Ötvös Tibor

Elrabolt világ - így dobunk ki két órát az életünkből

Az Elrabolt világ önmagában nem lenne rossz film, ha most először készítenének Hollywoodban inváziós sci-fi-t. Így viszont egy unalmas, sablonos, logikátlan és sokszor összefüggéstelen történetet kapunk C-kategóriás látvánnyal.

Hogy tetszett az Elrabolt világ?
 • Tetszett, jó film volt
 • Közepes lett
 • Nem tetszett
 • Nem láttam
Rupert Wyatt nevéhez fűződik minden idők talán egyik legjobban sikerült rebootja, a Majmok bolygója első része, melyhez a további epizódok sem tudtak felérni. A bemutatkozás után sokan várták, hogy mi is lesz a következő nagy dobás, ami meglepetésre nem a következő majmos film lett. Helyette egy felejthető pókeres filmet, a Hazárdjátékot tette le az asztalra 2014-ben, majd eltűnt, hogy a saját forgatókönyvéből készített Elrabolt világgal térjen vissza. Sajnos azonban felesleges volt ennyit várni erre a filmre.

A sztori szerint egy földönkívüli invázió végül az emberek megadásával végződik. A világunk behódol a megszállóknak, mivel jobb rabszolgaként élni, mint kihalni... ám nem mindenki gondolja így. Lázadók mindig vannak és jelenleg a szüleit elveszítő Gabriel Drummond szervezi az ellenállást. Testvére volt a korábbi vezető, ám egy balul sikerült bevetés közben elhunyt. Az alaptörténeten túl egyébről nem szól a film, minden egyes elemét már láthattuk korábban is. A bosszantó az egészben az, hogy maga a világ érdekesen lett felfestve: teljes béke honol, az ellenőrzés és az árulók kézben tartanak mindent. Ebből az egészből egy nagyon érdekes sztorit is ki lehetett volna hozni.Sajnos azonban már ott elbukik a film, hogy a főszereplő teljesen érdektelen a számunkra. Pedig Ashton Sanders a Holdfényben és még A védelmező 2-ben is bizonyított már, de itt láthatóan nem tudott mit kezdeni a szereppel. Ahogy John Goodman is elég alacsony szintet hoz és gondolom sokat elmond a többiekről az a tény, hogy még így is messze a leghitelesebb. A nagy öreg még félálomba süppedve is kisujjból hozza a kétes indokok által vezérelt rendőrt.

Aki pedig esetleg a látvány miatt választaná az Elrabolt világot, az szintén nagyot csalódik majd. A számítógépes grafika annyira béna, hogy ha a Story Tv logója szerepelne a jobb felső sarokban, akkor is felvonnánk a szemöldökünk a látványon. A földönkívüliek az első, valóban látványos és hangulatos megjelenésük után szinte alig vannak jelen. Ez a "rejtegetés" nagyon jó ötlet lenne, ha társulna mellé egy kidolgozott forgatókönyv vagy koncepció. De láthatóan Wyatt nem tudott mit kezdeni a saját ötletével és így csak egy 12 egy tucat sci-fi-t kapunk, mely nem bővíti semmilyen új elemmel az ismert toposzt. Pedig az alapokat tekintve sokkal de sokkal több lehetőség volt az Elrabolt világban.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Elrabolt világ (Captive State)
szinkronizált, amerikai thriller, sci-fi, 109 perc, 2019
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Rupert Wyatt
Producer: David Crockett, Rupert Wyatt
Vágó: Andrew Groves
Operatőr: Alex Disenhof
Forgatókönyvíró: Erica Beeney, Rupert Wyatt

Vera Farmiga (Jane Doe)
John Goodman (William Mulligan)
Madeline Brewer (Rula)
Alan Ruck (Rittenhouse)
KiKi Layne (Carrie)
James Ransone (Ellison)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kalapos01 #7
  Egyébként lehet, hogy az számít, hogy valaki látja-e a reklámot? Mert nekem gőzöm sem volt arról, hogy miről fog szólni, így aztán egy-két ponton nagyot néztem.
 • morguldae #6
  Nagyon gyér volt. Nulla történet. Mint, amikor belekezdesz egy mesébe és az egyszer volt hol nem voltig jutsz csak el vele, aztán be is fejezed. Se füle se farka! Sokkal többet vártam a reklámja után! 10-ből 3 pont
 • kalapos01 #5
  A kritikát a cím után nem kell elolvasnom, de a végén ezt elkapta a szemem:

  "ha a Story Tv logója"

  Már rég nincs olyan, hogy Story Tv.
 • kalapos01 #4
  Semmi trollkodás, de ez kurva jó film volt. Viszont abszolút érthető, hogy meg fogja osztani a népet. A kritikái is elég vegyesek, kell hozzá egy bizonyos stílusnak az elfogadása, de ha valaki csekkol egy éljenző írást, akkor abból rájöhet, hogy esetleg érdemes-e megnéznie.
 • esztyopa #3
  Inkább nézzünk futószalagon készült szinte azonos sablonokkal készült lapos sorozatokat?
 • Csaba161 #2

  Két órát az éltünkből jövő hét végén, meg majd az őszi óraátállításkor dobunk ki...
 • Ender Wiggin #1
  Én pont Wyatt miatt sejtettem, hogy rossz lesz. A Malmok bolygóját kínlódva néztem csak végig...