Ötvös Tibor

Igazi gyerekmese lett a Ferdinánd

A Jégkorszak alkotói Sidék hanyatlása után úgy döntöttek, hogy Amerika egyik legismertebb gyerekmeséjét hozzák el a mozikba. És milyen jól tették! A Ferdinánd remek és megható ünnepi mese.

Hogy tetszett a Ferdinánd?
  • Tetszett, jó kis mese
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Több, mint furcsa az én számomra, hogy adott egy világszerte ismert és kedvelt gyerekmese, a "Ferdinánd, a bika" mely szinte üvölt azért, hogy egy tehetséges animációs csapat könnyáztatta és vicces mesét faragjon belőle, de egészen mostanáig kellett várni erre. A Jégkorszak franchise szégyenteljes kimúlása és a Rió pihentetése miatt végül a Blue Sky szerezte meg a jogokat és készített belőle egy, kimondottan az ünnepi időszakra szánt csodálatos mesét, mely minden gyereknek örömet okozhat. Az persze más kérdés hogy a Star Wars nyolcadik része eltüntette a piacról és így feltehetően csúnya bukás lesz a vége.

Pedig nem érdemelné meg a Ferdinánd, hiszen a rendező, Carlos Saldanha a legjobb formáját hozta és bár a kezdés után kicsit leül a film, de végül egy megható és vicces kis mese kerekedett belőle. A sztori szerint Ferdinánd, a bika nem az az erőszakos fajta és éppen ezért ki is tűnik saját társai köréből, hiszen számukra csak a harc és az aréna létezik. Miután azonban apja nem tér vissza a matadorral vívott küzdelméből, megszökik és egy barátságos farmon találja magát, ahol megtapasztalja, milyen a békés élet. Felnőttként azonban egy hibája miatt visszakerül a korábbi birtokra és ha nem akar a vágóhídra kerülni, kénytelen harcolni - vagy nem.



A Ferdinánd igazi mondanivalója annyiban merül ki, hogy ha végig hű maradsz önmagadhoz, azt a környezeted egy idő után elkezdi értékelni és végül szabadon élheted azt az életet, amire korábban vágytál. Sablonos, de a mesében nagyon működik. Ehhez pedig remekül passzolnak a Blue Sky csapatától már megszokott animációk és figurák is. Mindössze két problémám volt a filmmel: miután Ferdinánd elszökik, túlságosan leül a történet és bár értem én, hogy ábrázolni kellett a boldogságot is, de valahogy sikerült túlságosan is elnyújtani ezt a vonalat. Ezen felül sok idő telik el, mire az első valamirevaló mellékszereplő felbukkan.

A humor sem az a harsány fajta, mint amit megszokhattunk, (nincs ugyanis egy igazi Sid vagy Motkány, azaz a kötelező poénforrás hiányzik), de szerencsére még így is folyamatos mosollyal üljhetjük végig a 100 perces játékidőt. A történet pozitív kicsengése, a kissé későn felbukkanó, de azonnal a gyerekek szívébe vándorló mellékszereplők és a látványvilág is mind telitalálat. Nem is nagyon szaporítanám a szót, családok számára kötelező év végi program a Ferdinánd megtekintése, hiszen a bika kalandja egy olyan mese, mellyel nem lehet mellényúlni. Sajnos a rossz időzítés miatt biztosan nem találkozunk vele sokáig újra a mozikban.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Ferdinánd (Ferdinand)
magyarul beszélő, amerikai animációs vígjáték, 107 perc, 2017
6 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Carlos Saldanha
Producer: Bruce Anderson, Lori Forte
Vágó: Harry Hitner
Forgatókönyvíró: Munro Leaf, Robert Lawson

John Cena (Ferdinánd)
Jeremy Sisto (Fedrinánd apja)
Raúl Esparza (Moreno)
Juanes (Juan)
Jerrod Carmichael (Paco)
Bobby Cannavale (Valiente)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!