Szekeres Viktor

Megvannak a Golden Globe idei jelöltjei

Piszok jó filmek és sorozatok kaptak jelölést idén a Golden Globe-osoktól, bár nem kicsit megerőszakolták saját kategóriáikat önnön fényezésük érdekében.

Melyik díjátadó a hitelesebb számodra?
  • Az Oscar.
  • A Golden Globe.
Az Amerikában dolgozó külföldi bulvárújságírókat tömörítő Hollywood Foreign Press Association, azaz a HFPA a héten kihirdette, hogy mely filmek, sorozatok és filmesek esélyesek az idei évre szóló, 71. Golden Globe-díjra - melyet a jövő év elején adnak majd át egy nagyszabású, puccos gála keretében. A nyolcvanegynéhány tagból álló egyesület szava elég jelentéktelennek tűnhet első pillantásra, azonban érthető módon remek médiatámogatást élveznek, így előszeretettel nevezik a GG díjainak filmes porcióját az "Oscar előszobájának" is.


Gyakran előfordult persze, hogy a Golden Globe nem volt semminek az előszobája, hiszen nem mindig csengenek egybe a GG-k az Oscar-díjakkal, azonban a mostani jelölések egy része telitalálatnak tűnik, legalábbis ami az Oscart osztogató filmakadémia vélt ízlését illeti. Múlt évben is hasonló volt a helyzet, hiszen például az az Argo-akció nyerte dráma kategóriában a Golden Globe-ot, mely az Oscart is hazavitte, sőt, még a vígjáték/musical kategóriát nyerő Nyomorultak is kapott bőven Oscar-nominációt.

A Golden Globe-nak mondhatni afféle reprezentációs értéke van inkább, a stúdiók sokszor próbálják különféle juttatásokkal befolyásolni a díjat és jelöléseket osztogatókat, valamint a jelölők is szeretnek olyan filmeket és tévésorozatokat jelölni, melyekben vannak sztárok, hiszen a HFPA érdeke is, hogy a tévés közvetítés tele legyen ismert arcokkal. Idén szerencsére nincsenek olyan kamujelölések, mint annak idején Az utazóé volt, cserébe például a komédia/musical kategóriába minden került, csak éppen komédia és musical nem. De legalább azok a filmek is kimagaslóak.

Hogy mennyire döntöttek jól az újságírók (akik természetesen nem kritikusok), azt részben mi is meg tudjuk ítélni, hiszen a jelölt filmek és tévésorozatok aktuális szezonjainak egy részét itthon is láthattuk, azonban elég sokat még csak ezek után nézhetünk meg. A nominációkat összegezve megállapíthatjuk, hogy a filmek között a legnagyobb kedvenc a 12 év rabszolgaság és az Amerikai botrány volt 7-7 jelöléssel (mindkettőt jövő év elején láthatjuk), az itthon szintén nem vetített Nebraska 5, míg a két közönségfilm, a Phillips kapitány és a Gravitáció 4-4 esélyt kapott a végső sikerre.


Tévésorozatok közül idén inkább az volt a meglepetés, hogy a Homeland - A belső ellenség, valamint a Mad Men - Reklámőrültek nem kapott nominációt, miközben például a drámai férfi főszereplők kategóriájának 5 jelöltje közül 4 újonc, az első évadját taposó sorozatban szerepel. A legtöbb tévés jelölést éppen az egyik új sorozat, a House of Cards kapta, szám szerint négyet, ugyanannyit, mint a Túl a csillogáson című HBO-tévéfilm. A férjem védelmében, a Totál szívás, a The White Queen és a Dancing on the Edge 3-3 nominációt kapott.

A legfontosabb kategóriák jelöltjei lejjebb olvashatóak, a többiről a Golden Globe honlapján lehet tájékozódni. A díjátadóra magyar idő szerint január 12-én, hétfő hajnalban fog sor kerülni. Itthon eddig az HBO közvetítette élőben a gálát, de még nincs hírünk arról, hogy erre jövőre is sor kerül-e. Mindenesetre valószínűleg többen is szívesen néznék a gálát, melynek műsorvezetője ismét Tina Fey és Amy Poehler lesz.

Legjobb film (dráma)

12 év rabszolgaság
Phillips kapitány
Gravitáció
Philomena - Határtalan szeretet
Hajsza a győzelemért

Legjobb film (musical/vígjáték)

Amerikai botrány
A nő
Inside Llewyn Davis
Nebraska
A Wall Street farkasa

Legjobb férfi főszereplő (dráma)

Chiwetel Ejiofor, 12 év rabszolgaság
Idris Elba, Mandela
Tom Hanks, Phillips kapitány
Matthew McConaughey, Mielőtt meghaltam
Robert Redford, All is Lost

Legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték)

Christian Bale, Amerikai botrány
Bruce Dern, Nebraska
Leonardo Dicaprio, A Wall Street farkasa
Oscar Isaac, Inside Llewyn Davis
Joaquin Phoenix, A nő

Legjobb női főszereplő (dráma)

Cate Blanchett, Blue Jasmine
Sandra Bullock Gravitáció
Judy Dench, Philomena - Határtalan szeretet
Emma Thompson, Banks úr megmentése
Kate Winslet, Nyárutó

Legjobb női főszereplő (musical/vígjáték)
Amy Adams, Amerikai botrány
Julie Delphy, Mielőtt éjfélt üt az óra
Greta Gerwig, Frances Ha
Julia Louis-Dreyfus, Exek és szeretők
Meryl Streep, Augusztus Oklahomában

Legjobb tévésorozat (dráma)

Totál szívás
Downton Abbey
A férjem védelmében
House of Cards
Masters of Sex

Legjobb tévésorozat (vígjáték)

Agymenők
Brooklyn Nine-Nine
Csajok
Modern család
Városfejlesztési osztály

Legjobb férfi főszereplő (dráma)

Bryan Cranston, Totál szívás
Liev Schreiber, Ray Donovan
Michael Sheen, Masters of Sex
Kevin Spacey, House of Cards
James Spader, The Blacklist

Legjobb férfi főszereplő (vígjáték)

Jason Bateman, Az ítélet: Család
Don Cheadle, Gátlástalanok
Michael J. Fox, The Michael J. Fox Show
Jim Parsons, Agymenők
Andy Samberg, Brooklyn Nine-Nine

Legjobb női főszereplő (dráma)

Julianna Margulies, A férjem védelmében
Tatiana Maslany, Orphan Black
Taylor Schilling, Orange is the New Black
Kerry Washington, Botrány
Robin Wright, House of Cards

Legjobb női főszereplő (vígjáték)

Zooey Deschanel, New Girl
Edie Falco, Jackie nővér
Lena Dunham, Csajok
Julia Louis Dreyfus, Az alelnök
Amy Poehler, Városfejlesztési osztály

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zetortraktor #6
    Akkor én szomorítalak el, mert az egyrészt a trolloknak van, másrészt nem hordoz információ tartalmat, hiszen az "egyik sem" vagy azt jelenti, hogy "mindenkettőt maximálisan hitelesnek tartom" vagy azt, hogy "mindkettőt 0,00%-nyira tartom hitelesnek". Vagyis senki nem tudná értelmezni a százalékot.

    Plusz a lehető legnagyobb hülyeség torzítani a szavazást. Így 100%-ot osztanak fel a szavazatok két részre, arra a két részre, ami a kérdés feltevőjét érdekli, akkor pedig lehet, hogy csak 60 vagy 50%-ot osztanának fel egy, a kérdés szempontjából tökéletesen irreleváns 3. válasz miatt.

    Más kérdés, hogy olyan nincs, hogy valaki semmivel ne értsen egyet. És valószínűleg mindenki meg tudja ítélni, hogy két jó közül melyik a jobb. Vagy, hogy két rossz közül melyik a rosszabb. Aki nem, az troll. Ráadásul olyan troll, aki ezt büszkén hangoztatja is, hogy ő a többiek fölött áll. Ez pedig szánalmas. :)
  • IMYke2.0.0.0 #5
    El kell szomorítsalak: a hiteles és a hitelesebb is megállja a helyét, amikor az "egyik sem" [tehát, a kérdés által felvetett válaszlehetőségek közül a kérdezett egyiket sem tartja megfelelőnek] opció szóba kerül.
  • IMYke2.0.0.0 #4
    Írni akartam...
  • 29spotty #3
    Én úgy általában nem értek egyet a szakmával, ahogy idén sem. Viszont várom már a januárt, mert kezdődik a Törvény nevében sorozat, ami szerintem király lesz. Legalábbis a trailer alapján nekem bejön.
  • Wittgen #2
    Akkor így fogalmaznák a kérdést:

    "Melyik díjátadó a hiteles számodra?"

    De nem így fogalmazták, tehát az "Egyik sem" nem opció...

    :D
  • Ender Wiggin #1
    a szavazásban lehetett volna harmadik opció is: "egyik sem"