Franczy

Vezeték nélküli technológiák az autóiparban

Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmányból kiderül, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint a 2007-ben forgalomba kerülő új gépjárművek legalább 20 százalékában már jelen lesznek a legmodernebb vezeték nélküli technológiák, melyek elsősorban várhatóan a különböző biztonsági és karbantartási rendszerek esetében jutnak majd fontos szerephez. Az Allied Business Intelligence (ABI) által nyilvánosságra hozott tanulmány készítői szerint az autógyártók már javában folytatják a különböző vezeték nélküli technológiákkal kapcsolatos fejlesztési munkálataikat, melynek néhány éven belül minden eddiginél fejlettebb autós audiorendszerek, vagy például újgenerációs gépjármű telefonos megoldások lesznek a gyümölcsei.

Az Allied Business Intelligence szakértői szerint az autógyártók mind a kis hatótávolságú, mind a nagy hatótávolságú vezeték nélküli technológiákban rejlő lehetőségeket ki szeretnék aknázni. A nagy hatótávolságú vezeték nélküli technológiák például azon rendszerek esetében lehetnek hasznosak, melyek arra hivatottak, hogy folyamatosan figyeljék a gépjármű környezetét, és riasszák a vezetőt abban az esetben, ha egy másik objektum esetlegesen veszélyes közelségbe kerül. Ezen technológiáknak egyébként az újgenerációs mentő-, tűzoltó- és rendőrautók esetében is nagyon fontos szerepet szánnak, ugyanis létezik egy olyan elképzelés, mely szerint ezen járművek a forgalomban a vezeték nélküli technológiák segítségével képesek lennének arra, hogy érkezésükről értesítsék az előttük haladó járműveket, és szabad út biztosítására szólítsák fel azokat.

Frank Viquez, az Allied Business Intelligence egyik elemzője elmondta, hogy a vezeték nélküli technológiák az autóiparban eleinte a mobiltelefonos rendszerek révén jelennek majd meg, és csak ezt követően találkozhatunk majd velük más felhasználási területeken. Viquez utalt arra, hogy a prémium kategóriába tartozó autók gyártásával foglalkozó BMW és Mercedes már előrehaladott vezeték nélküli technológiai fejlesztésekkel rendelkezik, valamint elmondta, hogy a Toyota egy olyan autós audiorendszert fejleszt, mely lényegében egyetlen vezetékkel sem rendelkezik. A Ford és a Volvo egyébként az autógyártásban is fontos szerepet szán a vezeték nélküli technológiáknak, melynek ékes bizonyítéka, hogy az említett cégek gyártósorai mellett dolgozó robotokat hamarosan Bluetooth képességekkel kívánják felruházni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!