MTI

Képfelismerő chipeket gyárt autókhoz a NEC Electronics

A japán chipgyártó NEC Electronics Corp. megkezdte képfelismerő chipjeinek szállítását; az első szállítmány a Toyota Motor Corp. Lexus modelljébe kerül majd beszerelésre.

A chipek egyébként egyre nagyobb teret nyernek az autókban: az ajtózáraktól a sebességváltókig rengeteg helyen megjelennek; a NEC reményei szerint a cég az autókban használatos képfelismerő chipek piacának 40 százalékát lesz képes megszerezni 2015-re. "Részesedésünk 2010-ben még csak néhány százalék lesz, ám azt reméljük, 2015-re de facto standardot jelentünk majd az autógyártók számára" - nyilatkozta a NEC Electronics gépkocsi-rendszerekért felelős igazgatója, Yoshirou Miyaji.

Az új Lexus LS460 a képfelismerő processzorok segítségével automatikusan fékez majd, mielőtt a gépkocsi elütne egy gyalogost vagy ütközne egy másik járművel - így megelőzheti a balesetet vagy csökkentheti annak nagyságát. A NEC számításai szerint az új termék eladásából származó éves bevétel 2015-re elérheti a 20 milliárd jent (172 millió dollárt), ami akkor a chipgyártó cég 2005-ös pénzügyi évben elért összes bevételének 3 százalékának felel meg.

A havi termelés a 2007-es pénzügyi év végére várhatóan eléri majd a 10 ezret. 2010-ben a NEC szerint már 4 millió gépkocsiban lesz képfelismerő chip; ez a piac 2012-re 8,6 millióra, 2015-ben 18 millióra nő.

A képfelismerő chipek autóipari használata egyelőre egyelőre kicsiny, elsősorban egyes embereknek a tömegben való megtalálására irányul; ugyanakkor a Honda Motor Co. Ltd. is kifejlesztett már egy olyan autó, amely figyelmeztet vagy akár el is kanyarodik, mielőtt összeütközne egy tárggyal.

A NEC Electronics árfolyama a mai kereskedésben 3,1 százalékkal nőtt, miközben a megfelelő tokiói alindex 0,23 százalékkal lett alacsonyabb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!