Szekeres Viktor

Kiosztották az idei Golden Globe-díjakat

Győzött az év egyik valóban legjobb filmje és magasan legjobb tévésorozata is. Ráadásul még Leonard DiCaprio is kapott egy szobrot.

Magyar idő szerint ma hajnalban rendezték meg hetvenegyedik alkalommal a Golden Globe-gálát, amit ezúttal sajnos nem közvetített egy magyar csatorna sem, de szerencsére akit érdekelt az esemény, az tudta nézni vagy valamelyik itthon is fogható műholdas csatornán, vagy pedig az interneten keresztül. A Golden Globe nem túl elismert díj, hiszen nem a szakma vagy a filmes kritikusok ítélik oda, hanem mindössze pár tucat filmes bulvárral foglalkozó újságíró (Hollywood Foreign Press), azonban a GG a hírverésnek köszönhetően mégis az egyik legnagyobb médiafigyelemmel kísért díjátadóvá emelkedett.

Ez a figyelem talán annak is köszönhető, hogy a Golden Globe egyszerre foglalkozik filmes és tévés díjakkal, míg az el nem ismertség nem csak a szavazói körnek köszönhető, hanem annak is, hogy a tagok látványosan engedik magukat lekenyerezni a stúdiók által döntésüket befolyásolandó. Arról nem is beszélve, hogy a Golden Globe, a tévés adás minél nagyobb nézettsége érdekében szeret ismert neveket, sztárokat jelölni a különböző díjakre. No, meg a sztárok révén ismert filmeket, s így előfordulhatott, hogy az idei komédia/musical kategóriában jóformán nem is került komédia vagy musical.


Általában a díjátadó estek nagy nyertesének a drámai kategóriában győzedelmeskedő filmet szokták mondani, azonban az ezt a kategóriát megnyerő 12 év rabszolgaság további 6 jelöléséből egyet sem váltott díjra, míg a komédia/musical kategóriában lévő Amerikai botrány 3 szobrot is kapott - a legjobb filmes mellett a két női főszereplőjéért is. Érdekesség, hogy még a Mielőtt meghaltam is két díjat kapott két férfi szereplőjének köszönhetően - így, ha már Matthew McConaughey-t nem is emlegetik az Oscarra esélyes főszereplők között (és persze maga a film sem merül fel), legalább van szervezet, amely elismerte a szerepre való elég extrém felkészülését.

Tévésorozatok esetében is több "nyertes" volt, hiszen itt három műfaj között is meg kellett osztani az elismeréseket. A drámák közül a Totál szívás kapott két szobrot, a komédiáknál a Brooklyn Nine-Nine, míg a minisorozat/tévéfilm kategóriában a Túl a csillogáson. Alkotói két Aranyglóbuszt vihettek el a ceremóniáról, az ítészek szerint ugyanis ez bizonyult a legjobb tévéfilmnek. Megkapta a díjat az extravagáns zongoraművészt, Liberacét alakító Michael Douglas is. Az idei Golden Globe-jelölések érdekessége, hogy a muzsikus kedvesét megszemélyesítő Matt Damon is rajta volt az esélyesek utolsó, ötfős listáján. Érdekesség, hogy ugyancsak díjat kapott a Városfejlesztési osztály című komédia-sorozatért Amy Poehler, aki az este műsorvezetője volt.


Két aranyglóbusszal dicsekedhet a Mielőtt meghaltam című filmet létrehozó művészcsapat is, mert McConaughey mellett Jared Leto is megkapta a legjobb férfi mellékszereplői játékért járó elismerést. A legjobb rendezésért járó Golden Globe-ot a Gravitáció filmvászonra viteléért Alfonso Cuaron kapta meg, a forgatókönyvírók közül pedig Spike Jonze, A nő szerzője utasította maga mögé a mezőnyt. Leonardo DiCaprio a legjobb színésznek a vígjáték műfajában járó Aranyglóbuszt vehette át, a Martin Scorsese által filmre vitt, A Wall Street farkasában ismét megcsillogtatott tehetségéért. Az idegen nyelvű filmek direktorai közül az olasz Paolo Sorrentino vehette át A nagy szépségért odaítélt Golden Globe-ot.


A legeredetibb filmzenéért járó elismerést Alex Ebert, a Magnetic Zeros frontembere (All Is Lost), a legjobb filmdalért járót pedig a U2 vehette át a Mandelában felcsendült Ordinary Love-ért. Az animációs filmek közül a Jégvarázs végzett az élen. A Cecile B. DeMille-életműdíjat a kitüntetett, Woody Allen színész, rendező, forgatókönyvíró nevében Diane Keaton köszönte meg. Az Amy Poehler és Tina Fey által vezetett gálán minden bizonnyal még voltak érdekes pillanatok, akár a köszönőbeszédek, akár a díjak felvezetésének tekintetében, de sajnos mindezekről lemaradtunk magyar közvetítés hiányában. Talán majd jövőre? Az Oscar-díjra történő jelöléseket csütörtökön hozza nyilvánosságra az amerikai filmakadémia.

A 71. Golden Globe díjazottjai:

Dráma: 12 év rabszolgaság
Komédia/musical: Amerikai botrány
Idegen nyelvű film: A nagy szépség
Animációs film: Jégvarázs
Rendező: Alfonso Cuarón (Gravitáció)
Férfi főszereplő (dráma): Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam)
Férfi főszereplő (musical/komédia): Leonardo DiCaprio (A Wall Street farkasa)
Női főszereplő (dráma): Cate Blanchett (Blue Jasmine)
Női főszereplő (musical/komédia): Amy Adams (Amerikai botrány)
Férfi mellékszereplő: Jared Leto (Mielőtt meghaltam)
Női mellékszereplő: Jennifer Lawrence (Amerikai botrány)
Forgatókönyv: Spike Jonze (A nő)
Filmzene: Alex Ebert (Minden odavan)
Betétdal: U2 (Mandela)

Drámai sorozat: Totál szívás
Komikus sorozat: Brooklyn Nine-Nine
Minisorozat/Tévéfilm: Túl a csillogáson
Férfi főszereplő (dráma): Bryan Cranston (Totál szívás)
Férfi főszereplő (komédia): Andy Samberg (Brooklyn Nine-Nine)
Férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Michael Douglas (Túl a csillogáson)
Női főszereplő (dráma): Robin Wright (Kártyavár)
Női főszereplő (komédia): Amy Poehler (Városfejlesztési osztály)
Női főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Jacqueline Bisset (Dancing on the Edge)
Férfi mellékszereplő: Jon Voight (Ray Donovan)
Női mellékszereplő: Elisabeth Moss (Top of The Lake)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)