Szekeres Viktor

Már most lehet tudni, hogy mik lesznek az Oscar-jelölt filmek

Mindig is tudtuk, hogy az Oscar kiszámítható.

Sokan még mindig abban a tévhitben vannak, hogy az Oscar jelölései terén bármit is diktál a filmes világban, holott pont az ellenkezője igaz - ha győztesekről van szó, akkor persze már irányadóbb. Mivel az Amerikai Filmakadémia elismerése nagyjából időrendben a legutolsó a sok díjátadó között, így az addigi több, mint díj és jelölés összesítése révén nagyjából (egy-két cím eltéréssel) meg lehet jósolni, hogy mely alkotások lesznek Oscarra esélyesek. (Aki akar, nézegethet statisztikákat, hogy bizonyos december és január eleji díjak jelöltjeivel mennyire van átfedésben az Oscar-lista.)

Vegyük például a Producerek Céhének legjobb filmes jelöltjeit idén: 1917, Az aszfalt királyai, Az ír, Jojo Nyuszi, Joker, Tőrbe ejtve, Kisasszonyok, Egy házasság története, Volt egyszer egy... Hollywood és Élősködők. Ez tíz jelölt, melyek közül mondhatni csak az a kérdés, hogy melyik nem lesz ott a 8-as vagy 9-es Oscar-listán, megengedve azt, hogy egy meglepetés még talán bekerülhet a filmakadémia által legjobbaknak tartott alkotások közé. Hogy miért mondjuk ezt? Lássuk a Rendezők Céhének idei jelöltjeit: 1917, Az ír, Volt egyszer egy... Hollywood, Jojo Nyuszi, Élősködők. Nincs új cím, csak szűkebb a lista. Nyilván nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az Írók Céhe, mely a forgatókönyveket díjazza, a fenti 10-es listából az adaptált és eredeti kategóriájában 8 címet jelölt - pluszban az Egy kivételes barát és az Éretlenségi érkezett, melyek Az aszfalt királyait és a Volt egyszer egy... Hollywoodot túrták ki. Ha pedig valakit a fentiek nem győznének meg arról, hogy nem fognak meglepődni az Oscar-jelöltek listáján, íme a Brit Filmakadémia idei 5, főkategóriás jelöltje: 1917, Az ír, Joker, Volt egyszer egy... Hollywood, Élősködők. A Golden Globe-on két filmes kategóriájában is szerepel a 10-es listáról 7 film, újonnan a Két pápa, a Nevem Dolemite és Rocketman került be, utóbbi kettő a zenés/komédia kategóriában.

Aki akar természetesen végigmehet akkurátusan a színészkategóriákon is, mielőtt még meglepetést szeretne színlelni az Oscar-jelöltek kihirdetésekor, és ostorozni magát a díjat, mondván, hogy "Az Oscar nem ér semmit" vagy "Az Oscar így meg úgy". Az ilyet érdemes meghagyni azoknak, akik nem nagyon vannak képben. A többieknek, ha nem értenek egyet a jelölésekkel, ajánljuk az "A filmes díjak nem érnek semmit" vagy az "A filmes díjak így meg úgy" panaszokat. Máris hozzáértőbbnek fognak látszódni. Már persze attól eltekintve, hogy nem értenek egyet a filmes világ konszenzusával, mely pusztán csak arra utal, hogy a nézők és a filmértők, valamint a szakmabeliek nem mindig vélekednek ugyanúgy a filmekről. De ez kötve hisszük, hogy skandalum lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!