Ötvös Tibor

Midway - látványtalan unalom világháborús környezetben

A Midway remekül példázza, miért nem szabad többé nagyobb költségvetésű filmek közelébe engedni Roland Emmerichet. A Csillagkapu és A függetlenség napja rendezője ugyanis képes volt alulmúlni Michael Bay Pearl Harborját mind a karakterek mind a látvány szempontjából, ami azért teljesítmény.

Hogy tetszett a Midway?
 • Tetszett, jó film volt
 • Közepes lett
 • Nem tetszett
 • Nem láttam
A '90-es években Roland Emmerich szó szerint berobbant Hollywood akciófilmes világába a Tökéletes katona első részével, hogy aztán szépen fokozatosan fejlődve tegye le az asztalra először a Csillagkaput, majd utána A függetlenség napját. A csúcsról már csak lefelé vezet az út és hiába volt még a 2000-es években egy A hazafi vagy akár egy Holnapután, 2010 után már csak elképesztő buktákat (Az elnök végveszélyben) és középszerű drámai komolykodásokat (Anonymus) volt képes produkálni. Külön mondatot érdemel, hogy a Feltámadással az A függetlenség napja franchise is tönkre lett téve. Ennek fényében a Midway-től nem vártam sokat és ezt mind meg is kaptam.

Az alaphelyzet a világháborút ismerők számára nem lesz meglepetés, hiszen a Pearl Harbor eseményeivel nyit, 1941. december 7-én , majd a Japán-USA közötti harcok főbb eseményein végigrohanva végül a midwayi összecsapáshoz jutunk. Eközben számtalan szereplőt kapunk és itt a számtalant valóban szó szerint kell érteni. A meg nem értett hírszerzőtől kezdve a berepülő-pilótán át a tengerészet vezérkaráig itt van mindenki, aki számít és akkor még a japán oldalt nem is említem. És ez utóbbi egyébként a film kevés pozitívumainak egyike, hiszen legalább nem vérszomjas, gonosz nemzetiségnek állítja be őket, ami elég nagy fejlődés az amerikai háborús filmek folyamában.Ugyanakkor a karakterek olyan szinten egydimenziósak, hogy olyat már régen láttunk. A keménytökű pilóta csak ordibálva kommunikál, a híreket időben hozó hírszerzőnek természetesen senki nem hisz és ezt simán elengedi stb. Sajnos ehhez olyan színészek asszisztálnak, mint Woody Harrelson, Patrick Wilson, Dennis Quaid vagy Aaron Eckhart. Mindegyikükön látszik, hogy valamikor korábban szerződtek le a filmhez és az innen kapott pénzből valami olyasmit vesznek majd, amire régóta szükségük van. Röviden: nem érdekli őket, milyen teljesítményt nyújtanak, alapjáraton elpöfögnek a filmben és ennyi. Ehhez jön a rendkívül pátoszi és látványosnak szánt rendezői munka, amit látván visszasírjuk Michael Bay amerikai zászlós megoldásait.

Emmerich korábban képes volt hangulatosan és minden giccstől mentesen levezényelni teljes filmeket (a Csillagkapu tökéletes példa erre), de az utóbbi években elvesztette ezt a képességét. A Midway a csúcsterméke eme rendezői hiányosságnak, mivel nagyon kevés izgalmas beállítást kapunk és egyszerűen leugrik a vászonról a Green Box. Már a nyitány, Pearl Harbor lebombázása is röhejesen fest és ez csak rosszabb lesz a 138 perces film során. Ráadásul mivel elég sok helyszínre ugrik a történet, így idő sincs nagyon elidőzni egy-egy csatánál és ez a sietség nagyon nagy hátrányára válik a filmnek. Tökéletes ellenpélda a Dunkirk, melyben egyetlen helyszínre koncentrálva tudtuk megismerni a szereplőket és így alakulhattak ki érzéseink is irányukba. A Midway erre nem ad lehetőséget.

Roland Emmerich a Midway kritikai fogadtatása ellenére sem búslakodhat, hiszen a film nem bukott meg a kasszáknál. Ettől azonban nem lesz még élvezetes az, ami a vásznon zajlik. A nagyon rossz látvány mellett unatkozó színészek próbálkoznak túl lenni a forgatáson, Emmerich pedig próbálja nagyon hősies eposznak beállítani az egész alkotást. Azt hiszem ideje, hogy visszatérjen az alacsonyabb költségvetésű filmekhez Emmerich vagy kicsit pihenjen, hiszen bár nem a legrosszabb filmet tette le az életművében (az első helyen még mindig megosztva foglal helyet az I.e. 10.000 és Az elnök végveszélyben), de ez már a sokadik rossz rendezése. Ezek után cseppet sem várom a következőt.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Midway (Midway)
szinkronizált, amerikai-kínai történelmi dráma, akciófilm, 138 perc, 2019
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Roland Emmerich
Forgatókönyvíró: Wes Tooke
Producer: Roland Emmerich, Mark Gordon, Harald Kloser
Operatőr: Robby Baumgartner
Vágó: Adam Wolfe

Luke Evans (Wade McClusky)
Patrick Wilson (Edwin Layton)
Woody Harrelson (Chester Nimitz admirális)
Mandy Moore (Anne Best)
Ed Skrein (Richard 'Dick' Best)
Dennis Quaid (William 'Bull' Halsey)
Aaron Eckhart (Jimmy Doolittle)
Darren Criss (Eugene Lindsey)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • end3 #17
  "Emmerich korábban képes volt hangulatosan és minden giccstől mentesen levezényelni teljes filmeket (a Csillagkapu tökéletes példa erre), de az utóbbi években elvesztette ezt a képességét." -- Eddig én nagy költségvetésű, béna katasztrófa-filmeket láttam tőle hemzsegő hibákkal. Na most.., ez sokkal visszafogottabb, átgondoltabb, jobb Emmerich volt, mint az eddig általa rendezettek. Az, hogy "klasszikus hollywoodi" mozi mit sem von le az értékéből. Unalmasnak pedig egyáltalán nem mondanám. CGI-ből mindent "bepakoltak" amit egyáltalán lehetséges volt. (Van akinek ez nem tetszik, pedig ma már látvány-film nincs nélküle, - annál is inkább, mert egyszerűen, - más technikai akadályokat nem is számítva, - nem lennének kifizethetők élőben rögzítve ekkora csatajelenetek.) Igazából, felfogható egy II. világháborús számítógépes szimulációnak is. A sztárok pedig szerintem profin hozták a lehetséges "zöldvásznas" maximumot, a színészválasztás nem tévedt nagyot. Aki megnézi és megfelelő méretben, nem fog csalódni, kiváló mozis szórakozást jelent.
  Utoljára szerkesztette: end3, 2020.02.29. 08:52:25
 • bakvarnyu #16
  Azok szórakoztató filmek, csak semmi közük a valósághoz.
  A Halál 50 órájában a híres német tankok M47-es királytigris :))
 • dyra #14
  Aha! A Dunkirk-et menő rendező rendezte ezért az jó film? Nekem meg pont az nem tetszett.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.11.29. 13:39:11
 • Zombee #12
  Azért az a Midway sem túl jó szerintem, korának egyik leggyengébb háborús filmje a nagyok mellett. Lehet történelmileg hűbb, de tele van archív felvételekkel, az egész nem túl lebilincselő. A halál 50 órája vagy A híd túl messze van sokkal jobb háborús filmek. Persze a Kelly hősei és Piszkos 12 duót nehéz felülmúlni, de ezek nem klasszikus értelemben vett háborús filmek, inkább két jó akciófilm, ami a háború alatt játszódik.
 • coolbboy83 #11
  Tipik kritikus.... húzzunk le mindent, mert minden szar.... egyáltalán nem szar ez a film, és a látvány milyen legyen egy olyan kort idéző filmnél??? Semmi gond nincs vele
 • Zoliz #10
  A remek Remakek korát éljük és visszasirják a nagy háborút a filmesek. Ezért lett a Star Wars is elcseszve, mert az eredetinél még csak 30 egynéhány év telt el a VH óta. Azért is voltak benne acélosabbak az alakitások.
  Utoljára szerkesztette: Zoliz, 2019.11.21. 11:48:07
 • AnuluWork #9
  Melyik az elnök végveszélyben? A fekete elnökös vagy a fehér elnökös amiből 3 rész is készült (bár a 3.ban már ott is fekete az elnök)? Mindig keverem így magyar címekkel, mert ugye volt egy Harrison Fordos elnök végveszélyben is.
 • Ellaberin #8
  Bár még nem láttam, de meg fogom nézni. Amúgy meg az a véleményem RE-ről, hogy bárcsak ennyire lenne sz.r az összes rendező. Persze vannak neki is rosszabb rendezései, de még mindig nézhetőbbek, mint több ezernyi másik rendező "alkotásai".
  (Az meg, hogy ez egy amerikai hadtörténelmi film egyértelművé teszi, hogy egyfajta nyalonc film lesz. Próbálna másképp hozzányúlni örökre elásná magát. )

  Ha már szóba került a Dunkirk - ennyire semmilyen filmet már régen csináltak ennyi pénzből, ekkora statiszta stábbal. Kár volt érte, pedig nagyon vártam - lehet ez volt a baj.
 • Dewri #7
  Csak azt nem értem miért kellett pont Midwayről csinálni megint egy filmet, mikor egy tisztességes film már készült róla 1976-ban az akkori nagy színészekkel, mai napig a remek háborús filmek között van, mint a többi nagy klasszikus (Kelly hősei, A halál 50 órája, stb)...

  A Midway-i csata
  Utoljára szerkesztette: Dewri, 2019.11.17. 15:07:00
 • molnibalage83 #6
  A Dunq sajnos tényleg semmilyen.

  De, hogy RE igazán jó filmet nem csinált, az ziher. Egyszer megnézed és csá. Már, ha bírod.