Napi Online

Határoztak az elektronikus útdíjfizetésről

A dolgok jelenlegi állása szerint nem az eredetileg kiszemelt Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) lenne az elektronikus útdíjfizetési rendszer kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázat ajánlatkérõje, hanem a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ (NIF) Zrt. A parlament ugyanis elfogadta a rendszer kiépítésérõl szóló országgyûlési határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványt.

Elképzelhetõ azonban, hogy a helyzet még változik. Információink szerint ugyanis egy módosító indítvánnyal vissza kívánják állítani az eredeti állapotot, még a hétfõi zárószavazás elõtt. Úgy tudjuk, az újabb módosító indítványban arra való hivatkozással változtatnának a helyzeten, hogy egy másik, hatályos jogszabály már a KKK-t nevezi meg felelõsként e beruházás lebonyolításáért.

Ha ez nem sikerül, akkor a KKK önmaga alatt vágta a fát, mivel az elektronikus díjfizetéssel kapcsolatos munkálatokat eddig jórészt végzõ társaság "ötlete" volt a parlamenti határozati javaslat. A KKK persze nem önszántából jelent meg az országgyûlés elõtt, erre a projekt nagysága is kötelezte. Itt is érdekes fordulat állt egyébként be. Az eredeti határozattervezet szerint ugyanis a magánbefektetõt 2009-2014 között - 2007-es árakon számítva - 69,3 milliárd forint szolgáltatói díj illetné meg. Ám a gazdasági és informatikai bizottság módosító javaslatára - amelyet a kormány is támogatott - a határozati javaslatból kikerülne ez a szövegrész. Arra hivatkoznak, hogy ha a pályázók ismerik az összeget, akkor mindenki ennyire tesz ajánlatot.

Az ellenõrzésre szánt 23,5 milliárd forint is kikerült a határozati javaslatból, ráadásul már nem nevesítenék az Állami Autópálya Kezelõ (ÁAK) Zrt.-t az ellenõrzést végzõ cégként. Így tehát elképzelhetõ az is, hogy például a rendszer szállítója "hozza magával" az ellenõrzést végzõ céget. Hasonló történt Németországban vagy Ausztriában, ahol késõbb a cégbe beszállt az állam. Az új helyzet természetesen nem zárja ki annak lehetõségét, hogy az ÁAK - egy közbeszerzési pályázat nyerteseként - szerepet kapjon ebben.

Kérdéses azonban, hogy egyáltalán indulhatna-e az ÁAK egy ilyen pályázaton, mivel részt vett a korábbi, idõközben elakadt közbeszerzési tender elõkészítésében, így felvetõdhet az érintettsége. Egy ilyen fejlemény befolyásolhatja az ÁAK tervezett értékesítését is szakértõk szerint, akik úgy vélik: lehet, hogy növelte volna a cég értékét egy ilyen, a határozati javaslatban ráruházott jogosultság, de lehet, hogy egy, az ellenõrzésre vonatkozó közbeszerzési pályázat megnyerése még nagyobb értéknövekedést jelentene a cég számára.

A parlament elfogadta azt a módosító indítványt is, amely szerint a pályáztatónak a végsõ ajánlat elõtt vissza kell vinnie a projektet a parlament elé, ami meghosszabbíthatja az eljárást. A pályázat elõkészítése a KKK-nál már olyan állapotban van, hogy akár a jövõ héten elindíthatnák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!