Ötvös Tibor

Szamaritánus - B-filmes szórakozás

Sylvester Stallone újabb szuperhősfilmben teszi tiszteletét, de először játszik valódi erővel bíró karaktert. A Szamaritánus pedig egy remek szórakozás.

Érdekes megfigyelni, mi lett a '80-as és '90-es évek akciósztárjainak a sorsa. Jean-Claude van Damme legutóbbi emlékezetes alakítása egy reklámban volt, Bruce Willis egyre gyengébb filmek után betegség miatt visszavonult, Arnold Schwarzenegger pedig már 3 éve nem is próbálkozik. Azonban Sylvester Stallone nem áll le és a folyamatos hullámvölgyek ellenére mindig képes megújulni.

Szintén közös a fenti színészekben, hogy az utolsó emlékezetes alkotásukat Sly valamelyik filmjében alakították: The Expendables-széria, Creed II. Sly pedig szerepelt már szuperhősös filmben, hiszen láthattuk A galaxis őrzői sorozatban, de igazi szupererővel bíró karaktert eddig nem alakított. A Szamaritánusban most ez is megtörtént.

Sam hatalmas rajongója az évekkel korábban halottnak vélt szuperhősnek, a Szamaritánusnak, aki ősi ellenségével csapott össze, mikor eltűnt. A szomszédban él azonban egy idős ember, aki a fiú gyanúja szerint a hős maga és a városnak most nagyobb szüksége lenne rá, mint valaha.

A film kapcsán egy dolog jutott eszembe: szórakoztató. A B-filmes rendező, az Overlordot is készítő Julius Avery rendező nagyon jó érzékkel egy apa-fiú kapcsolatra helyezte a hangsúlyt és ez már a Túl a csúcsonban vagy akár a Rocky 5-ben is nagyon jól működött. Sly ugyanis csípőből hozza a megöregedett, zsémbes, de alapból jó embert, aki kelletlenül, de végül mindig jól cselekszik.


Ami idegesítő, az Sam. Sajnos a színészt nagyon nem találták el, Javon 'Wanna' Walton teljesen téves casting volt. Nem hittem el egyetlen mozdulatát sem, ráadásul legtöbb esetben szimplán idegesítő volt a jelenléte. Éppen ezért nagyon nagy szükség volt Sly karizmájára, mert bizony ő menti meg az egész filmet.

Ami egyébként nagyon kellemes csalódást jelentett, pedig felvállaltan a B-filmes vonalat képviseli. A szinkronnak köszönhetően a nagy fordulatnak szánt csavart már 30 perc után ellövik, de ez sem ront az élvezeti értéken. Az összecsapások nagyon jól sikerültek, SLy dobálja az embereket, mintha rongybabák lennének és maga a főgonosz sem több, mint egy egydimenziós alak.

Ez más filmnél negatívum lenne, de itt a B-filmes mivoltja miatt a Szamaritánusnak még ez is jól áll. Nincs túlmagyarázva semmi, egyszerűen csak két oldal összecsap egymással, mert ellentétesek az érdekeik. Ráadásul az alig másfél órás hossz miatt is érdemes adni neki egy esélyt. Az pedig már csak extra, hogy az Amazon csatornáján egyre több érdekesség bukkan fel.

A Szamaritánus mellett a Reacher, az egyik legjobb szuperhősös sorozat, a The Boyz és most már a Gyűrűk ura is fent van, ami a havi 900 forintért egész egyszerűen ajándék. A Szamaritánus nem az év filmje, de messze jobb szórakozás, mint a Netflix utóbbi pár alkotása (a Sandman a kivétel) vagy akár a Thor új része. 6,5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Szamaritánus (Samaritan)
szinkronizált, amerikai sci-fi akciófilm, 2022
14 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Julius Avery
Forgatókönyvíró: Bragi F. Schut

Sylvester Stallone (Joe)
Javon 'Wanna' Walton (Sam Cleary)
Pilou Asbæk (Cyrus)
Dascha Polanco (Tiffany Cleary)
Sophia Tatum (Sil)
Moises Arias (Reza)
Martin Starr (Albert Casler)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csulok0000 #15
    1. A pusztító (Demolition man)
    2. Dredd bíró (Judge Dredd)
    3. Oscar (Oscar)
    A többi filmje meg elmegy :D
  • nlght #14
    1. Demolition Man
    2. Oscar
    3. Cliffhanger
    4. Tango & Cash
    5. Rambo 4 (2008)

    Még mindig ezek a legjobb Stallone filmek.
    A Samaritan nem került be a toplistába, egyszer nézős.


    Utoljára szerkesztette: nlght, 2022.09.22. 13:03:03
  • takysoft #13
    Egyszernézős szórakozás. Nem volt rossz. Jó se mondjuk, de elment vele másfél óra, amit meg azért nem bántam :)
  • ximix #12
  • inkvisitor #11
    Másért néztük. Mert nem volt más.
    Ma már egy kicsit túlkínálat van filmekből. Szinte minden történetet elmondtak már szinte minden lehetséges csavarösszetétellel. Meg az ellentetjükkel.
  • wraithLord #10
    Igen, akkor érdekes volt, most pedig jó látni, hogy van még ilyen. :D Erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy másért néztük akkor és most.
  • _svd_ #9
    "... ha visszanézem a 80-90-es évekbeli B-kat akciófilmeket meg posztapokaliptikus filmeket, mind ilyen kiszámítható és lapos."

    Igen. Akkoriban viszont még nézhetőek voltak azok a filmek. Némelyik még újdonságot is jelentett. Mára viszont még a szuper képességű embererek jellegű filmek is unalmasak. A nyolcvanas évek forgatókönyve párosítva a ma szuperekkel, nem a nyerő páros.
  • Ellaberin #8
    Csak az előszóhoz - magát a filmet még nem láttam, így nem tudok - hozzászólva. Stallone is kb 20 éve eltűnt a vászonról. Ami filmeket azóta hozott pont jellemzően egydimenziós karakterek, ami mindenáron bele tukmáltak valami szentimentális mondanivalót a krokodil könnycseppekért, vagy éppen összeszedte a korabeli nagy neveket egy kis bohóckodásra. Mondjuk az utóbbi legalább nem tagadottan hülyéskedés, úgy meg látványfilm(ek)nek elmegy.
    Úgyhogy egy miliméterrel sem jobb vagy rosszabb, mint kortársai.
    Egy valamit azért hiányolok, az pedig az, hogy a generációját nem követte a feltörekvő és be is érő csapat. Maximum 1-2 név 1-2 megvillanása van, sajna sokkal szerényebb a felhozatal. (Mondjuk lehet, hogy egyszerűen agyoncsapta őket a Marvell szindróma. Vajon Sly-t is?)
  • BrockSamson #7
    Mivel a 15. percben kitalaltuk a fordulatot, igy nem adott sokat a film, de egyszer nezheto volt.
  • cateran #6
    This....Az tenyleg eleg jo jelenet volt, de osszessegeben, sajna...1x okes, de soha tobbe...