Szekeres Viktor

Matematika révén jósolták meg az Oscar-jelölteket

Már most sejteni lehet, kik lesznek az Oscar-díjra jelöltek.

Az Oscar-díj kapcsán mindig érdemes elmondani, hogy bármennyire is az a legfelkapottabb díjátadó, a spanyolviaszt nem találja fel. Mint általában, az Oscar-jelölések papírforma-eredményeket hoznak, köszönhetően annak, hogy mire kihirdetésre kerülnek, több tucat díjátadóra sor kerül: kritikusok, szakmai szervezetek és más országok akadémiái is kihirdették legjobbjaikat, és mivel a jó film mindenhol jó film, ezért az Oscaron is 99%-ban az addig sokat emlegetett alkotások, illetve filmesek kapnak kiemelést.

A fenti a trivialitás a The Hollywood Reportert ismét megihlette, mely cikkében megpróbálja megjósolni az idei díjátadó jelöltjeit, puszta matematika révén. Mégpedig úgy, hogy az eddigi díjátadókon való jelöléseket összesítették. Tavaly ezzel a módszerrel a fő kategóriák 44 jelöltjéből 40-et sikerült eltalálni, míg a 21 győztesből 17-et. Tehát még egyszer: az Oscar nem találja fel a spanyolviaszt, nincs új a nap alatt, aki a díjátadó után elkezd bezzegezni a kiosztott Oscarok kapcsán, az általában nem csak egy díjátadóról mond (egyébként lehet, hogy teljesen jogos) véleményt, hanem majdnem mindegyikről.

A fenti linken mindenki átnézheti a filmes, rendezői és színészes kategóriák legesélyesebbjeit. A fő kategóriában például a THR biztosra veszi a Nomadland, a Promising Young Woman és a The Trial of Chicago 7 jelölését (100%, 99,8% illetve 99,6%), de a Minarit és a Manket is 90%-nál nagyobb valószínűséggel várják a legjobbak közé. A maradék 3-5 nominált kiléte már érdekesebb kérdés. A One Night in Miami, a Da 5 Bloods, a Ma Rainey's Black Bottom és a Sound of Metal még 70% fölött van, de utána elég nagy szakadék jön. Az üldözőbolyt a Borat 2. része vezeti a Father és a Judas and The Black Messiah előtt. Csak a legesélyesebbeket kipécézve a rendezői díjra Chloe Zhao a legesélyesebb, a férfi főszereplőire Chadwick Boseman, a női főszereplői szoborért Frances McDormand és Vanessa Kirby holtversenyben küzd, a mellékszereplők között pedig Daniel Kaluuya és Olivia Colman kaphatja meg a szobort, bár utóbbi csak egy hajszállal van Maria Bakalova és Youn Yuh-jung előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!