegyük sorba végig őket.

    Filmek iden:
    MCU
    Nem MCU.
    MCU
    Nem MCU
    Nem MCU
    Nem MCU
    MCU
    Upcoming: Nem MCU

    3 -- a 2-3 definiíciója

    TV:
    MCU
    MCU
    Nem MCU
    Nem MCU
    Nem MCU

    2 MCU -- az 1-2 definíciója

    "Csak Marvelbol 2008 ota keszult 33 mozifilm...."

    33:13 = 2,5. A 2-3 darab definíciója.

    Köszönöm a lehetőséget a általános iskolai matematikai ismereteim fitogtatására.

    Szóval, ott tartottunk, hogy "Akinek túl sok az évi 2-3 film, meg egy-két sorozat"
    Utoljára szerkesztette: zetortraktor, 2023.11.19. 06:59:41