Ötvös Tibor

Elég nagy katyvasz lett a Robin Hood

Sokadik feldolgozását kapta a Robin Hood, mely azonban az érdekes elképzelés ellenére is elég nagy katyvasszá vált. Szóval továbbra is a Kevin Costner-féle feldolgozás marad az etalon.

Hogy tetszett a Robin Hood?
 • Tetszett, jó film volt
 • Közepes lett
 • Nem tetszett
 • Nem láttam
Robin of Loxley története már számos feldolgozást kapott és időről-időre kapjuk az újabb kalandokat, nem egyszer valódi világsztárok prezentálásában. Sean Connery, Kevin Costner, Russel Crowe – csak három név, akik magukra öltötték már a csuklyás bandita szerepét, így még akár megtisztelő is lehet egy fiatal színész számára, ha felkérik a szerepre. Taron Egerton, a Kingsman Tökije valószínű nem is gondolkodott sokat azon, hogy miképp döntsön, de mostanra már feltehetően megbánta, hogy ilyen hirtelen mondott igent.

Az alaphelyzet eléggé meg van csavarva, így nem a sablonos "elkényeztetett fiú elmegy háborúba, hogy aztán hazatérve harcolni kezdjen" felállással kezdünk – pedig jobban jártunk volna. Adott egy bandita, aki betör egy istállóba, ami véletlen épp a fiatal Robin of Loxley tulajdonában van. A fiú lekapcsolja, de ahelyett, hogy bármi retorziót alkalmazna, inkább összejönnek és komoly szerelembe esnek. Igen, a tolvaj nő, Marion. Majd jön a behívó és irány a közel-keleti harc, ami leginkább olyan, mintha egy friss iraki vagy afganisztáni harctéri beszámolót látnánk, csak itt géppisztolyok helyett íjakat kapunk, melyek falakat bontanak le.Robin a sok bevetés után fellázad és a saját felettese lövi le, miközben menteni akarja egy helyi „hitetlen terrorista” fiát. Hősünk nem hal meg, de odahaza már a halálhírét keltik, így kedvese más párra talált, vagyonát elkobozták és kedvenc városkája, Nottingham is teljesen más, mint amire emlékezett. Elhatározza, hogy denevér… vagyis csuklyát húz és harcolni kezd az elnyomás ellen.

Az új feldolgozás kapcsán rögtön szembetűnik az a rengeteg lopás, amit a különböző sikerfilmektől szedtek össze. Az egész alaphelyzet olyan, mintha a Zorro új részét vagy éppen a Batman: Kezdődik!-et néznénk (még egy Kétarc koppintás is befigyel, ami azért már több, mint kellemetlen). A gazdag csemete kettős életet élve próbálja megdönteni a helyi gengszterek hatalmát és ehhez kap is egy társat Alfred… vagyis John képében. Eredetiség nincs a forgatókönyvben, a Marion és Robin közötti szerelmi szál olyan gyenge és halvány, mint az ökörnyál és a "mentorként" megjelenő John és Robin kapcsolata is teljesen hiteltelen. A Közép-Keleten még egymást ölték, majd egyetlen tett miatt örök "barátság" szövődik kettejük között.Ami egyedül elvinné a hétén a filmet, az a rengeteg akció. És itt nincs semmi túlzás, az új Robin Hood csak és kizárólag az akciókra épít. Egyik harcból esünk a másikba, a karaktereknek ilyenformán nincs is semmilyen mélysége, egyedül a gonosz Nottinghami bíró alakjában ismét parádézó Ben Mendelsohn képes hiteles maradni. Kisujjból hozza a karaktert, mondjuk jó lenne már másfajta szerepkörben is látni Hollywood jelenlegi kedvenc gonosztevőjét.

Mindenesetre az jól látszik és érezhető is minden egyes kockáján a filmnek, hogy a rendező, Otto Bathurst szinte beleszakad abba a próbálkozásba, hogy menővé, újgenerációssá tegye Robin Hoodot, de ez nem sikerül. A filmben szinte senki és semmi nem működik: Jamie Foxx és Egerton között nincs összhang, a szerelmi szál röhej, az akció túl áttekinthetetlen és igazából nincs semmi értelme egy ilyen feldolgozásnak. Láthatóan több részesre tervezték a filmet, de az év egyik legnagyobb bukását produkálta, így biztosan nem kap folytatást. Ez persze nem baj, inkább várunk egy újabb évtizedet arra, hogy méltó módon térjen vissza Robin Hood.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Robin Hood (Robin Hood)
szinkronizált, amerikai akciófilm, kalandfilm, 116 perc, 2018
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Otto Bathurst
Producer: Jennifer Davisson, Leonardo DiCaprio
Operatőr: George Steel
Vágó: Christopher Barwell, Joe Hutshing
Forgatókönyvíró: Ben Chandler, David James Kelly

Eve Hewson (Marian)
Taron Egerton (Robin Hood)
Jamie Dornan (Will Scarlet)
Ben Mendelsohn (Nottingham Seriff)
Jamie Foxx (Little John)
Ian Peck (Bíboros)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Axlkenobi #13
  Soha életemben nem adtam még 0%-ot egyetlen filmre sem. Mindig találtam valamit, legyen az akármilyen kis dolog is, amit értékelni tudtam egy filmben. Nem volt még olyan film, ami teljes egészében értékelhetetlen lett volna számomra. Szeretnék gratulálni a 2018-as Robin Hood-film stábjának. Nekik sikerült ez a bravúr!
 • Zombee #12
  Most próbáltam erőltetni az agyam, és mondani egy szar trailer/jó film párost. De nem adom fel! :)

  Messziről ordított az előzetesből, hogy szar lesz, és akkor a cikkben vázolt faszságai a sztorinak még ki se derültek belőle, csak a Michael Bay-ra emlékeztető robbanásorgia.
 • DrSoong #11
  Tetszett az új megközelítés, jót tett a filmnek.
 • monk00 #10
  Nekem meg pont azért tetszett, mert nem hasonlított egyik elődjére sem. Kicsit unalmas már mindig ugyanazt nézni, csak más szereplőkkel. Ez adott egy kis újítást, és ezért nem is volt unalmas. Remélem lesz folytatása
 • cateran #8
  Pedig tenyleg orditott a trailerrol, hogy max letoltve, tokreszegen vagy beallva lehet ez a film szorakoztato.....Fan made kisfilmek szintjet nem erte el....
 • csicso82 #7
  +1

 • Ender Wiggin #6
  bár nem nekem címezted, de az egyik okosságodra hadd reagáljak: én, személy szerint még nem láttam olyan filmet, aminek szar volt a trélére, de maga a film jó. a fordított eset előfordul néha, de általában a tréler elég jó prognózist ad a filmek minőségéről. erről is lehetett azonnal tudni, hogy óriási fos. hogy sikeres lehet-e, annak nem sok köze van ahhoz, hogy jó film-e vagy sem.
 • petrov144 #5
  Szerintem meg igaza van, áradt a gagyi mindenből, ami kijött a filmről.

  Ez félrement, és mikor körvonalazódott, hogy kész vége, ennyink van, akkor már csak a kármentés lehetett a cél. Egy opció lehetett volna a halasztás, és némi utóforgatás, de kb látták, hogy erre már kár újabb milliókat pazarolni.
 • zetortraktor #4
  Igazából nem tudom, hogy csak vicc a komment, vagy tényleg együgyű.

  Nem láttad a filmet, szóval nem tudod, hogy jó-e, most egy random ember véleményére adsz, akit máskor, amikor a kedvenc filmedet húzza le, anyázol, hogy mekkora marha. Nem mondom, hogy nem szar a film, de egy vagy több kritikus véleménye nem feltétlenül egyezne a sajátoddal.

  De oké. Azt se feledd, hogy nem csak te létezel a világon. Menj el a YouTube-ra és olvass sok olyan véleményt, akiknek már a trailer is nagyon bejött. És szerintem meg fogsz lepődni, de több százezer ember megnézte a Robin Hoodot, mert érdekelte. És itt tényleg csak az a kérdés, hogy lesz-e akkora a tömeg, hogy sikerré tegyen valamit. Végülis csak annyi a kérdés, hogy 1 vagy 3 millióan akarják megnézni Amerikában. És, ha szerinted szar egy előzetes, akkor nem tudod rámondani, hogy ez most 1 vagy 3 millió nézős film. Csak azt, hogy szar.

  Ráadásul, és ez döbbent meg legjobb: te komolyan még nem láttad olyan filmnek a trailerjét, ami szar volt, és a film mégis siker lett?

  Végül: amikor te a trailert nézed, akkor már kész van a film. Sok olyan film van, aminél csak a vágás közben derül ki, hogy nagyon elment, és utána próbálnak megmenteni valahogy. Egy film forgatás közben tűnhet faszának, ha a végén nem tudják összerakni.
 • Sir Charles #3
  Én őszintén nem értem a film gyártóját,forgalmazókat, a rendezőt, a színészeket stb-stb. Pár hónapja megnéztem ennek a "filmnek" a trailer-ét és egyből levágtam, hogy:
  -baromi szar film
  -hatalmas bukta lesz
  -jövőre már a kutya nem fog erre emlékezni
  Nem tudom, hogy ezek az emberek ezt nem látják? Ha én 2 percnyi filmből levágom ezt, akkor azok akik akár 1,5-2 évet is dolgoznak a filmen, azoknak ez nem esik le?
  Vagy ez úgy megy, hogy valaki kitalálja a fejeseknél, hogy na ezt megcsináljuk és utána minden és mindenki le van szarva?
  Nem értem.