Ötvös Tibor

Terminátor: Sötét végzet - az igazi harmadik rész

A Terminátor hivatalos harmadik része végre megérkezett, mely nem veszi figyelembe a második film utáni történeteket, helyette egy igazi csavarral kezdve kavarja fel a franchise állóvízét. Ez bizony nagyon jót tett a sorozatnak, de kérdéses, hogy mennyire volt erre szükség.

Hogy tetszett a Terminátor: Sötét végzet?
 • Tetszett, jó film volt
 • Közepes lett
 • Nem tetszett
 • Nem láttam
A Terminátor franchise az első két résszel igazi klasszikussá vált és nem mellékesen világsztárrá avatta Arnold Schwarzeneggert és James Cameron nevét is örökre megjegyeztük. Aztán elindult a lejtmenet és a még csak néha nevetséges harmadik rész után egy említésre sem méltó Megváltás, majd egy "ezt mégis hogy a fenébe képzelték" Genezis... elnézést, Genisys zárta a sort. Ezzel sokan már temették a franchise-t és feltehetően még a legvérmesebb rajongók is bíztak abban, hogy ezzel végleg vége. Majd jött a hír, hogy Cameron visszakapta a jogokat és felcsillant a remény. A széria kiötlője azonban nem ült be a kamera mögé, inkább a Deadpool rendezőjét kérte fel a Sötét végzet levezénylésére. És azt kell mondjam, hogy jól tette.

Nagyon nehéz úgy írni a Sötét végzet sztorijáról, hogy ne lőjek el semmilyen poént, így próbálom a fontosabb ionformációkat kihagyni. Persze túl nagy meglepetésre senki ne számítson, de mégis, az első öt percben alapvetően mutatnak be a franchise korábbi fő vonalának. A lényeg, hogy egy nő illetve egy igen egyedi képességekkel bíró Terminátor érkeznek vissza a jövőből, hogy végezzenek egy mexikói lánnyal. Felbukkan még Sarah Connor, aki csatlakozik a csajos duóhoz és együtt menekülnek, illetve próbálják megfékezni a jövő gyilkosát. És persze ott van Arnie is!Az alaphelyzetet tekintve túl nagy meglepetésekre ne számítsunk, igazából olyan, mintha az első két film legjobb elemeit próbálták volna összegyúrni és így rebootolni a franchise-t. Azt gondolom mindenki tudja, hogy az Ítélet Napja utáni filmeket semmibe veszi a Sötét végzet és ez egy igen jó húzás a részéről. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy akkor hol van John Connor? Hol volt az eltelt évtizedekben Sarah Connor? Hogy bukkanhat fel megint a T-800-as, ha a második rész végén elolvasztották? Akkor most mégis eljön az Ítélet Napja?

Nos, a film mindenre ad választ, amik olyanok amilyenek. A T-800-as sztorija például szimplán nevetséges, ugyanakkor ismét hozzá fűződik a film legmeghatóbb pillanata. A Connor-família már érdekesebb és óriási húzás volt visszahozni Linda Hamiltont a filmbe. Arnie és közte ismét izzik a levegő, bár sajnos a többiek mellett kevésbé találja a helyét. Ez azonban nem Mackenzie Davis vagy Natalia Reyes hibája, hiszen előbbi a jövőből érkezett katona, utóbbi az "áldozat" szerepében egészen emlékezeteset nyújt. Mindketten érezték, hogy ez A pillanat, amikor bekerülhetnek Hollywood élvonalának alsó részlegébe és szerencsére éltek is a lehetőséggel.

Aki azonban egyértelműen külön említést érdemel, az Gabriel Luna, az új Halálosztó. Hátborzongató a viselkedése, a képességei látványosak és vicces ilyet mondani, de Luna képes elhitetni, hogy ő valóban egy jövőbeli robot. Utoljára ezt a T-1000-es esetében lehetett kijelenteni, hiszen Robert Patricktól akkor is kirázta az ember a hideg, ha éppen mosolygott.

Mikor 1991-ben a T-1000-es megjelent a vásznon, mindenki eltátotta a száját. Cameron remekül vegyítette az akkor még gyerekcipőben járó számítógépes effekteket a kaszkadőrök áldozatos tevékenységével. Így lehet az, hogy az eddig kijött öt film közül a második rész öregedett a legjobban, hiszen a mai napig remek a látványvilága. Nos, a Sötét végzet már elsősorban a CGI-re összpontosít, így kevésbé "fájóak" az ütésváltások, de ettől az akció még nagyon hasít. Már az első összecsapás bemutatja, mire számíthatunk, majd kezdődik az üldözés. Meg is jön a hangulat - azonban ezután sajnos leül egy kicsit a tempó.Mondhatnám azt is, hogy egy kicsit átmegy Halálos iramban-ba a film, ahogy haladunk a zárás felé, hiszen a végén már tényleg egészen lehetetlen akciók zajlanak. A legérdekesebb azonban, hogy a hangulat annyira magával ragadja a nézőt, hogy nem fog senkinek feltűnni ezek többsége. Főleg, ha valaki gyerekként ámult a T-800-as és Sarah Connor közös kalandjára és izgult azon, hogyan mentik meg John életét. Ez a generáció bizonyára örömmel nézi majd ismét a két karakter találkozását és közös bevetését - de persze itt a kérdés, hogy mennyire volt erre szükség?

Nos, a fentiek fényében talán meglepő, de szerintem semennyire. Az Ítélet Napja egy tökéletes lezárást adott a franchise-nak, hiszen John és Sarah megmenekültek, a T-800-as elpusztult, a Skynet nem ébred öntudatra és mindenki bizakodva tekinthet a jövőbe. A film végi autózás a sötét úttal tökéletes lezárás volt. Ezek után a Sötét végzet egy elég komoly meglepetéssel kezd, majd utána ismerős elemekből építi fel saját kis várát. Lehet, hogy más a torony formája és egy herceg helyett most egy hercegnő uralja, de ez attól még szinte ugyanaz a vár, mint amit '91-ben láttunk és imádtunk. Csak most ez már nem elég.

A sztori, ami akkor még frissnek hatott, mára sajnos már elkopott. Persze ha az Ítélet Napja óta a Sötét végzet lenne az első Terminátor film, akkor most örömódákat lehetne zengeni róla. Ám bármennyire is akarják a készítők azt, hogy felejtsük el amit eddig láttunk, az azért nem megy ilyen könnyen.

Ettől függetlenül a Sötét végzet nem kell, hogy szégyenkezzen. Bár az én generációm számára minden egyes eleme ismerős lesz a korábbi részekből, de náluk működni fog a nosztalgia-faktor, amit Hamilton visszatérése tesz teljessé (és most kell rájönnünk, hogy mennyire hiányzott a franchise-ból az ő alakja). Az új nézőket pedig letaglózza majd a látvány és megríkatja a lezárás. Szóval akárhogy is nézem, ez egy win-win szituáció, azaz a törzsgárda megkapja a régóta várt folytatást (és persze egyben egy rebootot is), az új beszállók pedig az év egyik leghangulatosabb akciófilmjét. Szóval irány a mozi, hiszen ki tudja, mennyit kell várni a következő visszatérésre.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Terminátor: Sötét végzet (Terminator: Dark Fate)
szinkronizált, amerikai akciófilm, kalandfilm, sci-fi, 128 perc, 2019
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Tim Miller
Forgatókönyvíró: Josh Friedman, David S. Goyer, Billy Ray, Justin B. Rhodes
Producer: James Cameron, David Ellison
Zene: Junkie XL
Vágó: Julian Clarke

Mackenzie Davis (Grace)
Arnold Schwarzenegger (Terminator)
Linda Hamilton (Sarah Connor)
Diego Boneta (Miguel Ramos)
Gabriel Luna (Terminator)
Natalia Reyes (Dani Ramos)
Tom Hopper (Hadrell)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #21
  Tegnap láttam. Fasza kis film lett. Ez tényleg hozzámérhető a kettőhöz.
 • sertrex #20
  "Na meg elég elcseszet dolog hogy megöregszik egy terminátor egy gép."

  Talán még megvan a mára már szlogenné vált, "Élő szövet fémvázon" dolog???
 • Jawarider #19
  Adj egy emailcímet, küldök valamit ami hozta volna a T2-t.
 • Jawarider #18
  Történet , jelenetek jók, többi baromság. Képi világa sajnos túl reális, maradhattak volna a T2 kékes-scifis képi világánál, sőt abban a filmben a nappali részek is valahogy jól lettek tuningolva voltak. Ebben nem, egyszerűen mintha valami reklám filmet nézne az ember.
  A film első pár perce jól indul - nem lövöm le a poént- de aztán hangulatnak annyi

  Spoiler
  Az, hogy Swarcinak családja lesz meg a többi egyszerűen nevetséges.

  Remélem lesz egy átvezető rész amiben digitálisan a fiatal szereplők lesznek.

 • tomboy013 #17
  Nagy igénye nem lehet akinek ez tetszett :D
 • Zombee #16
  A T2 nélkül sem jók ezek. De én beérném a T1 élményével is, nekem az úgyis jobban tetszik, sötétebb, kilátástalanabb.
 • ostoros #15
  Csak kellett bele a Jásztin bíbör imitátor...

  izé...
  Feminátor! :D
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.11.15. 21:16:18
 • jkedzs #13
  Terminator Dark Fate Flops Due to SJW Cringe

  https://www.youtube.com/watch?v=WpeFfjSEGUo

  nevetséges a teljes film.
  Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2019.11.13. 22:13:29
 • Macropus Rufus #12
  " Főleg, ha valaki gyerekként ámult a T-800-as és Sarah Connor közös kalandjára és izgult azon, hogyan mentik meg John életét. Ez a generáció bizonyára örömmel nézi majd ismét a két karakter találkozását és közös bevetését "
  sztem meg többnyire ők kaparják a falat a hülyébbnél hülyébb folytatások miatt. Ez sem lett az a T2 gyilkos valami. Tele van logikai bakikkal. Meg ilyen marhaságokkal, hogy kereskedő lett a robot. Ki és mikor állította át tanuló módba? :o Szóval látványos és kb. ennyit is tud.
  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2019.11.13. 10:28:45
 • Zulu12 #11
  A Terminátor 2 volt a legjobb film. Minden más csak valami utánzat és nem adja vissza azt a hangulatot amit kellene.