Szekeres Viktor

Ismét lesz Román Filmhét

Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a legfrissebb román filmtermésből válogató Román Filmhét.

Akik igazi filmrajongók, azok pontosan tudják, hogy az elmúlt években a román filmművészet mennyire elhúzott a hazaitól, szomszédunktól rengeteg díjnyertes alkotást és rendkívül igényes filmet láthattunk 2007 óta. Így nem csoda, hogy az idén is megrendezésre kerülő Román Filmhét is komolyabb érdeklődésre tarthat számot. A több fesztiválsikert felvonultató válogatás október 14-én a Közelebb a Holdhoz című tragikomédia ingyenesen látogatható vetítésével kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az 1959-ben játszódó, valós eseményeken alapuló furcsa történetben egy bankrablás miatt halálra ítélt tettespárost „felkérnek”, hogy játsszák el saját szerepüket egy nevelési és propaganda célból készülő filmben.

A filmhéten további öt játékfilmet vetítenek az Urániában. Látható lesz Stere Gulea Egy komcsi nyanya vagyok! (Sunt o babã comunistã) című vígjátéka, melynek alapjául a legnépszerűbb kortárs román író, Dan Lungu magyarul is megjelent, azonos című regénye szolgált. Iulia Ruginã drámai vígjátéka, a Love Building egy olyan táborban játszódik, amelynek célja a válságba jutott párkapcsolatok „megjavítása”. Valentin Hotea Roxanne című filmdrámája egy negyven körüli férfi történetét mutatja be, akinek élete jócskán összekuszálódik, mikor úgy dönt, hogy kikéri megfigyelési dossziéját, melyet a Securitate készített róla. Radu Gabrea, nemzedékének egyik legtermékenyebb szerzője Egy szerelmi vallomás – Lindenfeld (O poveste de dragoste, Lindenfeld) című filmjében egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő vállalatigazgató egy tévéműsor hatására visszatér szülőfalujába, hogy meglelje már-már elfeledett gyermekkorát. A filmhét keretében a kortárs alkotásokon kívül egy román klasszikust is láthat a közönség. Nicolae Opriþescu Januári álmok (Vis de ianuarie) című 1978-as filmdrámája egy szenvedélyes, hazafiasságról szóló alkotás, amely a programban szereplő filmekhez hasonlóan a történelmet idézi meg - természetesen az akkori kor szokásai miatt sok helyen betiltották.

A filmeket magyar felirattal vetítik. A kedvezményes jegyár a Román Filmhét vetítéseire 900 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft. A filmhét részletes programja a www.urania-nf.hu honlapon olvasható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!