Ötvös Tibor

Netflix ajánló, avagy miért csökken a cég előfizetőinek a száma

A Netflix reklámokat akar bevezetni és szigorúbban veszi majd az előfizetői fiókok elérhetőségét, de közben egy dologról elfeledkezik: a minőségi tartalmak gyártásáról.

A Netflix megjelenése elég komoly fricska volt a mozihálózatok számára. Sokan már azt is elkezdték pedzegetni, hogy talán itt a vége a szélesvásznú termeknek és mindenki marad otthon tévézni. Nos, ez végül nem így lett és ennek legékesebb példája a Top Gun: Maverick vagy akár a Pókember: Nincs hazaút kirobbanó sikere. Azonban ahhoz, hogy ez a váltás nem történt meg, jelentősen hozzájárul maga a Netflix is.

Neked milyen előfizetésed van?
  • Netflix
  • HBO Max
  • Amazon Prime
  • Disney + lesz
  • Egyik sincs
  • Mind van
A szolgáltatás díja a legmagasabb a piacon és ezért az összegért hamarosan jelentős korlátozások is várhatók. Megjelennek például a reklámok, ami nagyon el tudja venni az ember kedvét a további használattól (lásd YouTube, ahol akkor nincsenek reklámok, ha fizetsz). De azt sem szabad elfelejteni, hogy elég komolyan csökkent a felkerült filmek, sorozatok minősége is. Lassan talán a Hallmark színvonalát is alulról nyaldossák ezen produktumok.


Ilyen a Toszkána vagy az A fenébe a szerelemmel is. Mindkettő elméletileg egy romantikus film lenne, de míg előbbi drámai körítéssel próbálja fogyaszthatóvá tenni a sziruptengert, a másik "humort" próbál becsempészni a "cselekménybe". Nem véletlen az utóbbi esetében a sok idézőjel, a film egyszerűen a nézhetetlenség határát súrolja, alulról. Még arra sem érdemes, hogy külön cikket írjon róla bárki, mert sikoltva rohan vissza a Szex és New York szintén nem túl érdekes világába.

Ezen kívül ott vannak még az elszabadul hajóágyúként megjelenő sztárok tervei is. Az ugye azért mindenki számára világos, hogy egy Steve Carell vagy Mike Myers sem tehet meg mindent Hollywoodban, feltehetően minden tizedik ötletük talál támogatóra. A Netflix viszont úgy dobja nekik a pénzt, hogy nem vár el szinte semmit cserébe, legalábbis nekem nagyon nehéz más magyarázatot találni például A pentavirátus létezésére.

Mike Myers "humora" eddig is elég egyedi volt, de voltak filmek, amiknél ez működött (lásd az Austin Powers-sorozat). Itt azonban egész egyszerűen csak rémesen fárasztó az, amit látunk a képernyőkön. Ismét több szerepben játszva próbál spórolni a költségeken a színész, de mindegyikben csak kellemetlen feszengést vált ki belőlünk a titkos szervezet iránti kutatás. A pentavirátus az úgynevezett állatorvosi ló tökéletes példája. Nagy költségvetéssel, egy korábban valakinek számító színésszel az élen produkált elképesztő bukást a Netflix.


És persze ott vannak még az olyan filmek, mint a 365 nap Ma, ami továbbra is nagyon káros minden normális ember számára. Hozzá is teszem rögtön, hogy ők valószínű nem is nézik meg. Aki pedig az első, elképesztő ostoba és káros rész után nekiugrik a folytatásnak, magára vessen, a 365 nap Ma ugyanis még az elsőnél is ostobább és unalmasabb. Egy romantikus drámának álcázott szoft-pornó pereg a szemeink előtt.

De eshetne szó A leszámolásról is, mely szintén egy érdekes képet mutat a Netflix minőségügyi osztályáról. Omar Sy a Lupinnal bizonyította, hogy képes ezen a felületen is jót alkotni, szóval érthetetlen, hogy a pénzen kívül mi mozgatta eme ZS-kategóriás akciófilm irányába. Semmi izgalom, látvány nélküli akciók, nulla értelem. De persze a név eladta a filmet, a hazai nézettségi listán is előkelő helyen debütált a film.

Essék szó azért a Netflix zászlóshajójáról, a Stranger Things-ről is. Két részletben adják le a 4. évadot, mely mintha már egy kicsit kifulladóban lenne. Egy kisgyerek még elviszi a maga aranyosságával a karakterét, de egy tinédzsernél már eldől, hogy tud színészkedni vagy sem. És itt a legtöbb esetben negatív a válasz, sajnos. Persze még jöhet olyan lezárás, ami utólag értelmet ad az iszonyat hosszú részeknek, de ahhoz valóban nagyot kell villantani.


Közben azt sem szabad elfelejteni, hogy a konkurenciánál is vannak ütős sorozatok és filmek, ráadásul mindegyik olcsóbb mint a Netflix. Az Amazon például 899 forintért kínálja a sorozatait, de az HBO Max sem sokkal drágább. És persze hamarosan itt van a Disney+ is, ami biztosan komoly vándorlást okoz majd a hazai piacon is, mert a konkurencia legmagasabb csomagjaira fizetve elő is olcsóbban ússzuk meg, mint a Netflix Prémium szolgáltatása. Szóval a Netflix kényszerhelyzetben van és láthatóan a rosszabb utat választják. Persze lehet, hogy végül nem lesz reklám és A szürke ember és társai ismét felhozzák az előfizetői számokat, de ha továbbra is csak havi egy-két értelmes produktummal tudnak előállni, akkor bajban lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #19
    Az emelésre és a reklám belengetésre nálam is megbillent a szék.
    De. Annyi körülmény változik most, hogy az biztosan mozdítja a piacot valamilyen irányba. Általában a legrosszabb döntés a megmaradókon elverni a port, azaz emelni, a minőségen spórolni, reklámmal teleszórni azt a platformot, ami egyetlen száraz szigete - a virág bolton túl - a nézhető műsoridőt elszórva tartalmazó TV-zésnek.
    A piacot felfedezték a nagyok, már aszfaltozott útra lehet felhajtani a glancos Rolss Royce-okkal, Ferrarikkal, stb. Csak éppen mostanában b...ták agyon ezek a film birodalmak a nagy neveket, már-már etalonnak számító filmeket, sorozatokat, hogy már a moziba se ül be az ember, ha elmúlt 12 éves, mert még véletlenül valakinek beszakad a körme, neadjúristen elcsattan egy csók. Na ezeket a streameket még ingyen sem fizetném elő.
    Igen, tudom: anyuka, apuka be fog fizetni a 125 milliomodik pókegerre is meg Thálosra és az igazán-igazán-de tényleg igazán utolsó mindenki mindenki ellen, de a Föld megmentéséért harcoló GigaMegaSuperUniverzumban játszódó összecsapásra, no meg a lapos mellű Lara Croftra.
    Szóval nem vagyunk egyformák, nem értünk egyet.
    Én meg főleg nem a "cikk" jegyzőével, mert Mike Mayers paródiáiból pont a mini emberest nem tudtam tíz percnél tovább nézni - a többi filmjét max 15-ig, viszont ezt a sorozatot pont ledaráltam, mert számomra pont az annyira kretén önkifigurázása a Netflixnek, amit nagyon csodáltam, hogy leadtak. Nem beszélve arról, hogy szembe mentek azzal az általánossá vált prűdséggel, hogy az már mind pornó amiben megvillan egy-egy nemiszerv. Itt ráadásul úgy, hogy kifejezetten minden eszedbe jut ezek láttán, kivéve a pornót.
    És hogy miért maradtam még is még egy kis sanszot adva nekik? MERT nem csak a hollivúdi sz.rokat adják, van olyan is, de vannak olyan filmek, amik máshol biztosan nem jutottak volna el hozzám, módszeresen adtak pénzt nevenincs rendezőknek, színészeknek és forgatókönyv-íróknak (ómájgád!), akik le is tudtak tenni valamit az asztalra. És lett is néhány etalon, ami után mostanában veszik elő a scannereket a nagy nevek is.
    (El se hiszem, le mertem írni, hogy forgató-könyv -lehet rosszul is -, pedig az utóbbi 15-20 évben már meggyőződésemmé vált, hogy ezt biztosan betiltották és ezer év reklám nézésre ítélik, aki ki meri mondani, vagy le meri írni.)
  • Macropus Rufus #18
    lazán kapcsolódik...

    https://www.theverge.com/2022/5/18/23125424/netflix-losing-long-term-subscribers-streaming

    itt némileg nagyobb számok vannak mint 200k+ emberke.
  • Macropus Rufus #17
    :D :D
  • repvez #16
    Tetszik a tökéletes magyarázatod, de abból lehet tudni, hogy valaki hülyeséget beszél, amikor azt hiszi, hogy van egy tökéletes magyarázata.

    Akkor ez a megállapitásodra is igaz ? :)
  • gadecstam #15
    A cikk minden állítása helytálló, hasonlókat tudtam volna elmondani. Elképesztően erőltetett "új" történetek és a rókabőr tizedik lehúzása korábbi történetekről. Minőség helyett mennyiség, jelenleg ezt nyújtja a Netflix. Az aktuális "TOP10"-nek jelölt alkotásból jó ha egy nézhető.
  • zetortraktor #14
    Tetszik a tökéletes magyarázatod, de abból lehet tudni, hogy valaki hülyeséget beszél, amikor azt hiszi, hogy van egy tökéletes magyarázata.

    Amellett, hogy nem a Netflix a legdrágább, és amellett, hogy a korábbi emelések esetében mindig nőtt a felhasználószám (és most nem volt emelés), az egésznek semmi köze a járványhoz. Főleg, hogy Amerikán kívül még nőtt is az előfizetők száma. Vagy amit írsz, az csak Amerikára igaz? Hiszen ott csökken.

    És arra célzol, hogy minden, amit magyarázatnak vélsz 2021. 4. negyedévére nem volt igaz, 2022. 1. negyedévére meg igaz? És a 3. negyedévre, amikor ugye nőni fog az előfizetőszám, megint nem lesz igaz?

    Ez nem így megy. Arról nem is beszélve, hogy alig észrevehető csökkenés kapcsán fogalmazol meg általánosságokat. 220 millió előfizetőből eltűnt 220 ezer. Minden ezredik. Ami nyilván tényező, de iszonyatosan vicces Nagy Igazságokat olvasni olyasmi kapcsán, ami 1000-ből 999 embert nem érintett.
    Utoljára szerkesztette: zetortraktor, 2022.06.07. 10:42:48
  • Sequoyah #13
    Mindenki meglepodik hogy a jarvany vegen ellenkezo folyamatok zajlanak mint a jarvany elejen.
    Az olajar lezuhant akkor, most emelkedik. A repulok uresek voltak, most mind tele van. MIndenki otthon ragadt es TV-t nezett, most lemondjak az elofizetest amit akkor megvettek.

    Ehhez hozzajon meg hogy a Netflix az elso komoly streaming szolgaltato volt, mindenki naluk fizetett elo. Most pedig sok a versenytars, szoval nehezebb a piac. Raadasuk ok a legdragabbak, es meg emelnek is. Minden emeles elgondolkoztatja az embert hogy lemondjak-e.

    Ez a 3 tokeletesen magyarazza a helyzetet, fuggetlenul attol hogy jo tartalmat csinalnak-e.
  • duke #12
    "avagy miért csökken a cég előfizetőinek a száma "

    Talán kevés a pornó.
  • AnuluWork #11
    Nézzétek meg a nemrég kijött Interceptor c. Netflix filmet! Már aki persze utána szidni akarja a Netflixet. :)

    Egy bajom van a Netflix tevékenységével: egyszerűen nem értem a logikáját, hogy pl. itthon milyen alapon pakol ki és be filmeket. Az addig oké, hogy megveszi a jogokat, lejár, stb. De mi alapján ad be pl. egy Marseillaise c. francia filmet a magyar kínálatba? Miért pont ezt? Így írom, minek ezt? Kit érdekel ez itthon? Egy 1938-as francia film?

    És még rengeteg ilyen hülyeség. Pedig nem mondom azt, hogy gondom van a szolgáltatóval, leszarom az érzékenyítést, max. nem nézem meg. Annyi bepótolni való van, hogy ihaj. De akkor se értem, hogy ki javasol ilyen hülyeségeket, mint a jelzett film? Mert, hogy a franciákhoz berakja, oké, de hozzánk minek? Hiányzik vkinek egy ilyen film? Akkora siker volt, hogy látni kell? A korszakban azért Elfújta a szeleket csináltak, ami még nézhető is ... Hol van pl. a legjobb francia forradalmas film, az Egy ország, egy király? Több embert érdekelne, az qé!
  • kalapos01 #10
    (azon pedig csak hangosan lehet röhögn, ha valaki a minőségre mutogat. egyrészt, mert kiderül, hogy vagy hű fogyasztóként tisztaban van a minőséggel, mert mindent megnéz, vagy pár hű fogyasztó netes véleményét tekinti bibliának, másrészt pedig mert delirál és azt hiszi, hogy mások vásárlási döntéseit bármi hatása van annak, hogy ő valamiről mit gondol, vagy valaminek mi a minősége.)

    (jézusom, emberek, akik azt hiszik, hogy azért hallgatnak meg egy zeneszámot több százmilliószor, mert “minőség”, azért vesznek a magyarok annyi pékárut, mert a hazai pékek “minőségiek”. olcsóság > mennyiség > minden más