Szekeres Viktor

Nagyfater elszabadul

Robert De Niro, mint Perverz tata, ez csakis jól sülhet el. Ezt gondolták legalábbis a készítők. A ziccer viszont kimaradt.

Hogy tetszett a Nagyfater elszabadul?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
A neccesebb témákat feldolgozó, korhatáros komédiákban mindig ott a nagy siker lehetősége, főleg, ha egy ismert színészt teszünk meg főszereplőnek. Ilyen alapon a Nagyfater elszabadulban lehetett volna Al Pacino vagy Harrison Ford is a szenvedő alany, ezúttal viszont Robert De Nirót dobta a gép, aki mellé oda csaptak egy ifjú titánt (Zac Efron), valamint egy jó csajt (Aubrey Plaza) és már meg is volt a vélt sikerrecept összes hozzávalója. (Bizony, a stúdiófők annyira belelkesedtek a felállástól, hogy a forgatókönyvről megfeledkeztek.)


De ki hibáztathatná őket, ha egyszer az volt a koncepció, hogy De Niro a filmben egy numerára utazó perverz (oké, lehet, hogy csak kanos, kéjenc, ahogy tetszik) nagypapát játszik, akinek az unokája próbál becserkészni egy megfelelő alanyt (vagy tárgyat). A mocskos poénok persze így nem is maradnak el, s bár némelyik elég jól is sikerült, a többség megreked ordenáré szinten, többek között annak köszönhetően, hogy sem az író, sem a rendező nem tesz semmit azért, hogy szerethetőek legyenek a fő karakterek.

És sajnos az altesti humorra, valamint kétértelműségre helyezett hangsúlyt nem csak a karakterek szenvedik meg, hanem a párbeszédek is, hiszen mintha szánt szándékkal nem lennének viccesek a dialógok a filmben. Legalábbis 2016-ban engedtessék meg, hogy ne találjuk humorosnak a 90-es években még zseniálisnak ható melegpoénokat, vagy dugásmetaforákat. Ma az efféle megközelíts már-már fájóan ósdinak és antiknak tűnik. Persze egy újszülöttnek minden vicc új, és sokan még mindig nevetnek azon, ha a magyar szinkronban elhangzik a "szexelés" szó jóval profánabb változata, vagy éppen önkéntelenül merev hímtag kerül premier plánba.


Kettős érzésekkel nézi az ember ezt a filmet, hiszen helyenként az járhat a fejében, hogy valahol nagyon szomorú, hogy egy hatalmas színész hülyét csinál magából, máskor viszont egyértelműen lejön a vászonról, hogy De Niro rettenetesen élvezi a munkát, és jól is csinálja azt, amit csinálnia kell. Szóval őt semmiképpen sem bántanánk, maximum azért, hogy olyan projektre bólintott rá, amit nézve a néző nem érzi tizedannyira sem jól magát, mint ő.

Annak ellenére, hogy a Nagyfater elszabadul hatalmas csalódás és csak közepesen gyenge film (azért az előzetesét érdemes megnézni, a valóban vicces szitukat ki lehet pipálni), egy bizonyos réteg kifejezetten viccesnek fogja találni a kanos poénokat és a "csúnya szavakat". Akinek alacsony a humorküszöbe, annak mindenképp ajánlott ez a komédia, de csak azért, mert akkor mulatni fog azon is, amit nem szánnak humorosnak. És a gond az, hogy ebben a filmben sok mindent nem annak szántak, azt hitték, hogy annyi bőven elég, ha egy színészlegenda nagyonhülye benne. Hát, nem.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Nagyfater elszabadul (Dirty Grandpa)
színes, magyarul beszélő, amerikai komédia, 102 perc, 2016
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Dan Mazer
forgatókönyvíró: John Phillips
operatőr: Eric Alan Edwards
producer: Jason Barrett, Bill Block, Barry Josephson


szereplők:
Robert De Niro (Dick Kelly)
Zac Efron (Jason Kelly)
Aubrey Plaza (Lenore)
Julianne Hough (Meredith Goldstein)
Zoey Deutch (Shadia)
Dermot Mulroney (David Kelly)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • laci4321 #1
    Ember (a cikk írója), te mégis milyen filmet néztél? Meg egyáltalán hogy jössz ahhoz, hogy sértegesd az embereket? Konkrétan kijelented, hogy akinek tetszik a film ("egy bizonyos réteg"), annak "alacsony a humorküszöbe" és csak azért tetszhet neki, mert úgy is mindenen nevet. Szerintem meg te vagy marhára besavanyodva!

    És kimaradt a ziccer? Na ebből ki is derült, hogy nem is nézted végig, vagy nem is értetted mi folyik a filmben, oda se figyeltél egyáltalán. Sőt! "De Niro ... nagypapát játszik, akinek az unokája próbál becserkészni egy megfelelő alanyt (vagy tárgyat)"?? Mi van? Te miről beszélsz? Egyáltalán nem így volt!
    Szerintem te csak az előzetest láttad! Aminél meg is jegyzem, hogy a legtöbb párbeszédet újragondolták a filmben, és néhány jelenetet újra is vettek. (ami ritka, és épp ezért itt bakot is lőttél)

    Elég szégyenletesnek gondolom, hogy így végzed a munkád! De legalább ne bizonyítanád...
    Utoljára szerkesztette: laci4321, 2016.02.03. 00:05:14