Szekeres Viktor

Oscar 2017: Itt vannak 2016 legjobb filmjei és színészei

A Saul fia után idén ismét Oscar-díjat kapott egy magyar film. A Mindenki sikere így nálunk egyértelműen elhomályosítja a Suicide Squad Oscarját.

Láttad a Holdfényt?
  • Igen.
  • Nem, de meg fogom nézni.
  • Nem.
Idén rekordmennyiségű, 14 díjra jelölték az egyébként valóban remekül sikerült Kaliforniai álmot, azonban bármennyire is azt szokták mondogatni, hogy Hollywood szereti díjazni a Hollywoodról szóló filmeket, a díjátadó első fele azzal telt, hogy számolgattuk, mennyi díjat bukott már el a musical. Később persze helyreállt a világ rendje. Úgy ahogy. Ugyanis a végén, a fő kategóriában először a Kaliforniai álomnak "adták" a díjat, később viszont kiderült, hogy az a Holdfényt illeti, csak éppen Warren Beatty rosszul olvasta fel a címet a kezében lévő papírdarabról. (Frissítve: Helyesbítünk, rossz borítékot kapott a kezébe, a legjobb színésznőset.)


Kihirdették a 89. Oscar-díjat elnyerők névsorát. A díjkiosztó gálát Jimmy Kimmel műsorvezetésével a Los Angelesben lévő Dolby Theatre-ben rendezték, és 225 tévés piacon közvetítették, köztük a hazain is, hiszen a közszolgálati csatorna élőben adta a gálát. A legjobb filmnek járó díjat tehát a világraszóló bakit követően a Holdfény vihette haza, aminek ez volt a harmadik díja míg a Titanichoz és a Mindent Évárólhoz hasonlóan 14 jelölést kapó Kaliforniai álom hat elismerést kapott: a legjobb rendezőnek és a legjobb színésznőnek járót, valamint egyet-egyet a látványért, zenéjéért, a legjobb betétdalért és a fényképezésért. Egynél több díjat még A régi város (2) és A fegyvertelen katona (2) kapott.

A díjátadó kapcsán még mindig előfordul, hogy egyesek "oscaroznak" és bezzegeznek, ami elég abszurdan hat, hiszen a díjazottak nagy része (a fő kategóriások mindenképp) nem az Oscar "találmányai", a legtöbb film sokadik díját nyeri a díjszezonban - ez igaz a Kaliforniai álomra és a többi jelöltre is. Például a szombati független filmes Spirit Awards fődíját (és még további ötöt) a Holdfény vitte el, s mindez áll a színészekre, hiszen Emma Stone, Casey Affleck, Viola Davis és Mahershala Ali már több tucat elismerést vehetett át, vagy nyugtázhatott idén.


Minket természetesen az érdekelt legjobban, hogy a Mindenkinek sikerül-e megnyernie a legjobb rövidfilmes kategóriát - a siker összejött, annak ellenére, hogy magyar filmet ebben a kategóriában most jelöltek először. (A Mindenki tavaly nyáron a közszolgálati csatornán volt látható, és tegnap is leadta a Duna, január óta pedig az HBO GO-n nézhető meg.) A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején, iskolai környezetben játszódik, központi eleme egy rossz pedagógiai modell, egy gátlástalan tanárnő sikerhajhászása, amelyre a film gyerekszereplői adnak csattanós választ. Az összefogás erejéről szóló 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia, továbbá a rendező mellett Udvardy Anna producer és Csillag Mano vágó is részt vett a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett Oscar-díjátadón.


A tavalyi magyar díjazott, a Saul fia utódja egyébként egy iráni film lett, a már idehaza is egy ideje látható Az ügyfél, melynek rendezője nem jelenhetett meg a gálán. Az iráni rendező azonban már jóval a ceremónia előtt bejelentette, hogy nem megy el a díjátadóra a hét muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását korlátozó - azóta már felfüggesztett - amerikai elnöki rendelet miatt. Mint írta, honfitársai és a további hat érintett ország iránti tisztelete jeléül maradt távol.

Ennyi díjátadót követően az utolsón sok meglepetésről nehéz lenne beszélni. A Mindenki sikere inkább csak számunkra volt nagyon kellemes meglepetés, egyébként az esélyesek között emlegették, bár egyesek számára némiképp váratlanul érkezett A Legendás állatok jelmezes és A fegyvertelen katona vágós díja, aki viszont látta a Suicide Squadot, az valószínűleg nem panaszkodott a maszkok dizájnja miatt. Az viszont biztos, hogy az utolsó pár díj, vagyis a fő kategóriák a totális papírformát hozták, egészen addig, míg a fő esélyes Kaliforniai álomnak adták a legjobb filmnek járó díjat - a többi az Oscar-történelem része lesz. Miképp az is, hogy a hangvágás kategóriában az a Kevin O'Connell kapta a díjat, akit korábban 20-szor is jelöltek (az 1984-es becéző szavaktól egészen a 2007-es Transformersig), de egyszer sem nyert. Ezúttal viszont összejött neki a siker.

Megnézted az Oscar-jelölt magyar rövidfilmet, a Mindenkit?
  • Igen.
  • Nem, de tervezem.
  • Nem.
A jelölt filmek kapcsán egyébként érdemes elmondani, hogy a közönség szokás szerint nem mindegyikre talált rá. Két Oscarra (is) tervezett alkotás az Oscar nélkül, önmagában is sikeres volt: A számolás joga (152 millió dollár bevétel Amerikában, 30 millió dollár bevétel a világ többi részén), illetve a Kaliforniai álom (141 + 228 millió dollár), ezek mellett a többiek inkább csak a témájukhoz képest meglepően jó, valamint korrekt szereplést mondhatnak magukénak: Fences (57 + 2 millió dollár), A régi város (47 + 15 millió dollár), Oroszlán (43 + 46 millió dollár), A préri urai (27 millió dollár) és Holdfény (22 millió dollár). A kilenc legjobb filmes díjra jelölt filmből kettő popcorn mozinak számított, így azok természetesen sok nézőt érdekeltek: Érkezés (100 + 97 millió dollár) és A fegyvertelen katona (67 + 108 millió dollár).

A 2016-ös Oscar-díjas filmek kategóriánként - a jelöltek listáját itt lehet elérni.

Legjobb film: Holdfény
Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
Legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck (A régi város)
Legjobb női főszereplő: Emma Stone (Kaliforniai álom)
Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)
Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)
Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város
Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény
Legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél
Legjobb operatőr: Kaliforniai álom
Legjobb vágás: A fegyvertelen katona
Legjobb látványtervezés: Kaliforniai álom
Legjobb jelmeztervezés: Legendás állatok és megfigyelésük
Legjobb smink: Suicide Squad
Legjobb eredeti filmzene: Kaliforniai álom
Legjobb betétdal: Kaliforniai álom: City of Stars
Legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona
Legjobb hangvágás: Érkezés
Legjobb vizuális effektusok: A dzsungel könyve
Legjobb animációs film: Zootropolis - Állati nagy balhé
Legjobb dokumentumfilm: OJ: Made in America
Legjobb rövidfilm: Mindenki
Legjobb animációs rövidfilm: Szalonka
Legjobb rövid dokumentumfilm: The White Helmets

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #2
    Jól olvasta fel, csak nem azt a borítékot kellett volna, de erről meg nem ő tehet.
  • ReszegKoldus #1
    "Warren Beatty rosszul olvasta fel a címet a kezében lévő papírdarabról."

    Nem ő olvasta fel a címet, egyébként se lehet könnyű a helyes címet felolvasni, ha teljesen más borítékot adnak a kezébe.