Szekeres Viktor

Az oroszok tettek keresztbe A hobbit 3-nak

A gyenge rubel miatt jelentős veszteség érte A hobbit-sorozat harmadik részének gyártóit.

Érdekes cikk jelent meg a The Hollywood Reporterben, mely arról számol be, hogy szúrt ki Oroszország A hobbit: Az öt sereg csatája gyártójával, ugyanis nem csak az előző filmek közel sem elsöprő fogadtatása miatt nem érte el a film az egymilliárdos világbevételt. Az MGM és a Warner azért bevételez a tervezettnél minimum 90 millió dollárral kevesebbet, mert a filmes cégek - mint sok más amerikai vállalat - az export során a kedvező árfolyamokból és a gyenge dollárból is busásan megszedték magukat. Azonban ősztől kezdve az árfolyamesések hatására a dollár jelentősen megerősödött, s míg 2013 december 1 euró 1,38 dollár volt, addig január végén már csak 1,13 dollár.

Ennek hatására már Ausztráliából és Latin-Amerikából is kisebb bevétel folyt be nominálértékben a hollywoodi stúdiókhoz, de a legnagyobb érvágást a rubel válsága jelentette, ami miatt az Oroszországból érkező bevételek jóformán megfeleződtek. Miközben a harmadik A hobbit-epizód nézettsége nem csökkent, a Warner az elmúlt évek legdinamikusabban fejlődő piacáról csak 25,5 milliós bevételt tudott leszippantani a második rész 45 milliójával szemben.

Még mielőtt valaki istenkáromlást kiáltana: A hobbit-sorozat harmadik része nagy siker, rengeteg pénzt termelt, minden idők egyik legsikeresebb filmje, azonban az elmaradt, ámde betervezett bevételek - főleg, ha azok 100 milliós nagyságrendűek - igencsak érzékenyen érinthetik a gyártó stúdiót. Márpedig A hobbit-sorozat bevételei nem csak Amerikában csökkentek (303 millió, 258 millió, 253 millió), hanem Amerikán kívüli is (714 millió, 702 millió, 686 millió), így a 2. és 3. film összbevétele már elmaradt az egymilliárdtól.

Itt a kulcsszó a csökkenés, ugyanis az efféle trilógiáknál a nemzetközi hatás miatt általában mindig növekvő bevételekkel szoktak számolni, elég csak arra gondolni, hogy az eredeti A gyűrűk ura-trilógia epizódjai egy évtizede a 872 milliós bevételt termelő első film után előbb 926 millió, majd pedig 1,12 milliárd dollárig jutottak el. (Jobb bele sem gondolni abba, hogy ez mai viszonyok között hány dollárt ér.)

Paul Hanneman, a Fox nemzetközi forgalmazásáért és marketingjéért felelő szakember elmondta, hogy a veszteségeket a marketingköltések csökkentésével lehet valamennyire kompenzálni, de összességében ha egy stúdió egy film esetében 200 milliós bevételt tervez és csak 150 vagy 175 millió dollárosat realizál, akkor annak hatásai igen jelenősek lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #64
    Ebbol kivancsi vagyok, hogy mi lesz, mivel ebben mar evek ota remenykednek az oroszok, de egyelore csak addig jutottak, hogy egy par honapja alakult US ceg felvetette, hogy talan hitelbol majd fog ilyeneket gyartani az USA-ban...
  • Tetsuo #63
    https://kuruc.info/r/4/139418/
  • Serutekin #62
    Én elmondtam amit akartam és az értelmesebbeknek leesik, hogy bizony kettő meg kettő az nem 1 :)
  • Jakuza1 #61
    Na mit mondtam ? Vergodik a partra vetett hal. :)
  • Papichulo #60
    Most akkor olvasd el ujra es figyelmesen az #57-et es jelezd, hogy hol van ellentmondas az altalad linkelt cikkel!

    Ha az export érték növekszik az elmúlt időszakba Oroszország irányába akkor nem beszélhetünk embargóról.

    Ez is fogalomzavarban szenvedo megnyilvanulas volt, mivel nem csak teljes embargo letezik. Bizonyos termekeknel (pl. dual-use) lehet embargo, mikozben mas termekeket vigan szallitank, ld. COCOM.
    Utoljára szerkesztette: Papichulo, 2015.02.13. 08:50:18
  • Jakuza1 #59
    De hat ez nem lehet igaz, egy olyan usaba halalosan szerelmes forumozo szemeben, aki majd ugy is talal erre kifogast. :)
  • Serutekin #58
    Ígérem keresek majd Indexes cikket is hátha akkor hiszel nekünk végre :)

    http://www.origo.hu/gazdasag/20150123-bovult-az-oroszorszagi-amerikai-import.html
  • Papichulo #57
    Ez azt jelenti hogy nem csak mezőgazdasági terméket szállítanak, hanem ugyanúgy mást is.

    Mezogazdasagi termeket nem tudnak szallitani, ugyanis azt Oroszorszag nem engedi be, mivel ezekre a termekekre o hozott embargos dontest! Mas termeket meg persze, hogy tudnak szallitani, amivel nem sertik a nyugati embargot.

    ps: Feltetelezem te is Jakuza1 valami osztalytarsa/sockpuppetje vagy, amikor mar nagyon nincsenek ervei, akkor szokta ezt a modszert beinditani. Azt javaslom, hogy ilyenkor inkabb egyetlen postban, de osszeszedetten probaljatok valaszolni legkozelebb!
  • Serutekin #56
    ui: Lezárva a vitát. Ha az export érték növekszik az elmúlt időszakba Oroszország irányába akkor nem beszélhetünk embargóról. Ez azt jelenti hogy nem csak mezőgazdasági terméket szállítanak, hanem ugyanúgy mást is. (mert akkor meg stagnálás lenne legalább) A számok nem hazudnak...
  • Jakuza1 #55
    #36 -os hozzaszolasban - Mar akkor megcafoltam es leirtam szinte ugyanazt mint te. Szerinted eszrevette magat ? :)
    Eskuszom fingja nincs mit linkel be, mert angol tudasa lathatoan semmi, mikor mezogazdasagrol beszel valaki, belinkel olajipar es banki szanciokat. :) Utana meg felteteles modos 2013-as adatokat, es meg azokat is a deviza atvaltas nelkul akarja terelomodban masok tudomasara hozni. Vicc a muki. :)