Szekeres Viktor

Egyértelmű, hogy melyik lett a tavalyi év legjobb filmje

Szinte sohasem látott nagy tarolás volt idén a Golden Globe-díjátadón, sokak szerint az Oscar-verseny is eldőlt.

Meg fogod nézni a Kaliforniai álmot?
  • Igen, persze.
  • Nem, nem érdekel.
Magyar idő szerint ma hajnalban rendezték meg hetvennegyedik alkalommal a Golden Globe-gálát, amit idén már az HBO sem közvetített élőben itthon, így maradtak a fanatikusok számára a külföldi csatornák, illetve a netes streamek. Igazából nem is baj, ha valaki lemaradt erről a nettó 2 óra pár percről, hiszen a műsorvezető, Jimmy Fallon nem erőltette meg túlságosan magát, csak a felkonferálók, valamint a díjazottak emelték az este fényét.


A díjátadónak természetesen valódi jelentősége nem nagyon van, odakint a filmesek körében nem túlságosan elismert a díj, azonban szem előtt van, az egyik legnézettebb és a média is kiemelten foglalkozik vele. Ennek egyrészt a sztársűrűség az oka, másrészt pedig az, hogy újságírók ítélik meg az elismeréseket. A nem túl nagy respekt oka, hogy olyan újságírókról van szó, akik csupán fényképezkednek a sztárokkal, és futószalagszerűen interjúkat készítenek velük, hogy az őket foglalkoztató bulvárlapokból, illetve magazinokból több példányt lehessen eladni.

Idén is természetesen nagy neveket jelöltek a legtöbb kategóriában színészi díjakra (akik így megjelentek a díjátadó gálán, növelve annak reprezentációs értékét), a filmek és tévésorozatok esetében pedig próbálták követni a konszenzust, bár így is akadtak nagy meglepetések, elég csak a minisorozatos kategóriában három díjat is kapó The Night Managerre gondolni, mely így "lenyomta" a nagy esélyes, American Crime Story - Az OJ Simpson-ügyet.


A legjobb tévés dráma a Netflix 100 milliós sorozata, az Erzsébet királynőről szóló The Crown lett (a Trónok harcának és társainak csak a vert mezőny jutott), a tévés komédiák között pedig az az Atlanta diadalmaskodott, melynek a magyar premierje éppen ezen a héten lesz a FOX csatornán. Érdekesség, hogy egy kivételével az összes tévés díjat tavaly indult, vagyis újonc sorozat vihette haza, de a kakukktojás is most lett először jelölve.

A többséget persze a filmek érdeklik, de a kategóriák zömén nincs nagyon mit elemezni, ahol ugyanis elindult a Kaliforniai álom (La La Land), ott nyert is, ami hétből hét sikert jelentett. (Damien Chazelle filmjében Emma Stone és Ryan Gosling szerelmespárt alakít, akik pályakezdőként próbálnak befutni Hollywoodban.) Azonban mivel a film a komédiák és musicalek közös csoportját erősítette, így szabad volt a rablás a drámák között, és végül a Holdfény (Moonlight) kapta meg a fődíjat - ez egy Miami környékén felnövő fekete, szegény, meleg fiú élettörténetét kíséri végig. A kis költségvetésű alkotás forgatókönyve Tarell Alvin McCraney színdarabjából készült, a film egyik producere Brad Pitt cége, a Plan B volt. A régi város (Manchester By The Sea) pedig egy színészdíjjal vigasztalódhatott - Casey Affleck be is jelentkezett ezzel az Oscarra, bár ott már egy kategóriában fog indulni Ryan Goslinggal. Casey Affleck élete eddigi talán legjobb alakítását nyújtotta Kenneth Lonergan filmjében.


Meg fogod nézni a Holdfényt?
  • Igen, persze.
  • Nem, nem érdekel.
A nagy kérdés az Oscar előtt, hogy a Kaliforniai álom tarolása inkább annak köszönhető, hogy a könnyebb műfajban nem akadt sok kihívója, vagy valóban fel kell készülnünk arra, hogy A régi városnak vagy a Holdfénynek nem lesz sok esélye ellene. A gála egyébként a politikai célzásoktól sem volt mentes, hiszen alig két hét maradt Donald Trump elnöki beiktatásáig. Fallon bevezetőjében a Golden Globe-díjátadót azon kevés helyek egyikeként emelte ki Amerikában, ahol még számít a nép szavazattöbbsége, amivel arra célzott, hogy az elektori szavazattöbbséget figyelembe vevő amerikai választási rendszer miatt hiába kapott a demokrata Hillary Clinton több millió állampolgári vokssal többet, mégis a republikánus Trump nyerte az elnökválasztást.

A 74. Golden Globe díjazottjai:

Dráma: Holdfény
Komédia/musical: Kaliforniai álom
Idegen nyelvű film: Elle
Animációs film: Zootropolis
Rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
Férfi főszereplő (dráma): Casey Affleck (A régi város)
Férfi főszereplő (musical/komédia): Ryan Gosling (Kaliforniai álom)
Női főszereplő (dráma): Isabelle Huppert (Elle)
Női főszereplő (musical/komédia): Emma Stone (Kaliforniai álom)
Férfi mellékszereplő: Aaron Taylor-Johnson (Éjszakai ragadozók)
Női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)
Forgatókönyv: Kaliforniai álom
Filmzene: Kaliforniai álom
Betétdal: City of Stars - Kaliforniai álom

Drámai sorozat: The Crown
Komikus sorozat:Atlanta
Minisorozat vagy tévéfilm: American Crime Story - Az OJ Simpson-ügy
Férfi főszereplő (dráma): Billy Bob Thornton (Goliath)
Férfi főszereplő (komédia): Donald Glover (Atlanta)
Férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Tom Hiddleston (The Night Manager)
Női főszereplő (dráma): Claire Foy (The Crown)
Női főszereplő (komédia): Tracee Ellis Ross (Feleték fehéren)
Női főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Sarah Paulson (American Crime Story - Az OJ Simpson-ügy)
Férfi mellékszereplő: Hugh Laurie (The Night Manager)
Női mellékszereplő: Olivia Colman (The Night Manager)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Montanosz #6
    az egész arra volt jó hogy fikázzák trumpot mint akiknek elvették a játékszerűket ugy viselkednek
  • IMYke2.0.0.0 #5
    Na, eddig azt se tudtam, hogy eszik-e vagy isszák a Kaliforniai álmot.
    Kellett a Golden Globe, hogy megtudjam: ezek után különben sem fog érdekelni. Nem komálom a musicaleket.
  • TokraFan #4
    Szellemcápán, kaliforniai álmon...egyáltalán, bármilyen musical-en mit szerettek, nem értem!
  • Yagami #3
    Moonlight: fekete, szegény, meleg fiú. Atyaég miféle kombók lesznek még itt pár év múlva :D Még a testi/szellemi fogyatékot igazán beletehették volna...így már meg sem nézem :(
  • MZperX75 #2
    Szellemcápán mit szeretnek én nem értem inkább 77x A Kaliforniai álom.


    Utoljára szerkesztette: MZperX75, 2017.01.09. 18:35:22
  • grebber #1
    Ezen a musicalen mit szerettek én nem értem.... Akkor inkább 76x megnézem a szellemcápát.