Szekeres Viktor

Végre moziban láthatjuk A tanú eredeti, cenzúrázatlan változatát - itt a trailer

Úgy láthatjuk nemsokára a moziban A tanút, mint még soha.

Néhány nappal a Cannes Classics-világpremier után, június 1-jétől a Magyar Nemzeti Filmalap együttműködésével a Pannonia Entertainmenttel moziban is bemutatja Bacsó Péter A tanú című filmjének eredeti, cenzúrázatlan változatát. A premierhez az alábbi trailert adták ki. (A film teljes körű, 4K felbontású restaurálása a Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor közös munkája, harminc szakember részvételével és a Magyar Operatőrök Társasága közreműködésével valósult meg.)


A forgalmazó tájékoztatása szerint A tanú az elmúlt évtizedekben a szocialista diktatúra szimbólumává vált. Elkészítése után tíz évre dobozba zárták, s csak 1981-ben vetítették először - szintén Cannes-ban -, majd ezután itthon és további harminckét országban is bemutatták.

Az eredeti verzió hét perccel hosszabb a '81-ben bemutatott és végül forgalmazott változatnál. A Pannonia Entertainment leírása szerint az új változatban "látható egy Rajk Lászlóra utaló sötétzárka-jelenet, s az a beszélgetés is bővebb, ahol az egyház ezeréves stabilitását állítják szembe az éppen csak megszületett kommunista rendszerrel. Ebben a változatban még nem szerepelt a forgalmazott változatot záró, több évvel később játszódó villamosjelenet, amelyet a rendező a cenzúra utasítására illesztett a film végére 1969-ben."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!