Ötvös Tibor

Vén rókák - így kell stílusosan nyugdíjba vonulni

Közel sem klasszikus, de kimondottan szerethető és aranyos film lett a Vén rókák, melyben Hollywood három nagy öregje csinálhat "hülyét" a korából mindenki nagy örömére.

Hogy tetszett a Vén rókák?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
El kell mondanom, hogy számomra mindig is kiemelt figyelemmel kezelendőnek bizonyultak az olyan filmek, melyekben úgy éreztem, hogy egy általam korábban is kedvelt, mára azonban eléggé megöregedett színész lehetőséget kap rá, hogy viccet csináljon addigi életművéből. Eme vonalnak persze vannak jobban sikerült darabjai (Last Vegas) és vállalhatatlan végtermékei (Nagyfater elszabadul) is. Azonban a Vén rókák már az elején felkeltette az érdeklődésemet pusztán azzal a ténnyel, hogy Michael Caine, Morgan Freeman és Alan Arkin alakítja a főbb szerepeket és azt gondoltam, hogy ezzel nem nyúlhatok mellé.

Az alapsztori szerint három, idős korukat nyugodt szegénységben tengető barát eléggé felhúzza magát, mikor kiderül, hogy az egyik bank a kevés megélhetésüket, a nyugdíjuk kifizetését is veszélyezteti. Miután egyikük szemtanúja lesz egy bankrablásnak úgy dönt, hogy ráveszi a csapatot egy ilyen bevetésre, hiszen kockázat nem nagyon akad és persze sok pénzt lehet ezzel leakasztani a gonosz intézettől. Azonban a gyakorlat és az elmélet két eltérő dolog és persze végül semmi nem úgy alakul, ahogy azt eltervezték.



Mindenekelőtt lássuk a számomra negatív dolgokat, hogy gyorsan túlessünk ezeken. A sztori és a színészek néha elég nehezen tudnak együttműködni, hiszen például Freeman és Caine karakterei nem igazán kaptak mélységet. Első jellemzője, hogy vesebeteg és nagyjából ennyi, míg utóbbi a felbujtó, a bankrablást kiötlő öreg. Szóval néhol igen szegényes az egyébként remek A számolás jogát készítő Theodore Melfi szkriptje, de mégis megbocsátottam neki eme hiányosságokat, hiszen a színészek láthatóan élvezték a szerepeket.

És miután élvezték, így még a néhol szegényes forgatókönyvből is kihozták a maximumot! Arkin nevét pedig külön ki kell emelni, hiszen az ő karaktere kapott valódi mélységet és az elsőre zsörtölődő öregember szép lassan egy kimondottan szerethető alakká válik. Sajnos csak kevés teret kapott Christopher Lloyd, de minden felbukkanásával emlékezeteset nyújt. A Vén rókák úgy nevettet meg minket, hogy a humort nem alpári viccekre alapozza, azaz nem lesznek pelenkás és viagrás poénok, nem csinálnak teljesen hülyét a színészekből. Szimplán a korukra alapuló, mindenki által ismerős helyzetek és poénok hangoznak el, melyeken valóban őszintén lehet nevetni.



Persze most lehetne írni, hogy a Vén rókák elgondolkodtatja az embert az elmúlásról és az öregedéssel kapcsolatos esetleges problémákról, de ez nem igaz. Ez a film szimplán csak szórakoztatni akarja a nézőket és eme vállalását sikerrel meg is ugorja. A Vén rókák megnézését éppen ezért elsősorban azoknak ajánlom, akik a Bakancslista vagy akár a Last Vegas vetítése után nem érezték kidobott pénznek a jegy árát.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Vén rókák (Going in Style)
magyarul beszélő, amerikai krimi-vígjáték, 96 perc, 2017
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Zach Braff
Forgatókönyvíró: Theodore Melfi
Operatőr: Rodney Charters
Zene: Rob Simonsen
Producer: Donald De Line
Vágó: Myron I. Kerstein

Morgan Freeman (Willie)
Michael Caine (Joe)
Alan Arkin (Albert)
Joey King (Broolyn)
Ann-Margret (Annie)
Christopher Lloyd (Milton)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #10
    Akkor ajánlom az MR 73 című filmet.
  • Tetsuo #9
    Michael Caine azért jobb színész, nem? Aki kb. egy szinten van Christopher Reeve-vel, valamivel "rosszabb" mint Jack Nicholson, és sehol sincs Marlon Brandóhoz vagy Latinovits Zoltánhoz képest - szerintem.
  • molnibalage83 #8
    Alan Arkin nem túl ismert, mert többnyire mellészereplő. Ahol eddig láttam, mindig fantasztikus volt. A hangja igen sajátos.
  • IMYke2.0.0.0 #7
    Eme cikk eme kontextusban nem sok izgalmasat írt eme hálivúdi produktumról, miközben az egy cikkre jutó emék túltengtek.
  • Frank99 #6
    a hulivúd már nem tud mást, mint saját magát másolni, huszadik pókember, negyvenedik terminátor, és még, még, még....
    sokkal szívesebben nézek már pl. svéd, francia stb filmet.
  • Hurok68 #5
    Miért van olyan érzésem, hogy az ötlet az "Öreg rókák, nem vén rókák (1979)" filmből származik?
  • Ender Wiggin #4
    Hát igen, de valljuk meg ez a téma nem kíván túl komoly erőfeszítést. Amúgy mindannyian még akkor kaptak díjat, amikor talán számított valamit a teljesítmény is. De ma már az olyan film is kevesebb, ahol számít a színészkedés minősége. És ha ez az öreg generáció kihal, akkor vége. A mai fiatalok röhejesek, ahogy saját magukat játsszák minden filmben.
  • Tetsuo #3
    Egyetértek. De ezek egyike sem kiemelkedő színész, mint a régi díjazottak többsége - oké, a mai legalja felhozatalból kiemelkednek - és érdekes, de gyakran a sok legendás színész együttes munkája alacsonyabb színvonalú szokott lenni, mint amikor csak egy vagy kettő színésznagyság játszik.
  • Ender Wiggin #2
    Pedig ritka az olyan film, amiben három oscar-díjas szerepel. Sőt, hármuknak van 4 oscarja és 15 jelölése... Régen azért még volt értéke a díjnak, ma egy könnyes szemért már dobják.
  • Tetsuo #1
    Egyedül Michael Caine jó színész közülük, de az is csak múltidő.