Berta Sándor

Vászon helyett 4K LED-kijelző lehet a mozikban

A moziknak sokkal többet kell nyújtaniuk a minden nappaliban elérhető élménynél, és a Samsung szerint ez csak a vetítővásznak kidobásával érhető el.

A Samsung a Las Vegasban megrendezett CinemaCon 2017 nevű rendezvényen mutatta be a Cinema Screen nevű megoldását, amely egy 4K felbontásra képes LED-kijelző és támogatja a High Dynamik Range (HDR) szabványt. A bejelentés szerint az új kijelző amellett, hogy rendkívül jó képminőséget kínál, az eddigieknél nagyobb fényerő és pontosság miatt a megjelenített kép is élethűbb. Azért állították ki a készüléket a CinemaCon keretében, mert ott a film- és a moziágazat összes meghatározó képviselője jelen van, s a több mint 80 országból összegyűlt szakembereket a legújabb fejlesztések érdeklik.


Sang Kim, a Samsung Electronics America alelnöke közölte, hogy a fejlett otthoni szórakoztató rendszerek és internetes stream-ajánlatok az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek, így a moziknak - mint páratlan vizuális nézői élményt kínáló helyeknek - újra kell pozicionálniuk magukat és tudatosítaniuk kell a felhasználókban azt, hogy sehol máshol nem kaphatnak ilyen élményeket. A társaság az új 4K-kijelzőjével ezt az egyedülálló vizuális élményt akarja biztosítani. Kim hozzátette, hogy a technológia rendkívüli képminőséget hoz a mozitermekbe és a néző minden egyes jelenetnél úgy érezheti majd, hogy közvetlenül részese az eseményeknek.

A Cinema Screen esetében a saját fejlesztésű "direct-LIT"-technológiának és a HDR-támogatásnak köszönhetően olyan fényességértékeket lehet elérni, amely tízszer magasabb a hagyományos mozivetítők értékeinél. A képernyő több mint 10 méteres. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Cinema Screen pontosan mikortól és milyen áron lesz elérhető. A kijelző mindenesetre már sikeresen teljesítette a tokiói Keio Egyetem tesztjét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andriska86 #7
    Sokkal kontrasztosabb képet tudnak elvileg az új LCD-k, mint a vetítés, szerintem izgalmas ötlet, és talán az otthoni TV-k árát is lejjebb nyomja, megjelenhetnek ugyanazok a fejlesztések.

    A hanggal szerintem nem lesz baj, nem véletlenül vásárolták fel a Harmant :)



  • zola2000 #6
    4K? Lassan már telefonban is kevés lesz, igaz ott a mozival ellentétben a teljes látóteret kitölti a VR kép :)
  • kvp #5
    Mozibol sokfele van jelenleg is. A legtobb modern plazaban mar joreszt atalltak a sima 4k-s projektorokra, olcsobb helyeken csak az olcsobb hd van. Hagyomanyos filmmel nem veszik fel a versenyt, de egy tucathellyel igen. Pont az utobbiak minosege miatt nem jarnak mar annyian moziba, csak joreszt azok akik nem birjak ki amig otthon is megnezhetik a filmeket meg olyanok akiknek nincs otthon megfelelo szintu szorakoztato elektronikajuk filmet nezni es mar a 4k-s projector pislakolo fenye is jobb mint az otthoni. Nekik a 4k-s ledfal is jo lesz. Idealis esetben 12k pixellel es nem a samsung fele rgbg-s felbontas felezos trukkel, mint az oled-es telefonjaik eseten, ahol a tiszta rgb felbontas a raairt negyede.
  • Sir Cryalot #4
    Egy ilyen nagy cégnél mint a Samsung ahol ennyi menedzser van, nem szabadna hagyni hogy elaprózódjon a fókusz , ilyen vagy bejön vagy nem kategóriás vállalkozásokra,

    ez a bűne a mo-i kormányzatnak is, sok kisebbségi komplexusos becsípődéses dirigálógép menedzser átnyom mások feje fölött mindenféle akaratosságot, majd kiderül hogy nincs az a stabil támogatottság és nincs az a menő cég amelyik megengedhetné ezt.
  • Sir Cryalot #3
    Majd ha 1 képpontból jön mindhárom szín mint a projektoroknál, és nem keretesek a pixelek akkor majd lesz miről beszélni, addig ez e-pénisz, ráaádsul nem lehet mögé berakni a hangforrást , mint egy lézerrel vetített képnél.

    Lemaradtak erről is, késő bánat.
  • barret #2
    Le kell a mozit is butítani pixel szintre,ettől lesz modern,és menő!
  • Macropus Rufus #1
    Egy 35mm-es film egy kockáján kb. 20millió képpont van. Ezen meg 4millió. Talán a fényerő az amiben ez a kijelző jobb és ez által a kép minősége is jobbnak tűnik, akár csak a DolbyVison szabvány esertén

    https://sg.hu/cikkek/film/113667/dolby-cinema-a-mozi-jovoje
    https://prohardver.hu/hir/vizio_reference_2.html