Szekeres Viktor

Oscarra jelölték a Saul fiát

Versenyben a Saul fia, csak egy jelölést kapott A szürke ötven árnyalata, kettőt az Ex Machina, ötöt az új Star Wars, a Mad Max: a harag útja pedig 10-et.

Hány filmet láttál az idei Oscar-jelöltek közül?
  • Egyet sem.
  • Csak egyet.
  • Kettőt vagy hármat.
  • 4-6-ot.
  • Majdnem mindet.
  • Az összeset.
Guillermo del Toro és Ang Lee, valamint John Krasinski, és az amerikai filmesek akadémiájának elnöke, Cheryl Boone Isaacs bejelentette a 88. Oscar-díj jelöltjeit - a párosok 24 kategórián osztoztak. A díjkiosztó gálát Chris Rock műsorvezetésével február 28-án fogják rendezni a Beverly Hillsben lévő Samuel Goldwyn Theaterben, és több mint 225 tévés piacon közvetítik majd élőben az aranyszobrok átadását - többek között itthon is, az HBO-nak köszönhetően.


Idén sem került új kategória a kínálatba, s ismét zömében öt jelöltet találunk kategóriánként, mindössze a legjobb film címért versengők vannak többen, szám szerint nyolcan (a fő kategóriás jelöltek száma nem meghatározott, csak 10-ben maximált). Pár, túlzottan speciális kategóriába a hagyomány alapján, csak 3 nominált került.

Mint általában, az Oscar-jelölések most is papírforma-eredményeket hoztak, köszönhetően annak, hogy már több tucat díjátadóra sor került az elmúlt hónapokban, kritikusok, szakmai szervezetek és más országok akadémiái is kihirdették legjobbjaikat, és mivel a jó film mindenhol jó film, ezért az Oscaron is az eddig emlegetett filmek, illetve filmesek kaptak kiemelést. Inkább csak az volt a kérdés, hogy ezúttal végre lesz-e 10 filmes jelölt, vagy "szokás szerint" csak 8-9-nek jut nomináció? No meg mindig is érdekes látni, hogy a legjobbak közül mely filmek rendezői nem kapnak jelölést, illetve, hogy mi lesz az a bizonyos meglepetés jelölés, amire minden évben sor szokott kerülni. Persze mindez általánosságban értendő, hisz minket legjobban az érdekelt, hogy a Saul fia bejut-e a legjobb idegennyelvű filmek mezőnyébe, esetleg elismerik-e Erdélyi Mátyás kalaplengetést érdemlő operatőri munkáját úgy, mint tavaly a lengyel Ida esetében európai kollégájáét.

Nos, a válaszok: nem lett tíz filmes jelölt, mindössze nyolc, a kiemelt filmek közül a Kémek hídja, a Mentőexpedíció és a Brooklyn rendezője nem részesült a jelöltség kegyében, a Saul fia versenghet a továbbiakban is az arany szoborért, de más jelölés nem jutott a filmnek, hiszen majd minden játékfilmes kategóriában amerikaiak értek el nominációt. Meglepetés jelölés pedig idén a svéd A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt, mely a smink és haj kategóriában európai filmként került kiemelésre, valamint A szürke ötven árnyalata (eredet betétdal), az Ex Machina két említése, és az Agymanók, valamint a Straight Outta Compton forgatókönyves jelölése is ide sorolható.

Aki nem követi a filmes híreket, annak lehet, hogy meglepő a legjobb filmek között a Mad Max: A harag útja feltűnése, hiszen közönségfilmek ritkán részesülnek efféle elismerésben, de, ahogy azt mi is megírtuk, már a tavaszi premiert után megindult a zsizsegés arról, hogy esélye lehet a filmnek - George Millert meg egyébként is elismeri az Akadémia, hiszen 20 éve a Babe-ért is kapott Oscar-jelölést. A harag útja mellett egyébként a Mentőexpedíció jelölése is elismerést érdemel, hiszen egy másik nagyon sikeres közönségfilmről van szó.

A jelölések nagy nyertesének A visszatérő és a Mad Max: A harag útja (12, illetve 10 jelölés) tekinthető, de természetesen a korábban hájpos filmek egy része (Spotlight - Egy nyomozás részletei, A nagy dobás, Carol) is jól szerepelt, igaz, utóbbi épp a legfontosabb kategóriába nem jutott be. Íme a legfontosabb kategóriák jelöltjei, az összes többit az Oscar-díj honlapján lehet elolvasni

Legjobb film

A nagy dobás
Kémek hídja
Brooklyn
Mad Max: A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő
A szoba
Spotlight - Egy nyomozás részletei

Legjobb rendező

Adam McKay - A nagy dobás
George Miller - Mad Max: A harag útja
Alejandro González Iñárritu - A visszatérő
Lenny Abrahamson - A szoba
Tom McCarthy - Spotlight - Egy nyomozás részletei

Legjobb férfi főszereplő

Eddie Redmayne - A dán lány
Bryan Cranston - Trumbo
Leonardo DiCaprio - A visszatérő
Matt Damon - Mentőexpedíció
Michael Fassbender - Steve Jobs

Legjobb női főszereplő

Cate Blanchett - Carol
Brie Larson - A szoba
Jennifer Lawrence - Joy
Charlotte Rampling - 45 év
Saoirse Ronan - Brooklyn

Legjobb férfi mellékszereplő

Tom Hardy - A visszatérő
Christian Bale - A nagy dobás
Mark Ruffalo - Spotlight - Egy nyomozás részletei
Mark Rylance - Kémek hídja
Sylvester Stallone - Creed

Legjobb női mellékszereplő

Rooney Mara - Carol
Jennifer Jason Leigh - Az aljas nyolcas
Rachel McAdams - Spotlight - Egy nyomozás részletei
Alicia Vikander - A dán lány
Kate Winslet - Steve Jobs

Legjobb idegen nyelvű film

A kígyó ölelése
Mustang
Saul fia
A sivatagon át
Krigen (A War)

Legjobb animációs film

Anomalisa
Boy and The World
Agymanók
Shaun, a bárány
When Marnie Was There

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #73
    "Minket magyarokat kimondottan érdekel ez a film és nemcsak azért mert egy különleges szelete a magyar történelemnek, hanem azért is mert egy ungvári magyar emberről szól, aki zsidó hite miatt jutott oda, a pokol lemélyebb bugyraiba, ahonnan nem volt visszaút. Kárpátalján élő embereket még ma is fenyegeti a háború réme, egy olyan háború réme amelyikhez semmi közük, mégis fiatal magyar embereket koporsókban visznek haza az orosz-ukrán frontról. Auslander Saul története döbbenetes és felkavaró. A rendező elérte azt, hogy nézőként úgy érezzük magunkat mintha részesei lennénk az eseményeknek. Nemes Lászlónak azt kívánom, hogy boldogságot érezen, azt hogy mennyire magyar a történet és érezze milyen mélyen hisszük magunkénak ezt a tragédiát és bizzon az Oscarban magyarként."
    .
    Azt hiszem egy ilyen dicséretnél semmi nem dühíti jobban a rendező urat.
  • lac coo #72
    Nemes Jeles szerint a fröcsögő kommentelőkkel foglalkozni olyan, mintha felvennénk egy hangversenyt, öszevágnánk belőle a köhögéseket, és azt hallgatnánk.

  • ManoNegra #71
    Hát, igen. De ilyen a háború.
  • Tinman #70
    Semmi sem megfellebbezhetetlen... az a gond, hogy elég, ha csak a negyede igaz.
  • Tinman #69
    Ilyen gyorsan végeztél az olvasással?
  • sertrex #68
    Ember! Lehet, hogy tudsz olvasni, de az értéssel már komoly gondjaid vannak.
  • ManoNegra #67
    Nem mondom hogy nem voltak kegyetlenségek az ukrán fronton, de a Krausz könyvet felhozni mint megfellebbezhetetlen igazság, azért kicsit erős. Ha a szovjet levéltári iratokból indulunk ki, akkor a katyni mészárlást is a németek követték el, pedig hát...
  • Tinman #66
    Így van olvasgass könyveket, mert erősen rád fér.

    Kezdésnek ezekkel alapozz a témában:
    - Tálas Péter: A ruandai népirtás
    - Gyurok János: Srebrenica – Kegyelem, alázat
    - Máté György: Pol Pot

    Ez a hab a torta tetején, amikor hazánk fiai uszkve 100 000 orosz, ukrán és belorusz civilt végeztek ki: Krausz Tamás, Varga Éva Mária: "A magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban - Levéltári dokumentumok 1941-1947"

    Jó művelődést, majd elgondolkodást arról mennyire korlátolt elmére vall, aki ilyeneket irkál: "A holocaust filmekre meg szerintem azért van folyamatosan szükség mert jönnek az új generációk, akik csak a filmekből tudják meg, hogy milyen dolgokra (volt?) képes az emberiség és soha többé ne ismétlődjön meg."

    A többi népirtást is napi szinten kellene tartani a köztudatban, nem ám csak a zsidók ellenit! Méghozzá azért, mert azon áldozatok életének értéke pontosan megegyezik a holokauszt áldozatainak életének értékével, pontosan ugyan akkora veszteség! Se több, se kevesebb! Mégis rettenetesen egyoldalú a kollektív tudat látásmódja a történelem eme szégyenfoltjairól, ezt a te példád is ékesen bizonyítja.
  • sertrex #65
    Oké, Erős leszek. Ígérem. Köszi a biztatást, már kezdtem elveszíteni a hitemet. LOL

    Már megbocsáss, de hogy jön ez ide? Ne tévesszük már össze az Oscart az üdvhadsereggel. A filmeket művészek készítik és többnyire nem megrendelésre dolgoznak, hanem azt írják, filmesítik meg, ami őket érdekli, érinti. Vagy fognak egy regényt ami valaha hatással volt az egyik rendezőre, producerre vagy éppen egy forgatókönyv íróra és filmet forgatnak belőle. Biztosan nem hülye mindegyik, hogy ne tudná mi folyik a nagyvilágban, de egyszerűen ő arról ír, rendez, ami érdekli. Ez egyébként a művészi szabadság. És igen többségük komolyan gondolja, hogy a holokauszt filmekkel fel akarja hívni a figyelmet, nem akarja hogy feledésbe merüljön. És ha a nézők eléggé érettek egy-egy ilyen filmhez, akkor nem csak a holokausztot látják bele egy ilyen alkotásban, hanem az összes hasonló szörnyűséget. Mert ugye a népírtás az népírtás, még ha itt nekünk a nyugati világban elsőre a holokauszt ugrik is be. Szóval köszi újra, hogy leszólsz hozzám a magas lóról, de azért azt tudod ugye, hogy nem csak google-ról lehet tájékozódni ez ügyben, hanem vannak könyvek is ebben a témában szép számmal. Tudod, amiket lapozni lehet. ;)
    Utoljára szerkesztette: sertrex, 2016.01.16. 10:07:32
  • Tinman #64
    "A holocaust filmekre meg szerintem azért van folyamatosan szükség mert jönnek az új generációk, akik csak a filmekből tudják meg, hogy milyen dolgokra (volt?) képes az emberiség és soha többé ne ismétlődjön meg."

    Légy erős, ez azóta jó sokszor megismétlődött. Google -> népirtás. Az emberiség lószart se tanul a saját hibáiból. A holokauszt filmek egy népcsoportnak nyilván hasznosak, de a többiről nem szól a fáma és ez a szörnyű, nem az n+1. holokauszt film :-/