Ötvös Tibor

Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája

A jelek szerint a Marvel-formula kezd kifáradni, az új filmek nagyon nem képesek az előző fázisokban szereplőkhöz felnőni, így kicsit félve tekintünk a Phase 4 elé.

Hogy tetszett a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
A Marvel abban különbözött eddig a DC-től, hogy valahogy még a legrosszabb filmjeikben is (Vasember 2, Thor: Sötét világ) is volt valami, ami miatt el lehetett mondani, hogy "persze, vannak hibái, de azért az a jelenet ott van". A Harmadik Fázis végét a Pókember: Idegenben hozta el, mely azért jelezte, hogy bizony itt azért lesznek gyengébb darabok. Majd jött a Fekete Özvegy, ami a kritikák terén kifejezetten leszerepelt, és most itt van a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája, mely egy viszonylag ismeretlen hőst emel be a köztudatba.

Shang-Chi San Franciscóban tengeti mindennapjait barátja, Katy társaságában. Egy hotelben dolgoznak, mint az autókat leparkoló kisegítők. Egy nap azonban a múltja visszaköszön és kénytelen Makaóba utazni, hogy rég nem látott húgát megmentse. A film természetesen követi a megszokott Marveles formulát, azaz megismerjük Shang-Chi mindennapjait, majd beüt az a bizonyos és kiderül, hogy bizony ő nem egy átlagos állampolgár.

Nagyjából az első fél órában még azt gondolhatjuk, hogy igen, a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája más, mint az eddigiek. Az alaphangulata hasonlít a Fekete Párducra, csak itt az ázsiai kultúra kap kiemeltebb figyelmet. Éppen ezért aki nem szereti a Tigris és sárkány vagy éppen akár a Mulan wuxia-stílusát (amelyben egész hihetetlen helyeken és stílusban zajlanak a harcok), annak nem biztos, hogy tetszeni fog a film. Mondjuk elég álszent dolog ezt pont egy képregényadaptáción számon kérni, hiszen akár egy Pókemberben vagy Amerika kapitányban is zajlanak bőven "nem emberi" események.


Az összecsapások remekül vannak megkoreografálva, a látvány pazar. Sajnos idővel jön a szokásos amerikai fokozás, azaz ahogy haladunk a vége felé, úgy kezd kiderülni, hogy itt ismét a világ sorsáról van szó. Tony Leung gonosztevője talán minden idők legjobb Marveles ellenfele. Nagyon jól van felépítve és több dimenziós a karakter - igaz, nem nagyon van ellenfele, talán Thanost leszámítva. Ami azonban mégis kissé keserédessé teszi a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendáját, az az időtartam. Mivel tipikusan Marvel-filmről van szó, így a felépítésben nincs meglepetés, ami sajnos hamar unalmassá teszi a filmet. A sztori nem elég érdekes, a több mint két órás játékidő pedig túl hosszú.

A stáblista utáni jelenet pedig felfedi, hogy milyen karakterekkel is számol majd a Marvel a Negyedik Fázisban. Elsőre nem túl acélos ez a felhozatal, de elméletileg az Örökkévalók és az új Pókember film sem csúszik, szóval idén még két filmmel bizonyíthatja a Marvel, hogy tudnak ők jobbat. 6/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings)
szinkronizált, amerikai-ausztrál fantasy, kalandfilm, akciófilm, 132 perc, 2021
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Destin Cretton
Forgatókönyvíró: Dave Callaham
Producer: Charles Newirth, Jonathan Schwartz, Kevin Feige
Operatőr: Bill Pope

Awkwafina (Katy)
Michelle Yeoh (Ying Nan)
Simu Liu (Shang-Chi)
Tim Roth (Förtelem)
Benedict Wong (Wong)
Tony Leung Chiu Wai (Wenwu)
Sir Ben Kingsley (Trevor Slattery)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #17
    A fiatalok, úgy 16-25 között (néha 30 is akár), nem azért nézik, mert érteni akarják a sztorit vagy képesek követni a követhetetlen extrém túltolt akciójeleneteket, hanem mert betolnak valamit (minimum füvet), és attól az egész egy szédítő, színes, szagos örömmámor lesz, független attól hogy kukkot nem ért belőle...
  • Lapajka #15
    Nem rossz, de egyszernézős...
  • Wolwerine #14
    Black Widow: katyvasz, az összes Marvel filmet láttam, de ezen bealudtam
    Tíz Gyűrű legendája: olyan érzésem volt, hogy az átlagnál több cgi-vel bíró, de amúgy százával készített kung-fu filmek egyikét látom.

    Reméljük lesz ez jobb is
  • csulok0000 #13
    Itt komoly tévedések vannak.
    1. A járvány jelentősen beleszólt a mozik forgalmába is. Semmilyen filmre nem ülnek be annyian mint korábban.
    2. Az előző adagban is voltak olyan filmek amik nem hoztak nagy sikert, főleg az addig ismeretlen vagy kevésbé érdekes karakterek filmjei.
    3. A 4. fázisból eddig két film volt. Az egyik egy már halott karakter története, aki am sem vonzotta be a nézőket, max a színész aki alakította ;) a története meg a trailer alapján sem volt egy hű de nagy valami. A Shang Chi meg a többség számára teljesen ismeretlen karakter, egy idegen kulturában ami szintén nem túl bevétel növelő, viszont ez egész jól sikerült és a jövőben több várható tőle.
    4. A 3. fázis vége és a 4. eleje egy picit lelassult, és talán szükség is van erre a végtelen háború és a végjáték után. Főleg, hogy néhány kedvelt karakter már nem is tér vissza.
    5. A 4. fázis első nagy dobásának az örökkévalók ígérkezik, majd pedig egyből jönnek a nagy nevek: Pókember, Doctor Strange, Thor, A Galaxis őrzői. Úgy gondolom ezek fogják ismét felpörgetni a marvel univerzumát.
  • cateran #12
    "De a fiatalok zabálják, a frencsájz hasznot termel, nincs ezen mit gondolkodni"

    Miben is van igaza? Ja, a fiataloknak keszulnek es nem jon be nekik...Turot fognak ezek felsohajtani kesobb, hiszen javareszuk nem is latta vagy, ha latta ruhellte....Tudod hany filmre sohajtozok, amit ruhelltem mar ujkoraban?
  • IMYke2.0.0.0 #10
    Pedig igaza van MerlinW-nek... Meg ugyis, hogy jomagam ruhellem a korosztalyos ervelest (es nem azert, mert faj, hogy 4x-es vagyok), hiszen ez csak kifogas, a mozikba, a filmek ele meg mindig a harminc+-osok ulnek le tobben...
    Azert van igaza Varazslo baratunknak, mert a jovo fogyasztoinak keszulnek ezek...
    Ezek 12-18-22 evesek fognak nosztalgiaval felsohajtani majd 2032-ben, a Phase 4-nel, hogy:
    Jaj, de jo is volt az a tuzgyurus film akkoriban, akkor meg tudtak jo kepregeny-filmrket gyartani hollywoodban!
  • cateran #9
    Phase 4 filmek eddig:
    Black Widow - bukta (200 millio budzse vs 382 millio bevetel, fele domestic, fele nemzetkozi)

    Hat nem tamasztja ala az ervelesed...
  • MerlinW #8
    Ha elfáradna, nem termelne hasznot = nem készülne gyártósoron. De a fiatalok zabálják, a frencsájz hasznot termel, nincs ezen mit gondolkodni. Öregedtek, ennyi a titok, a Marvel célközönség meg a 12-20 éves korosztály :)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.09.08. 21:59:15
  • Mat666 #7
    Jó volt szép volt de ennyi film és idő után már kezd unalmassá válni szerintem.
  • Jawarider #6
    Nagyon szeretem az ilyen filmeket de már unalmasak. Tényleg gyártósoron jönnek . Nem véletlen a filmipar megnevezés....