Ötvös Tibor

Alfa - egy ősi barátság kezdete

Az Alfa egy gyönyörűen fényképezett történet arról, hogyan is szelídítette meg az ember a farkast és lett a háziállata. Ugyanakkor egy felnőtté válásnak is szemtanúi lehetünk.

Hogy tetszett az Alfa?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Mindig rossz előjel, ha egy filmmel kapcsolatban a folyamatos csúszások jutnak eszünkbe. Az Alfa esetében is ez a helyzet. Az eredeti premier már közel egy éve elmúlt és mivel elég nagy érdektelenség övezte már az előzetest is, így valahol érthető volt a stúdió döntése. Nem szerepelnek sztárok sem benne és viszonylag véresnek tűnt maga a film, így átgondolták a stratégiát és inkább egy Fehér Agyarra emlékeztető filmként állították be az Alfát. Hogy ez mennyire volt átverés? Nos, semennyire, hiszen az Alfa nem A visszatérő 2, de nem is egy szimpla ember - kutya barátságot bemutató alkotás. Inkább a kettő elegye, megfelelő arányban elosztva mindkét film elemeit.

Keda fiatal, de mivel a törzsfőnök fia, így folyamatosan ott lebeg felette a bizonyítási vágy, hiszen apja halála után majd ő veszi át a törzs vezetését. Ám első vadászatán rögtön "meghal" - legalábbis a többiek azt gondolják. Keda azonban túléli a bölénnyel való összecsapást és mivel a többiek magára hagyták, elindul egyedül haza. Útközben egy farkascsorda egyik tagját megsebesíti, ám végezni nem tud vele. Ápolja és végül együtt haladnak a cél felé.

Nem egy eredeti alapötlet, de indításnak éppen elég. Az első percekben már rögtön bele is csöppenünk a vadászatba, hogy utána aztán kicsit megismerjük egy visszaemlékezésben Keda útját eddig a pontig. Szépen felvezetik nekünk a készítők a törzs igen fura szokásait (például hogy a beavatási szertartás keretében a többiek összevernek) és szép képet kaphatunk arról, milyen is lehetett 20 ezer évvel ezelőtt az élet. Hughes nem kapkodja el ezt a részt de nem is időzik rajta túl sokat. Minden résznek van szerepe, ezekből ismerhetjük meg Keda kapcsolatát az apjával, anyjával és a természettel.



Az Alfa igazi ereje azonban akkor mutatkozik meg, mikor a farkas is csatlakozik hősünkhöz. Megismerhetjük Hughes elképzeléseit arról, hogyan is történt a megszelídítés és honnan eredeztetnek olyan, ma már teljesen megszokott dolgokat, mint a füttyel való hívás vagy éppen a fürdetés. Ötletes és szép megoldásokkal mutatják be eme barátság kibontakozását és ennek tökéletes környezetet biztosít a csodásan fényképezett táj. Ráadásul nem is húzták el a történetet a készítők, alig másfél óra alatt véget is ér a film-

Azonban akadnak hibák is bőven az Alfában. A rövid időtartam miatt elég gyorsan történik a szelídítés, ami így kicsit hiteltelenné teszi az eseményt. De nem is olyan baj ez, szerencsére a két "szereplő" jól mutat egymás mellett a vásznon. Azonban a logikátlanságok felett már viszonylag nehéz szemet hunyni. Ilyen például a farkas hirtelen felbukkanása vagy a csodás gyógyulásai, és a törzs sem nagyon töri magát azért, hogy segítsen a fiún. De persze ezek bocsánatos bűnök, hiszen az Alfa összességében csodálatosan fest, főleg az IMAX vásznon és maga a történet is kalandos elemekkel mutat be egy igazi barátságot, mely mind a mai napig tart.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Alfa (Alpha)
szinkronizált, amerikai akciófilm, kalandfilm, dráma, 96 perc, 2018
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Albert Hughes
Producer: Andrew Rona
Operatőr: Martin Gschlacht
Vágó: Sandra Granovsky
Forgatókönyvíró: Albert Hughes

Kodi Smit-McPhee (Keda)
Leonor Varela (A sámán)
Natassia Malthe (Rho)
Jens Hultén (Xi)
Mercedes de la Zerda (Nu)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vik3 #13
    Van lehetőségetek rákeresni az adatokra. Valóban a vadász gyűjtögető fogak nagyon jók voltak (és ma is azok). A populáció 1.5%-ban lehettek jelen és valóban nem 30 évig éltek (az átlagéletkor az más). Egészséges és szép emberek voltak (valószínűleg másképp szép, mint a mai szépségideál)

    Nyilván civilizációs szemmel nézve ezek a dolgok kognitív disszonanciához vezettek, mert ha annyi tejet iszunk, miért olyan sok a csontritkulás stb kérdésekkel nagyon nehezen tudunk szembenézni. Az egész iparunk és létünk ezekre a problémákra épülnek és nehéz belülről kitekinteni.
  • Nos #12
    Abban az idoben mar eleg sokfele elt az ember, nagyon sokfele volt helyrol helyre a legfontosabb taplalekforras is. Eghajlat, tengerpart, domborzat elegge meghatarozta, hogy mit ettek. Nyugat-Europaban egyes kulturak pl teljesen raaltak a tengerre, es nemzedekek alatt egesz kagylohalmokat ettek ossze a szalashelyuk kornyeken. Szoval eleg valtozatos lehetett a populaciok fogazata is.

    Az is felrevezeto, hogy a mamutvadasz, visszahuzodo gleccserek peremen elo populaciot szeretik legjobban mutogatni, de Oceaniatol Del-Afrikaig ez egy nagyon szuk populaciora volt csak jellemzo. Az elmult 100000 ev legnagyobb eljegssedesi idejen is volt egy meretes tropusi terulet, ahol elt ember. Meg az is lehet, hogy szubtropusi korulmenyek kozott haziasitottak eloszor kutyat. Valoszonuleg soha nem fog kiderulni.
  • ostoros #11
    Biztos, hogy az ott tényleg szuvasodás, nem pedig halál után keletkezett? A szemfog ugyanis feltűnően ép. Az őrlőfogak pedig sehol? Tán csak nem kihúzta Doctor Who a fájós fogakat?
  • dyra #10
    hát akkor ebben tévedtem, az ősemberek foga is szuvasodott. De azért abban megegyezhetünk nem jellemző a filmekre a hibás fogsor.
  • Csaba161 #9
    Íme a "hibátlan" fogú Ősember

    Az ősembernek is szuvas volt a foga!





  • ostoros #8
    A középkori ember foga meglepően jó volt. Ez is egy újkori tévhit.
  • dyra #7
    1. Volt vagy harminc év az átlagéletkor. Addig sok baj nincs a fogakkal.
    2. Nem volt semmilyen cukros étel.

    Mitől lett volna fogszuvasodásuk?

    3. Akinek rosszak voltak a fogai az meghalt. Ennyi.


    Őszíntén megmondom nem figyeltem a ruhákat mert engem lekötött a mozi de így utólag visszagondolva milyen cuccokban kellet volna lenniük? Jégkorszak volt. Ha szar ruhát csináltak maguknak az nem egy túlélés biztos dolog. Márpedig ráértek. Volt idejük normális ruhát csinálni.

    Farkas meg nem kutya!

    Ezek a baromságok mind az indexes kritikában voltak. Nézzél inkább dokumentumfilmet az indexes kritikussal együtt.
  • Kelta #6
    Nem olvastam azt a kritikát
    mitől romlott a foguk? vicces vagy..mert semmilyen problémát nem kezeltek
    te láttad milyen ruhákban voltak? mert szerintem nem
    akkor nem kutya hanem farkas, és?

    neked oké, nekem ez kutyatáp reklám szintjén volt..

    nézd meg A tűz háborúját...az hiteles film.
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.08.31. 23:05:38
  • dyra #5
    Azt a kritikát én is olvastam, hál isten nem foglalkoztam vele. Elképzelem, hogy 20 000 éve az ősemberek tolják befelé a gesztenyetortát a csokit, meg a coca kolát :D. Mégis mi a büdös franctól romlott volna el a foguk? Még pékárú sem volt. Semmilyen cukrot nem ettek max méz és gyümölcs formájában de azon a zord területen ez nem lehetett mindennapos :D Egy középkori filmben már jogos lenne a szép fogsor kritika de egy ilyen filmben vicces.

    Gucci ruhák? Milyen ruhákat kellet volna viselniük? Pamut cuccokat? :D

    A kutya meg cseh Farkas nem kutya. Szóval ne olvass Index-es filmkritikát mert annak a fickónak egy 20 részes dokumentumfilmet kellett volna vetíteni, hogy elégedett legyen. Ez egy egyszerű kalandfilm. Ennyi. Annak teljesen oké.

    Ha a valóságot akarod nézni ne ülj be moziba mert a filmek 99% fikció :D Javaslom neked a dokumentumfilmeket.
  • Kelta #4
    Egy kis hitelesség rá fért volna a filmre..ez a Gucci ruhákba öltöztetett, kiszedett szemöldökű vakító fogsorú sminkelt statiszták..hát nem mondanám életszerűnek a filmet, inkább egy aranyos kutyareklám..
    szép tájak, okosan kiképzett cseh kutya..ennyi