Berta Sándor

Hatékonyabbá válhat a járművek átvizsgálása

Mindebben a mesterséges intelligencia segíthet a szakembereknek és a szervizeknek.

A technológiára épülő automatikus autószkennelési eljárások a jövőben sokkal gyorsabban láthatóvá tehetik a gépkocsik lehetséges hibáit. Az ígéretek szerint ezek gyorsak, hibamentesek, továbbá időben lehetővé teszik a problémák feltárását. Mivel nincs szükség például emelőkre, ezáltal elkerülhetők a felesleges költségek. Az első ilyen eljárást már meg is alkotta az UVeye nevű izraeli startup.

Az új vizsgálatokat akár az úttestbe vagy egy parkolóház szervizútjaiba beépített modulok is elvégezhetik. Az UVeye által kifejlesztett gumiszkenner használatához elegendő, ha egy jármű 30 kilométer/órás sebességgel áthalad az egység felett, amely másodpercek alatt leolvassa a gumimárkát, a műszaki specifikációkat, a nyomást, s feltérképezi a profilmélységet, az általános állapotot és az esetleges károkat. Az új rendszer az egyes gumikat is képes összehasonlítani egymással, felismeri az esetleges eltéréseket. A szakemberek az előzetesen elvégzett elemzéseket és a javítási javaslatokat is megkapják a számítógépükre vagy a táblagépükre.

Ugyanilyen áthajtásos módszerrel és egy 360 fokban látó szkenner segítségével vizsgálható meg szintén néhány másodperc alatt az autó karosszériája és alváza. A rendszer részét képező felületszkennert öt nagy felbontású digitális kamera egészíti ki. A készülékek minden szögből felvételeket készítenek a gépkocsiról, majd az adatokat a felhőkörnyezetben mesterséges intelligencián alapuló képfeldolgozó algoritmusok értékelik ki és összehasonlítják egy adatbázissal. Végül automatikusan megjelölésre kerülnek a problémás területek.

A startupot már támogatja a Volvo Cars és a Toyota Tsusho. A Volvo a rendszert a gyártásban, valamint a márkakereskedőknél és -szervizekben, míg a Toyota a japán használtautó-piacon alkalmazná.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!