MTI

A Warner Bros a Mátrix újabb folytatását tervezi

Visszatérhet a filmvászonra a Mátrix című nagysikerű sci-fi, a Hollywood Repoerter értesülése szerint a Warner Bros stúdió azt tervezi, a Wachowski-testvérek legendás filmjét újra életre kelti.

A filmes szaklap forrásai szerint az új film forgatókönyvét Zak Penn írná és a főszerepet Michael B. Jordan alakítaná. Egyelőre még nem világos, milyen formát ölt a projekt, a Warner Bros a fejlesztés korai szakaszában van - olvasható a Hollywood Reporter honlapján. A HR úgy tudja, hogy Joel Silver, az eredeti trilógia producere állt elő állítólag a filmstúdió illetékeseinél egy esetleges újabb Mátrix film kiaknázásának a lehetőségével. A Washowski testvéreket, akik az 1999-ben bemutatott eredeti filmnek és két folytatásának a forgatókönyvét írták, illetve azokat rendezték, egyelőre nem vonták be az új feldolgozásba.

A Keanu Reeves főszereplésével Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss és Hugo Weaving társaságában bemutatott ausztrál-amerikai sci-fi egy disztópikus jövőt mutat be, amelyben az emberiség mesterséges intelligenciával rendelkező gépek alkotta szimulált valóságban él, ahol az embereket csak arra használják, hogy a gépek energiaforrásai legyenek. Thomas Anderson számítógép programozó azonban felismeri ezt az elnyomott létet, és az emberiség első számú reményévé válik az elnyomók megdöntésében.

A filmet 1999-ben mutatták be, és abban az évben a legnagyobb bevételt hozta az észak-amerikai mozikban és a negyedik legnagyobb bevételt világszerte. Egy évvel később négy - főként technikai - Oscar-díjat kapott. Két folytatása - Mátrix - Újratöltve, Mátrix - Forradalmak - ugyan nem volt ilyen sikeres, de Keanu Reeves-t a három film Hollywood egyik leggazdagabb színészévé tette. Reeves a minap úgy nyilatkozott, nyitott arra, hogy visszatérjen egy újabb folytatásban, ha a Wachowski testvéreket is bevonják abban. "Nekik kellene írniuk a forgatókönyvet és rendezniük a filmet" - vélte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #17
  Egy kis izelito arrol amit irtam:

  https://ipon.hu/elemzesek/eloszor_hoztak_letre_idokristalyokat /3113

  A lenyeg amit VAjZY irt a kvantum elmeletrol

  Ha azt megerted akkor erted mirol beszelek

  "Tökéletesség létezhet az idő oldaláról (elemi egységek periodikussága, a történés meghatározója), a tér oldaláról azonban már egy kicsit kaotikusabb a kép. Rengetegféle erő van hatással egy-egy (ti.minden) objektumra, mezőre, s maga a hatás bekövetkezése lesz ezen erők eredője, azaz, amit mi látunk belőle (ahogy a mi nyelvünkre fordítjuk ezt a jelenséget), a meghatározottság. Holott szinte semmi nem meghatározott a valóságban, a diszkrét értékek megléte is hullámtulajdonság. (Lásd: honnan tudom a változást, ha a mérőeszköz is torzul vele) Ugyanakkor az az egy dolog ironikusan állandó, ami mindent mozgásba hoz, a változás.
  Ezen felül ne felejtsd el, hogy kvantumbirodalomban gyökeresen más "nyelvet beszélnek". A problémát a keretbe foglalásunk és a független mérés lehetetlensége okozza számunkra. (De ez ettől még nem ellentmondás, csak látszólag!) Ez a mi tapasztalati nyelvünk és egyben "hiányosságunk", nem a valóság ellentmondásossága:
  Önmagában nem értelmezhető semmi, csak viszonyítással --> minimum két dolognak, állapotnak kell léteznie a világon ahhoz, hogy létezőről, megnyilvánulásról, történésről - azaz időről - lehessen beszélni. Másképpen megfogalmazva: nem értünk a kvantumok nyelvén, nem vagyunk képesek akként működni ezen nagyságrendünkben, de másképpen kölcsönhatásba tudunk kerülni velük, illetve fel tudjuk ismerni, hogy bármennyire is sérti az ösztönös intuíciótudatunkat, el vagyunk lehetetlenülve attól a fajta tapasztalástól, hogy 1-1 dolgot önmagában vizsgálhassunk. Ezért omlik össze a hullám is, és határozódik meg végül. Ha nem tenné, nem tapasztalnánk semmit, hiszen nem különböztettük meg, nem izoláltuk minden mástól.
  A kvantumrészecskék (és az ő nyelvük) azonban képesek ezekre, a számunkra lehetetlen, így aztán elképzelhetetlen dolgokra is. Szuperpozícióban léteznek (önmagukban, meghatározatlanul és meghatározhatatlanul) mindaddig, amíg erre valamilyen eredő erők nem hatnak. Ilyen szempontból az elemi építőköveink sokkal "tehetségesebbek" nálunk, hiszen felül tudnak emelkedni a meghatározottságon, (igen/nem) keretben foglalódáson, (amik ugye az emberi tapasztalás, gondolkodás alapstruktúrái) és minden diszkrét, felfoghatatlanul precíz tulajdonságaik ellenére is maga a "hiba", az állapoteltérés okozza a "létbe robbanásukat", az események megtönténté válását, a megkülönböztethetőség jelenségét, végsősoron, az időt.
  Tehát a vonatkoztatási rendszer(ek) és az eredő erők állandó megléte és komplementer-viselkedése a történések, események elindítói. Statikus dinamika.
  A Világegyetem vonatkoztatási rendszere a tér, az eredő erő pedig ugye maga az esemény milyensége. Kaotikus, mindenféle erők egymásra hatása a kód, az esemény a kifejeződés, az élet analógiájára.
  Merthogy maga az élet kialakulása is (természetesen a lokális kialakulás mellett érvelő elméletekben) a vak eredő erőknek köszönhető.
  Ezért fog akkor is legurulni sokmilliárd év múlva a labda a hegytetőről a gondolatkísérletben, ha a kvantumhatásokon kívül minden más erőhatást kiszűrünk.

  A szimmetria és a tökéletlenség eléggé axiomatikus, komplementer fogalmak. Alapvető jelenségek, ezért ezekbe foglalandóan értelmezhető csak minden egyes fizikai jelenség. (Számunkra, ha már keretrendszerekbe vannak kényszerülve a kognitív struktúráink. )

  Azért "kénytelen" sérülni a tökéletes szimmetria a folyamatokban, hogy az az adott jelenség megtörténhessen, létezővé, megtörténtté váljon. Ugyanis ha mi nem megyünk oda, és képezünk vonatkoztatási rendszert (megmérjük), akkor megnyilvánulás híján fel sem fogunk semmit, mert nincs mit, hiszen nem történt semmi. (Bocsánat, semmi történt
  A modell éppen a valóságot fedi, ezért is lehet olyan, amilyen. Emberi gondolati apparátussal operálva ellentmondásos, értelmetlen, keretnélküli. Azonban mi a kvantumok aspektusaira vagyunk kíváncsiak itt elsősorban, és az efelé irányuló kíváncsiságot nem nyomhatja el az, hogy keserű szájízzel próbáljuk a mi nagyságrendi- és gondolati struktúráinkba tuszkolgatni a szubatomi eseményeket. Csak azért, mert intuitíve "nem hihető".
  Az ember nem győz rémüldözni, ha nem ő regnál valamit (ti. itt: a gondolati struktúrák univerzálissá erőltetésével), így aztán elfogulttá és hiteltelenné is képes válni, ha az a tét, ki legyen a főnök, és azt hiszem, ennek felismerése segített a legtöbbet a kvantummechanika megértésében ÉS elfogadásában az aziránt kicsit is komolyabban érdeklődő, tökéletlen, esetlen emberekben.
  "

 • Agyturbinikusz #16
  Jogos :)

  De legalabb van humorerzeked :)

  En szemely szerint nem cinkelni akartam, csak megkerni arra, hogy amit nem ert azt nem szarozni kell hanem elismerni hogy Neki nem az esete. Ez igy fair szerintem...

  Talan ez lenne a modja a velemeny nyilvanitasnak...Nekem nem gyere be az akciofilmek tobbsege, ami csak a latvanyrol, szol. Es ezert senki sem szeretheti? Vagy Szar az osszes? NEM! nem irok miden cikk ala hogy szar mert NEKEM nem tetszik.
  Ezert irtam ugy az elso kommentemet ahogy. Nem fikaztam, csak megkertem.

  Azzal mi a baj?

  Persze ha valaki dobalozik akkor nem fogok ott allni mint egy buddhista szerzetes es megkoszonni.

 • tomboy013 #15
  Na a 2 nagy élettapasztalattal rendelkező bölcs egy Mátrix hír alatt cinkeli egymást. :D Éljenek a 21. század gyerekes felnőttjei.
 • Agyturbinikusz #14
  Latom te keversz egy-ket fogalmat....Sebaj...Ha tudod mi es ki az az Ateista akkor maris raismerhettel volna a stilusombol...Helyesiras es nyelvtan...Kvantum elmeletbol egyes...Tudod a valoszinusegi hullamok...hiba az hiba nem keszakarva...De ahogy Karinthy Frigyes mondana: "Igy irtok ti". Az hogy mit ertesz meg mit kepes agyad felfogni es az hany szazalekban fedi a valosagot, na errol nem tudnal nyilatkozni mert Szerinted 100%. Na ennel nagyobbat nem tevedhetnel... Na de ehez kellene elhagyni az egybites gondolkodasmodot...Sebaj van meg egy par eved Robotkam...de En a helyedben nem probalnak Olyasmit ertekelni, amit csak egy sikban tudsz ertelmezni. Es sajnos benned meg az a Paradoxon sem merult fel, hogyan jelenthet minden ellentet-parunk, barmely tagja, midket vegletet egyazon szoval. Ady Endre es a szimbolizmus, erettsegi tetel volt anno, De latom a piacon olcsobb volt. Te is feldobtad a napom Koszi
 • Axlkenobi #13
  34 éves vagyok és elértem már azt az életkort, hogy képes vagyok helyesen írni.
  A Mátrix ilyetén módon való túldimenzionálása pedig pont, hogy érzelmileg fejletlen kockagyerekek sajátja, akik a valóság helyett valamiféle felszínes mesevilágban próbálják megtalálni önmagukat. Ez csak egy film. Mint mondtam frankó kis film (ellentétben két, nagyjából vállalhatatlan folytatásával), de semmi több. Csak annak akar látszani.

  Amúgy köszi a kommentért, el is mentettem, mert ennyire megmosolyogtató baromságot azóta nem olvastam, mint amikor 2009-ben leírta valaki, hogy "az Avatar az élet vallása, a multiplexek pedig, ahol vetítik, templomok". Szóval köszi, feldobtad a napom.
 • Agyturbinikusz #12
  Szeretnem megkerdezni mennyi idos vagy? Lattad-e mar az Egyensullyi Allapot c. filmet?

  Tudod egy bizonyos eletkor/tapasztalat utan az ember kepes azonosulni bizonyos latasmoddal es ertekrendel. Kepes lesz aterezni masok helyzetet, de elofordulhat kepes erzelmeket kivaltani egy bionyos film/zene/konyv. Na ha ez nalad nem tortent meg akkor semmit nem ertettel meg a Matrix cimu fimbol, se annak tovabbi 2 folytatasabol. Ezt nem lehet elmagyarazni, es nem is akarom. Csak arra kerlek amit nem ertesz azt legalabb ne fikazz hanem gondolkodj el magadon egy kicsit. Ne aggodj EN is pont ilyen voltam mint TE, de szerencsere kepes vagyok a valtozasra es egy kicsit kevesbe szogletesen gondolkodni. Ha ez sikerul akkor nyertel :)
 • Axlkenobi #11
  A Mátrix két dolognak köszönhette sikerét: ügyesen mixelt össze hozott ötleteket (Philip K. Dick-szerű sztorit, John Woo-féle ázsiai akciófilm-esztétika), és mindez jókor volt jó helyen. Ezredforduló, a világháló egyre nagyobb teret hódít meg, a Mátrix pedig ügyesen lovagolta ezt meg Wachowskiék itt még jó érzékkel egyensúlyoztak az ízlésesség határán mind a történet mind a látványvilág terén.

  A folytatásokról ez már nem mondható el: az egész képi világ olyan mint valami meleg divatbemutató meg szado-mazo klubok és ehhez jön még a nevetségességig túltolt konyhafilozófiai álbölcselkedés. Egymást érik az ostobábbnál-ostobább mondatok úgy előadva, mintha legalábbis az élet értelmét fejtették volna éppen meg. Ehhez jön még, hogy az effektek is hagytak maguk után nem kevés kívánni valót, gondolok itt főleg a Smith ügynökös verekedésre és az autópályás üldözésre a második részből.

  Lényeg a lényeg, a Mátrix egy közepesen jól öregedő kultuszfilm két teljesen félrement folytatással.

  Hogy érdemes-e rebootolni? Utólag leszünk csak okosabbak, mert a lehetőség megvan, hogy valami friss, újszerű és nagyszerű szülessen, de az is benne van a pakliban, hogy a folytatások szintjén, vagy az alatti ostoba fércművet sikerül csak összeeszkábálni. Sok múlik majd azon ki írja és ki rendezi.
 • Macropus Rufus #10
  sztem a Matrix sikerének csak az egyik része volt a sztori (ami amúgy semmi újat nem mondott: ne néz hanem láss. A szemed megtéveszthet. Mi a valóság... blabla ez amolyan távol keleti bölcsesség halmaz) Viszont a látvány adta a másik felét, ami azért valljuk be: 1999-ben akkorát ütött mint anno, amikor a T2 átfolyt rácson, majd befolyt a liftbe. A remake semmi újat nem fog mutatni. Sztoriban tuti, hogy nem. De a látvány világ is erősen megkérdőjelezhető. Véleményem szerint ez nem fog kasszát robbantani.
 • Zombee #9
  Nem Thomas Anderson jött rá a turpisságra. Őt csak kiszedték a mátrixból, mert ő a kiválasztott, de erre magától sose jött volna rá.
 • Jawarider #7
  Szerintem a 1. és a 2. egyben pont jó volt. Sok minden kiderült ill. sok plusz infó is benne volt a másodikban, viszont a 3. valóban katyvasz volt.