Szekeres Viktor

Ismét lehetőséget kap a világhírre egy magyar film

Cannes-ban lesz Mundruczó Kornél új filmjének világpremierje.

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét meghívta hivatalos válogatásába (Sélection officielle) a 67. Cannes-i Filmfesztivál. A rangos válogatást több mint 1800 benevezett játékfilmből állították össze a szervezők. Az új Mundruczó-film világpremierje az "Un Certain Regard" elnevezésű programban lesz, és ez lesz az első állami támogatásával készült játékfilm a cannes-i filmfesztiválon. (A Fehér Istent 280 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap.)

Mindez kifejezetten nagy elismerésnek számít, ugyanis ebben a szekcióban is nem egy, világhírnévre és elismerésre szert tett filmet mutattak be az elmúlt években. Érdekesség, hogy a Fehér Isten nem csak hazai tőke és filmes eszközállomány segítségével készült, hanem a németek és a svédek is részt vettek a készítési munkálatokban. Mundruczó egyébként hatodik filmjével ötödjére került be a cannes-i hivatalos válogatásba.

A Fehér Isten egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás sorsdöntő kérdéssé válik. A hivatalos szinopszis szerint a történetet a következő: Egy új törvény szerint minden korcs után különadót kell fizetni a kutyatartó állampolgároknak. Ebek százait dobják ki a tulajdonosok. A 13 éves Lili sikertelenül próbálja megóvni kutyáját apjától, az is utcára kerül. Hagen és Lili reménytelenül keresik egymást a ködös budapesti utcákon. Miközben a lány kezd beletörődni sorsába, a kutya rájön, a nagyváros dzsungelében a túlélés egyetlen záloga, ha megszűnik lojális lenni korábbi barátai, az emberek felé. Kisemmizett fajtatársai között talál menedéket. A hontalan kutyáknak egyetlen válaszuk marad mindarra, ami velük történt: a lázadás szabadsága. Hagen a nincstelen felkelők élére áll és a kutyák a város ellen indulnak. Bosszújuk véres és kegyetlen. Amint Lili meghallja a távolból a falka ugatását, tudja, ő az egyetlen, aki képes lehet megállítani a vérengzést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #1
    Hát izé... :D Még mindig hiányzik a történeti kreativitás a magyar filmalkotásból... Mármint a történet kreatívnak kreatív, csak éppen olyan végtermékkel, amihez nem lehet kötődni. Ahogy az eddigi lúzerfílinghez sem, ami a magyar filmeket jellemzi.