Szekeres Viktor

Arany Málna-díj: 2015 legpocsékabb mozis teljesítményei

Az Arany Málna-díj idei "győztese" nem egy, hanem két film lett. És szokás szerint ismét nem a valóban legrosszabb filmeket választották ki.

Láttad A szürke ötven árnyalatát?
  • Igen.
  • Majd esetleg. Valamikor.
  • Nem.
Az idei Oscar-gála előestéjén 36. alkalommal került kiosztásra a legrosszabb filmeknek és legpocsékabb filmes teljesítményeknek járó The Golden Raspberry Awards (röviden: Razzies), azaz az Arany Málna-díj. Természetesen nem egy komoly díjról van szó, hiszen míg az Oscart az amerikai filmes akadémia tagja ítélik oda az általuk arra érdemesnek tartottaknak (a szervezet tagságát rengeteg színész, rendező és egyéb filmes alkotja), addig az Arany Málnára jóformán az szavaz, aki akar (a tagság olcsón megvásárolható), a filmeket még megnézni sem kötelező.


Tavaly az Arany Málna több filmet is kipécézett, de korábban általában egy nagy "nyertes" akadt, aminek majd minden díjat odaítéltek. Idén valahol a két megoldás között kell keresnünk a megoldást: bár A szürke ötven árnyalata kapta a legtöbb díjat, de a Fantasztikus Négyes is erős jelenléttel bírt, ráadásul a két film megosztva kapta a főkategóriás elsőséget. Ami egyébként azt is jelentette, hogy Adam Sandler idén is megúszta a leégetést - bár valószínűleg csak annak köszönhetően, hogy Netflixes filmje, a Ridiculous Six nem jöhetett szóba a jelölések során.

Mondanunk sem kell, hogy nem a két fenti film volt a legrosszabb a 2015-ös felhozatalból, még a jelöltek között is akadtak gyengébben sikerültek (sőt, csak olyan volt, hiszen mind a Pixel, mind a Jupiter felemelkedése, mind pedig A pláza ásza 2 jóval gagyibb), azonban ezek talán a legismertebbek, ezeket megnevezve kaphatja a legtöbb bólogatást a Razzies, ezeket a legnagyobb divat gyűlölni, még akkor is, ha sokan nem is látták őket. Egyébként természetesen két valóban gyenge alkotásról van szó. Még akkor is, ha egyik sem lett annyira bűn rossz, hogy rászolgált volna a fröccsöntött szobrocskára.


És mivel A szürke ötven árnyalata került idén fókuszba, ezért a nagy sztárok is megúszták a Málnát, hiszen a főszereplők között a kevésbé ismert Dakota Johnson és Jamie Dornan lett díjazott (kémia valóban nem sok volt köztük, de inkább csak a karakterük volt színtelen), mellékszereplőként az idén is Oscar-jelölt Eddie Redmayne (Jupiter felemelkedése) és Kaley Cuoco-Sweeting (Alvin és a mókusok 4). Természetesen a Szürke szereplői megkapták a legrosszabb párosnak járó díjat is, az írója pedig a forgatókönyveset, míg az F4 rendezői és remake kategóriában égett

Láttad a Fantasztikus Négyest?
  • Igen.
  • Majd esetleg. Valamikor.
  • Nem.
És ismét megtalálható volt a díjak között egy pozitívabb hangvételű elismerés is, a "Leglátványosabb javuló tendencia"-kategória, melyben olyan korábbi "díjazottakat" emelnek ki, akik sikeresen revideálták magukat. Most ezt a díjat más nem kaphatta, mint Sylvester Stallone, aki minden idők legtöbb Arany Málna-tulajdonosaként át fogja venni (vagy már át is vette) a mellékszereplői Oscart a Creedért. Ennek a kategóriának a további jelöltjei Will Smith, M. Night Shyamalan és Elizabeth Banks voltak.

(A jelöltek teljes névsorát itt tettük közzé.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #4
    Azért ilyen magabiztosan nem kellett volna a cikkírónak kijelentenie, hogy Sly veszi át az Oscart. Sajnos nem jött be, pedig évek óta először volt valaki, akinek drukkolhattam.

    Amúgy az Oscar sem feltétlen a legjobbnak jár, A visszatérőről is kezdettől fogva sejteni lehetett, hogy díjat akarnak kapni - bár itt kivételesen a film tényleg jó.

    A Szürke 50 árnyalata és a Fantasztikus négyes pedig tényleg szar, a Pixels-nek legalább az alapötlete jó, igaz nem láttam, valószínűleg nem is fogom.
  • asgh #3
    Igazából a Mad Max-nek és az Ex-Machinának kellett volna kiosztani a dijat, azzal nagyjából egyensúlyba kerülne az univerzium.
  • NEXUS6 #2
    Most miért nem a Sharknado 3 kapta? Szemétség.
    XD
  • Meridian #1
    Mindkét filmet láttam, borzalmasan fos volt mindkettő...