Berta Sándor

Bűnösnek vallotta magát a Waymo és az Uber egykori fejlesztője

A szakember így kerülhette el a több száz év börtönt.

Az ügy 2017 februárjában robbant ki, miután a Waymo egy benyújtott keresetében az írta, hogy az egyik korábbi munkatársa a cégtől való távozásakor több mint 14 000 bizalmas dokumentumot töltött le a rendszerből és vitt magával. Az illető ezután megalapította az Otto nevű vállalkozását, amely önállóan közlekedő tehergépkocsikat akart fejleszteni, majd ezt a startupot később felvásárolta az Uber, ennek köszönhetően pedig az információk is a közösségi utazásmegosztóhoz kerültek. A Waymo az okozott kárt 1,9 milliárd dollárra becsülte és egymilliárd dollárt, valamint nyilvános bocsánatkérését követelt a vállalattól, továbbá jelezte, hogy ha nem teljesülnek a feltételei, akkor pert indít. Májusban a bíróság arra utasította az Ubert, hogy adjon vissza minden adatot, amit az illető korábban letöltött a Waymo rendszeréből. Amikor a férfi ezt megtagadta, akkor egyszerűen kirúgták. Az érintett szakember Anthony Levandowski volt. Nemrég kiderült, hogy a meghozott ítélet alapján a Waymo és az Uber egykori fejlesztője köteles 179 millió dollárt fizetni a Google számára. Emellett tavaly augusztusban bűnösnek találták üzleti titkok 33 rendbeli ellopása, illetve lopási kísérlete miatt.

A fejlesztő most bűnösnek vallotta magát egy esetben és elismerte, hogy azzal 1,5 millió dollárig terjedő kárt okozott. Ezért 10 év börtönt és 250 000 dollár pénzbüntetést kapott, ráadásul meg kell térítenie az okozott kárt. Emellett a szakembert képviselő ügyvéd megállapodott az ügyészséggel, így a férfi elvileg az üzleti titkok 33 rendbeli ellopása, illetve lopási kísérlete miatt nem kap majd akár 330 év börtönt.

Az ügyészség nem kommentálta a hírt, de a Reuters azzal egészítette ki a hivatalos közleményt, hogy a hivatal azt fogja javasolni William H. Alsup kerületi bírónak, aki az ügyet tárgyalja, hogy 30 hónap börtönt szabjon ki Levandowskira és az ellene felmerült további 32 vádpontot ejtse. Ezáltal elkerülhetővé válik a hosszadalmas bizonyítási eljárás és per.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #2
    Nem gondolom hogy sumákság lenne, az ügyészségi vádalku a bíró jóváhagyásával jön létre, bevett gyakorlat arrafelé, ha adsz valamit a hatóságnak vagy gyenge lábakon áll a vád akkor kijöhet ez a bűnös is meg nem is. Valszeg a google is kapott valamiféle biztosítékot az Uber-től hogy annál több előnyt amit eddig kiszedtek a lopott doksikból már nem csiholnak.
  • csigafi #1
    Ajjaj nagy itt a sumákság ebben a történetben.