Szekeres Viktor

Idén is van magyar film az Oscar-jelöltek között

Kihirdették az Oscar-jelöléseket, és Magyarország zsinórban harmadjára képviselteti magát a filmes kategóriákban.

Hány filmet láttál az idei Oscar-jelöltek közül?
  • Az a helyzet, hogy egyet sem.
  • Csak egyet. Még csak egyet.
  • Kettőt. Vagy hármat. De lehet, hogy kettőt.
  • 4-6-ot.
  • Majdnem mindet megnéztem.
  • Az összes megvolt, köszi.
Idén 14:22-től Tiffany Haddish és Andy Serkis jelentette be az idei Oscar-jelölt filmek címeit, illetve filmesek névsorát Priyanka Chopra, Rosario Dawson, Gal Gadot, Salma Hayek, Michelle Rodriguez, Zoe Saldana, Molly Shannon, Rebel Wilson és Michelle Yeoh közreműködésével. 2018-ban 90. alkalommal fogják kiosztani az Oscar-díjakat mindösszesen 24 kategóriában. A díjkiosztó gálát ismét csak Jimmy Kimmel műsorvezetéséve lfogják megrendezni a Los Angelesben lévő Dolby Theaterben, ezúttal március negyedikén, és több mint 225 tévés piacon közvetítik majd élőben az aranyszobrok átadását - remélhetőleg itthon is, az HBO-nak köszönhetően.


Az amerikai filmes akadémia, azaz Academy of Motion Picture Arts and Sciences tagjai továbbra is a megszokott kategóriákban jelöltek, idén sem került új a kínálatba, s ismét zömében öt jelöltet találunk kategóriánként, mindössze a legjobb film címért versengők vannak többen, szám szerint 9 (a fő kategóriás jelöltek száma nem meghatározott, csak 10-ben maximált). Pár, túlzottan speciális kategóriába a hagyomány alapján, csak 3 nominált került.


A jelölések kapcsán mindig érdemes elmondani, hogy az Oscar, bármennyire is a legfelkapottabb díjátadó, a spanyolviaszt nem találja fel, mint általában, a jelölések most is papírforma-eredményeket hoztak, köszönhetően annak, hogy már több tucat díjátadóra sor került az elmúlt hónapokban. Kritikusok, szakmai szervezetek és más országok akadémiái is kihirdették már 2017-es legjobbjaikat, és mivel a jó film mindenhol jó film, ezért az idei Oscaron is az eddig emlegetett alkotások, illetve filmesek kaptak kiemelést.


Szinte minden évben előfordul, hogy az Oscarra jelölt színészek vagy rendezők, írók listája pontosan egyezik a színészek, a rendezők vagy az írók céhének jelöltlistájával. Ha pedig mégsincs így, akkor is csak minimális eltérés található a listák között. A győztesek személy persze már más kérdés, az jóval nehezebben jósolható meg a korábbi díjak alapján, bár persze papírforma kategóriák mindig vannak.


Idén is inkább csak az volt a kérdés, hogy ezúttal végre lesz-e 10 filmes jelölt, vagy "szokás szerint" csak 8-9-nek jut nomináció? De persze az is kérdőjeles szokott lenni minden évben, hogy a jelölt, papíron egyenlőnek számító filmek között melyek az egyenlőbbek, hiszen az ötnél több esélyes címből csak ötnek a rendezője kap jelölést (vagy, ha "kívülről" érkezik rendezői jelölt, akkor még kevesebb), tehát azok számítanak a legesélyesebbnek a végső sikerre. És persze azt is érdekes látni, hogy melyik lesz az a bizonyos meglepetés jelölés, amire minden évben sor szokott kerülni.


Persze minket idén a Saul fia és a Mindenki jelölése, illetőleg a jelölést követő győzelme után legjobban az érdekelt, hogy a Testről és lélekről bejut-e a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájának kiválasztottjai közé azok után, hogy pár hete a film bekerült a mindössze 9 alkotást tartalmazó szűkített listára, vagyis az elődöntősök közé. Sokan szkeptikusak voltak ezzel kapcsolatban, miután a Netflix szerezte meg az amerikai forgalmazási jogokat, és a streaming szolgáltató nem éppen Oscar-kampányairól híres, azonban mivel a szűk listára már felkerült a film, így a legtöbb jelölő láthatta azt, ekkor már nem volt szükség átütő kampányra, szemben az előjelölési időszakkal.


Nos, a fenti kérdésekre megszülettek a válaszok: nem lett tíz filmes jelölt, mindössze kilenc, a kiemelt filmek közül A Pentagon titkai, a Három óriásplakát Ebbing határában, A legsötétebb óra és a Szólíts a neveden rendezője nem részesült a jelöltség kegyében, a Testről és lélekről pedig a továbbiakban is versenghet az arany szoborért. A tavalyi meglepetésnek számító főkategóriás európai jelöltjei után (Az ember, akit Ovénak hívnak, Elle, A homár) idén sajnos nem volt hasonló. És, ahogy az lenni szokott, a technikai kategóriákban szerepelnek kritikailag nem túl elismert filmek, csak azért, mert bizonyos tekintetben nagyszerűen teljesítettek. Ezúttal "komolyabb" kategóriába a Logan került be, mely adaptált forgatókönyves Oscarra esélyes. (A jelöltek között egyébként a Mudboundnak és a Szárnyas fejvadász 2049-nek a forgatási helyszín révén van magyar vonatkozása, mindkettő szerepel az előkelő operatőri kategóriában.)


A jelölések nagy nyertesének A víz érintése és a Dunkirk (13, illetve 9 jelölés) tekinthető, de természetesen a korábban hájpos filmek nagy része (A legsötétebb óra, Három óriásplakát Ebbing határában, a Fantomszál) is jól szerepelt. A kommerszebb, és kritikai sikernek számító filmek közül pedig a Tűnj el kapott elég fontos jelöléseket, többek között rendezői nominációkat.


Íme a legfontosabb kategóriák jelöltjei, az összes többit az Oscar-díj honlapján lehet elolvasni.

Legjobb film

Szólíts a neveden
A legsötétebb óra
Dunkirk
Tűnj el!
Lady Bird
Fantomszál
A Pentagon titkai
A víz érintése
Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb rendező

Christopher Nolan - Dunkirk
Jordan Peele - Tűnj el
Greta Gerwig - Lady Bird
Guillermo del Toro - A víz érintése
Paul Thomas Anderson - Fantomszál

Legjobb férfi főszereplő

Timothée Chalamet - Szólíts a neveden
Daniel Day-Lewis - Fantomszál
Daniel Kaluuya - Tűnj el!
Gary Oldman - A legsötétebb óra
Denzel Washington - Roman J. Israel, Esq.

Legjobb női főszereplő

Sally Hawkins - A víz érintése
Frances McDormand - Három óriásplakát Ebbing határában
Margot Robbie - Én, Tonya
Saoirse Ronan - Lady Bird
Meryl Streep - A Pentagon titkai

Legjobb férfi mellékszereplő

Willem Dafoe - Floridai álom
Woody Harrelson - Három óriásplakát Ebbing határában
Richard Jenkins - A víz érintése
Christopher Plummer - A világ összes pénze
Sam Rockwell - Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb női mellékszereplő

Mary J. Blige - Mudbound
Allison Janney - Én, Tonya
Lesley Manville - Fantomszál
Laurie Metcalf - Lady Bird
Octavia Spencer - A víz érintése

Legjobb idegen nyelvű film

A Fantastic Woman (Una Mujer Fantástica)
The Insult (L'insulte)
Szeretet nélkül (Loveless / Nelyubov)
Testről és lélekről
A négyzet (The Square)

Legjobb animációs film

Bébi úr
The Breadwinner
Coco
Ferdinánd
Loving Vincent

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!