Ötvös Tibor

Unalmas és vontatott Az éjféli égbolt

George Clooney túl nagyot akart mondani új filmjével, mely azonban elég unalmas. A színészek kitesznek magukért, de nem ez lesz a Netflix legjobbja a karácsonyi kínálatából.

2049: bekövetkezett az Esemény, ami miatt a sarkvidéki Barbeau Obszervatóriumot evakuálni kell. Csak a halálos beteg Dr. Augustine Lofthouse marad hátra, hogy tartsa a frontot. Ráadásul ő fedezte fel a K-23-at, a Jupiter egyik holdját, ahol az emberiség első kolóniáját megalapították. Az Æther űrhajóval éppen hazafele tartó Sully, a kolonizáló csapat vezetője vinné a jó hírt, de nem tudják, hogy az emberiség lassan kihal. Erre próbálná figyelmeztetni a legénységet Dr. Augustine, ám a jel túl gyenge, ráadásul egy kislány is az obszervatóriumon maradt.

Az éjféli égbolt egyértelműen két részre osztja a cselekményt. Az elsőben, mely a kislány és a professzor vonulását láthatjuk a másik bázisig, ahonnan feltehetően erősebb jelet lehet kibocsátani és így elérni az űrhajót - és persze a második, melyben az Æther legénységének utazását láthatjuk. Egyértelműen az előbbi vonulat az erősebb, kimondottan Clooney alakításának köszönhetően. A magányos, az egész életét az emberiség túlélésének áldozó csillagász szerepében megható, érzelmes és meggyőz alakítást nyújt.

A két szereplő közötti interakciókat jó nézni, azonban aki látott már olyan jellegű filmet, melyben egy szakállas, életunt férfi egy gyermekkel az oldalán vág bele egy kéretlen utazásba (Logan, Az út - vagy a játékvilágból jó példa a The Last of Us), annak a film fordulatai és fő tanulsága sem okoz majd semmilyen meglepetést. Azonban az a tény, hogy a doki egész életében képtelen volt bármilyen kapcsolatot kialakítani társaival, most pedig "Noé bárkájának" legénységével kell mindenáron kapcsolatot létesítenie, egy érdekes dráma.


Clooney a saját jeleneteit elviszi a hátán, mindent bele is ad, ám sajnos az űrhajós részek pont, hogy lehúzzák a filmet. Pedig lenne itt is érdekes szál a terhes Sully vezetésével (Felicity Jones a forgatás kezdete előtt lett terhes, így ezt a pontot kényszerből tették be, ami egyébként számos logikai bukfenc okozója is), ám sajnos ezek kevésbé érdekesek, mint Clooney személyes drámája. A jelenetek itt látványosabbak, kis akció is van, ám mindez teljesen üres - mint az űr, ahol mindez történik. A Csillagok között egyetlen perce több feszültséget, izgalmat és mondanivalót tartalmaz, mint Az éjféli égbolt teljes számítógéppel készített jelenetsora.

Ez köszönhető a rendezésnek is, melyet szintén Clooney vállalt magára. És bár már korábban bizonyította, hogy képes a kamerák másik oldalán is emlékezeteset alkotni (Good Night, and Good Luck), azért többnyire érdektelen vagy ostoba sztorikat választott (Suburbicon: Tiszta udvar, rendes ház vagy éppen a Műkincsvadászok). Itt a saját sztorijával nincs gond, ám sajnos a másik oldal egyszerűen érdektelen. Így aki drámát szeretne látni, az a film egyik felében fog unatkozni, aki pedig akciót, az nagyjából a háromnegyedében.

Clooney sokat akart mondani az emberiség jövőjét, a kapcsolatok fontosságát és az önfeláldozást illetően, de sajnos a szarka farka most sem bírta. Az éjféli égbolt egy unalmas és vontatott film, mely megpróbálta egyesíteni a Mentőexpedíció túlélős vonulatát a Csillagok között eposzi látványvilágával. Nem jött össze, ennek ellenére a színész neve eladta a filmet és a Netflix jelenlegi legnézettebb alkotása. Ami egyébként egy karácsonyi időszakban bravúr. Ettől függetlenül Clooney maradjon inkább a színészetnél, ott még mindig brillírozik. 5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Az éjféli égbolt (The Midnight Sky)
szinkronizált, amerikai sci-fi dráma, 122 perc, 2020
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: George Clooney
Forgatókönyvíró: Mark L. Smith
Producer: George Clooney, Bard Dorros, Grant Heslov, Keith Redmon
Operatőr: Martin Ruhe

George Clooney (Dr. Augustine Lofthouse)
Felicity Jones (Sully)
Kyle Chandler (Mitchell)
David Oyelowo (Adewole)
Caoilinn Springall (Iris)
Tiffany Boone (Maya)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Archenemy #35
  Ezeknek ha nem áll fel, akkor is a zorbán a hibás.
 • Archenemy #34
  "Te az a típus vagy, aki még saját magát se ismeri, nemhogy egy másik emberi lényt, akivel még 5 percet se töltött el.."

  :DDDDD Mondd csak, te sok időt töltöttél el azzal, akire reagálsz, te szerencsétlen? Vagy netalántán pontosan ugyanazt teszed, amivel őt vádolod?
 • Macropus Rufus #33
  Aki ezen a filmen kiakad, hogy igazából nem kap válaszokat, akkor az mit csinálna mondjuk egy Vivarium megnézése után :D :D
 • aemus #32
  Némi hasonlóságot vélek felfedezni a Brad Pitt féle Ad Astra c. filmmel. Sokat akar közölni, de a mondanivaló nagyja elmarad és inkább a nézőre bízza a döntést.
  Alapvetően nem rossz film, egyszer bőven nézhető.
  Utoljára szerkesztette: aemus, 2021.01.06. 09:40:16
 • Sequoyah #31
  Nekem tetszett a film, de a felsoroltak valoban gyengesegek. Az alapotlet jo, a latvany jo, a rendezes jo, elvezheto es kelloen atadja a dramaisagot.

  A dolog a tortenet es forgatokonyv kidolgozatlansagan csuszott el kicsit. Egesz egyszeruen a tortenetben nincs eleg a 90 perc kitoltesehez. Ezert kerultek bele olyan jelenetek amiknek a tortenet szempontjabol nincs jelentosege, de az idot azt kitoltik, viszont nagyon klisesek.
 • pali600 #30
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

  Mert ugye olyat kell kiküldeni űrsétára űrhajót javítani, aki eddig még soha sem volt kint. És egy terhes nő
  is mennyen már vele, mert az a legalkalmasabb. A két kan meg bent az űrhajóban énekelget.
  Ez a film mekkora rakás szar ...
 • doggy888 #29
  Időpocséklás a film aki teheti kerülje el messzire, 5 percig azt mutatják h kiszed egy doboz corn flakes-t a szekrényből és leül mellé.
 • UUUU #28
  En szeretem mind a dramakat, mind a lassu filmeket, de ez nekem nagyon nem jott be. Inkabb volt katasztrofafilm mint mas.
  Hasonlitott a Gravitaciora, bar az meg borzasztobbra sikerult, de ez is egy silany film volt szamomra.
 • ozimak #27
  Hát te most épp azt erősíted meg, hogy minden oldalon vannak "egybitesek" ahogy omega kolléga mondta...
 • Lapajka #26
  Azt viszont érted nagyon jól, miért Orbán a teremtő atyaúristened... igaz bumburnyák..? XD